ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια: Αναζητώντας τους λόγους που η φυλή επηρεάζει καθοριστικά τον κίνδυνο

Άνοια: Αναζητώντας τους λόγους που η φυλή επηρεάζει καθοριστικά τον κίνδυνο

Άνοια: Οι μαύροι, οι Ισπανόφωνοι και οι Ασιάτες Αμερικανοί έχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια καθώς γερνούν -- για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί, διαπιστώνει μια μεγάλη νέα μελέτη.

Η μελέτη, σε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια ηλικιωμένους βετεράνους των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τους λευκούς συνομηλίκους τους, οι μαύροι βετεράνοι είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια. Αυτός ο κίνδυνος σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ των Ισπανόφωνων βετεράνων, οι οποίοι είχαν το υψηλότερο ποσοστό άνοιας μεταξύ των φυλετικών και εθνοτικών ομάδων. Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ένα μοτίβο που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες. Αλλά η μελέτη βετεράνων ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να συμπεριλάβει καλύτερες εκτιμήσεις για τον κίνδυνο άνοιας μεταξύ των Ασιατών και των ιθαγενών Αμερικανών.

Διαπίστωσε ότι οι βετεράνοι ασιατικής καταγωγής είχαν κάπως υψηλότερο κίνδυνο (20%) από τους λευκούς συνομηλίκους τους. Οι ιθαγενείς της Αμερικής, εν τω μεταξύ, διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο με τους λευκούς βετεράνους. Οι λόγοι για τα ευρήματα δεν είναι ξεκάθαροι, αλλά πιθανότατα είναι πολλαπλοί και περίπλοκοι, είπαν οι ειδικοί. Και φαίνεται ότι υπερβαίνουν τις φυλετικές ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με την ανώτερη ερευνήτρια Δρ. Kristine Yaffe, καθηγήτρια ψυχιατρικής και νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Όπως είπε, ένα κίνητρο για τη μελέτη ήταν να εξετάσουμε τους Αμερικανούς που, θεωρητικά, είχαν ίση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς όλοι ήταν ασθενείς στην Υπηρεσία Υγείας Βετεράνων των ΗΠΑ. Το γεγονός ότι εξακολουθούσαν να εμφανίζονται φυλετικές διαφορές υποδηλώνει ότι η πρόσβαση δεν είναι το ζήτημα. Όμως, είπε ο Yaffe, θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμη ανισότητες στην ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης που λαμβάνουν οι άνθρωποι.

Ένας λόγος που αυτό έχει σημασία είναι επειδή ορισμένες χρόνιες παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας — συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού. Η πρόληψη ή η αποτελεσματική θεραπεία αυτών των ασθενειών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας.

Πέρα από την υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο, υπάρχουν οι «κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας», είπε η Yaffe. Αυτός ο όρος αναφέρεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ζωής των ανθρώπων και τον αντίκτυπό του στην υγεία τους: Εάν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν φυλετικές διακρίσεις, αγχώνονται για την πληρωμή των λογαριασμών, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά υγιεινά τρόφιμα ή δεν έχουν ασφαλή μέρη για άσκηση, είναι δύσκολο να παραμείνουν καλά σωματικά και ψυχικά.

Οι κοινωνικοί παράγοντες περιλαμβάνουν επίσης την εκπαίδευση και με τα χρόνια οι μελέτες έχουν συσχετίσει σταθερά τα ανώτερα εκπαιδευτικά επίπεδα με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς η άσκηση προστατεύει από την άνοια

Νέα μελέτη εξηγεί πώς μπορούμε να προλάβουμε την άνοια

Η υψηλή χοληστερίνη στα 35 είναι παράγοντας κινδύνου για άνοια

Τα πρώιμα σημάδια της άνοιας και η σημασία της διάγνωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν