ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια: Παράγοντες καρδιακού κινδύνου μπορεί να είναι προγνωστικοί για Αλτσχάιμερ

Άνοια: Παράγοντες καρδιακού κινδύνου μπορεί να είναι προγνωστικοί για Αλτσχάιμερ

Άνοια: Όσο πιο γρήγορα "συσσωρεύετε" παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξετε άνοια, προτείνει μια νέα μελέτη.

Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει τις απειλές για την υγεία της καρδιάς, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, με τη διανοητική έκπτωση και την άνοια. Η συγκέντρωση αυτών των παραγόντων κινδύνου με ταχύτερο ρυθμό αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ και αγγειακή άνοια, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο περιοδικό Neurology. «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι ο επιταχυνόμενος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, η ταχεία συσσώρευση περισσότερων παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, είναι προγνωστικός του κινδύνου άνοιας και σχετίζεται με την εμφάνιση μείωσης της μνήμης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Bryn Farnsworth von Cederwald, από το Πανεπιστήμιο Umeå στη Σουηδία.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερα από 1.200 άτομα (μέση ηλικία: 55 εετη) που δεν είχαν προβλήματα καρδιάς ή μνήμης στην αρχή της μελέτης και παρακολουθήθηκαν για έως και 25 χρόνια. Μέχρι το τέλος της μελέτης, περίπου το 6% είχε αναπτύξει νόσο Αλτσχάιμερ και το 3% ανέπτυξε άνοια από αγγειακή νόσο. Στην αρχή, ο μέσος 10ετής κίνδυνος καρδιακών παθήσεων των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 17% και 23%. Με την πάροδο του χρόνου, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου παρέμεινε σταθερός στο 22% των συμμετεχόντων, αυξήθηκε μέτρια στο 60% και αυξήθηκε γρήγορα στο 18%.

Σε σύγκριση με εκείνους με σταθερό κίνδυνο καρδιακής νόσου, εκείνοι με επιταχυνόμενο κίνδυνο είχαν τρεις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ, τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αγγειακή άνοια και έως και 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση της μνήμης, συμπεραίνει η μελέτη. «Πολλοί παράγοντες κινδύνου ήταν αυξημένοι σε άτομα με επιταχυνόμενο κίνδυνο, υποδεικνύοντας ότι μια τέτοια επιτάχυνση μπορεί να προέρχεται από συσσώρευση βλαβών από συνδυασμό παραγόντων κινδύνου με την πάροδο του χρόνου», είπε ο Farnsworth von Cederwald.

«Ως εκ τούτου», πρόσθεσε, «είναι σημαντικό να προσδιορίζονται και να αντιμετωπίζονται όλοι οι παράγοντες κινδύνου σε κάθε άτομο, όπως η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση του ΔΜΣ, αντί να αντιμετωπίζονται απλώς μεμονωμένοι παράγοντες κινδύνου σε μια προσπάθεια πρόληψης ή επιβράδυνσης της άνοιας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

2 χαρακτηριστικά προσωπικότητας που σχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση

Διερευνώντας τις φυλετικές διαφορές στον κίνδυνο άνοιας

Νέα μελέτη εξηγεί πώς μπορούμε να προλάβουμε την άνοια

Αλτσχάιμερ: Ενδορινική θεραπεία σταματά την απώλεια μνήμης στα ποντίκια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες

Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες (NTD): Πρόκειται για μια διαφορετική ομάδα 20 παθήσεων που προκαλούνται από μια ποικιλία παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ιών, βακτηρίων, παρασίτων, μυκήτων και τοξινών.

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί επί του παρόντος παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε επισημάνει ότι η ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί σε πολλές αφρικανικές χώρες εδώ και δεκαετίες και έχει παραμεληθεί από την άποψη της έρευνας, της προσοχής και της χρηματοδότησης.

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.