Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός: Πώς προστατεύει από την άνοια; Νέα μελέτη αποκαλύπτει [vid]

Αθλητισμός: Πώς προστατεύει από την άνοια; Νέα μελέτη αποκαλύπτει [vid]

Αθλητισμός: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου σας καθώς μεγαλώνετε και μια νέα μελέτη εξηγεί πώς μπορεί να συμβεί αυτό.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων. Η νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να το κάνει αυτό μέσω των χαμηλότερων επιπέδων ινσουλίνης και σωματικού λίπους. «Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να μας καθοδηγήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της σχετιζόμενης με την ηλικία μείωσης της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Géraldine Poisnel, από το Inserm Research Center στη Γαλλία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 134 άτομα, μέσης ηλικίας 69 ετών, που δεν είχαν προβλήματα μνήμης. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα τον περασμένο χρόνο. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης πληροφορίες για τον δείκτη μάζας σώματος των συμμετεχόντων (ΔΜΣ – εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το βάρος και το ύψος), τα επίπεδα ινσουλίνης, τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες υγείας.

Οι σαρώσεις εγκεφάλου έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν μεγαλύτερο συνολικό όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους (περίπου 550.000 κυβικά χιλιοστά κατά μέσο όρο) από τους ανθρώπους με τη λιγότερη φυσική δραστηριότητα (περίπου 540.000 κυβικά χιλιοστά). Όταν οι ερευνητές εστίασαν μόνο σε περιοχές του εγκεφάλου που θα επηρεάζονταν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα.

Όσοι συμμετέχοντες ήταν πιο δραστήριοι είχαν επίσης υψηλότερο μέσο ρυθμό μεταβολισμού γλυκόζης στον εγκέφαλο από εκείνους που ήταν λιγότερο ενεργοί. Μειωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης στον εγκέφαλο μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα με άνοια, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 13 Απριλίου στο περιοδικό Neurology.

Τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας δεν συσχετίστηκαν με την ποσότης πλάκας αμυλοειδούς είχαν οι άνθρωποι στον εγκέφαλό τους. Η αμυλοειδική πλάκα είναι δείκτης για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. «Οι ηλικιωμένοι που είναι σωματικά δραστήριοι κερδίζουν καρδιαγγειακά οφέλη, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη δομική ακεραιότητα του εγκεφάλου», δήλωσε η Poisnel.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η άσκηση προστατεύει τον όγκο του εγκεφάλου, δείχνει μόνο μια συσχέτιση, είπαν οι συγγραφείς, σημειώνοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να δοκιμαστούν τα ευρήματα. Ωστόσο, «η διατήρηση χαμηλότερου ΔΜΣ μέσω της σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του διαταραγμένου μεταβολισμού της ινσουλίνης που παρατηρείται συχνά στη γήρανση, προάγοντας έτσι την υγεία του εγκεφάλου», είπε η Poisnel.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα εντοπίζει 75 γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Νέα μελέτη εξηγεί πώς μπορούμε να προλάβουμε την άνοια

Η υψηλή χοληστερίνη στα 35 είναι παράγοντας κινδύνου για άνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η αυτοδιαχείριση είναι το κλειδί για την επιτυχία και πώς να βελτιώσετε τη δική σας

Αυτοδιαχείριση: Η αυτοδιαχείριση είναι μια κρίσιμη δεξιότητα στο χώρο εργασίας. Αυτό το άρθρο διερευνά έναν ορισμό αυτοδιαχείρισης και συμβουλές για τη βελτίωση των δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισής σας.

Πώς η αυτοφροντίδα βοηθά στην σκέψη και στον έλεγχο του άγχους;

Φροντίδα: Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι η καθημερινή επαφή με τη φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ παράλληλα μας βοηθά να βελτιώσουμε την υγεία μας

Είστε εξ αποστάσεως εργαζόμενος; 5 έξυπνοι τρόποι για να παραμένετε συνδεδεμένοι και παραγωγικοί

«Με τη συνεχή καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να προσφέρουν εξαιρετική δουλειά, να υπερασπίζονται καινοτόμες ιδέες και να είναι ο καλύτερος εαυτός τους», εξήγησε ο Tipton. Επαινέστε δημόσια, δώστε σχόλια ιδιωτικά

6 Συμβουλές για όμορφη επιδερμίδα

Επιδερμίδα: Εάν θέλετε να εξομαλύνετε τον τόνο του δέρματός σας, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών συμπεριφοράς και φυσικών συστατικών.

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

Επιτραπέζια: Τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να προσφέρουν πολλά εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, που κυμαίνονται από βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες έως αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.