ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια: Παράγοντες καρδιακού κινδύνου μπορεί να είναι προγνωστικοί για Αλτσχάιμερ

Άνοια: Παράγοντες καρδιακού κινδύνου μπορεί να είναι προγνωστικοί για Αλτσχάιμερ

Άνοια: Όσο πιο γρήγορα "συσσωρεύετε" παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξετε άνοια, προτείνει μια νέα μελέτη.

Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει τις απειλές για την υγεία της καρδιάς, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, με τη διανοητική έκπτωση και την άνοια. Η συγκέντρωση αυτών των παραγόντων κινδύνου με ταχύτερο ρυθμό αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ και αγγειακή άνοια, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο περιοδικό Neurology. «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι ο επιταχυνόμενος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, η ταχεία συσσώρευση περισσότερων παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, είναι προγνωστικός του κινδύνου άνοιας και σχετίζεται με την εμφάνιση μείωσης της μνήμης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Bryn Farnsworth von Cederwald, από το Πανεπιστήμιο Umeå στη Σουηδία.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερα από 1.200 άτομα (μέση ηλικία: 55 εετη) που δεν είχαν προβλήματα καρδιάς ή μνήμης στην αρχή της μελέτης και παρακολουθήθηκαν για έως και 25 χρόνια. Μέχρι το τέλος της μελέτης, περίπου το 6% είχε αναπτύξει νόσο Αλτσχάιμερ και το 3% ανέπτυξε άνοια από αγγειακή νόσο. Στην αρχή, ο μέσος 10ετής κίνδυνος καρδιακών παθήσεων των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 17% και 23%. Με την πάροδο του χρόνου, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου παρέμεινε σταθερός στο 22% των συμμετεχόντων, αυξήθηκε μέτρια στο 60% και αυξήθηκε γρήγορα στο 18%.

Σε σύγκριση με εκείνους με σταθερό κίνδυνο καρδιακής νόσου, εκείνοι με επιταχυνόμενο κίνδυνο είχαν τρεις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ, τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αγγειακή άνοια και έως και 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση της μνήμης, συμπεραίνει η μελέτη. «Πολλοί παράγοντες κινδύνου ήταν αυξημένοι σε άτομα με επιταχυνόμενο κίνδυνο, υποδεικνύοντας ότι μια τέτοια επιτάχυνση μπορεί να προέρχεται από συσσώρευση βλαβών από συνδυασμό παραγόντων κινδύνου με την πάροδο του χρόνου», είπε ο Farnsworth von Cederwald.

«Ως εκ τούτου», πρόσθεσε, «είναι σημαντικό να προσδιορίζονται και να αντιμετωπίζονται όλοι οι παράγοντες κινδύνου σε κάθε άτομο, όπως η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση του ΔΜΣ, αντί να αντιμετωπίζονται απλώς μεμονωμένοι παράγοντες κινδύνου σε μια προσπάθεια πρόληψης ή επιβράδυνσης της άνοιας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

2 χαρακτηριστικά προσωπικότητας που σχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση

Διερευνώντας τις φυλετικές διαφορές στον κίνδυνο άνοιας

Νέα μελέτη εξηγεί πώς μπορούμε να προλάβουμε την άνοια

Αλτσχάιμερ: Ενδορινική θεραπεία σταματά την απώλεια μνήμης στα ποντίκια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο εύκολο είναι να μην ανησυχούμε και να νιώθουμε ευτυχισμένοι;

Ευτυχία: Είναι η ευτυχία κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστείτε σκληρά και να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου ή είναι κάτι παροδικό και φευγαλέο που πρέπει να απολαμβάνετε αυτή τη στιγμή;