Αυτοφροντίδα

Πρόληψη Αλτσχάιμερ: Οι συνήθειες που διασφαλίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Πρόληψη Αλτσχάιμερ: Οι συνήθειες που διασφαλίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Πρόληψη Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να χρειάζεται απλώς μια υγιεινή διατροφή, περισσότερη άσκηση και ένα ενεργό μυαλό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι γυναίκες και οι άνδρες που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ζουν περισσότερο – και χωρίς Αλτσχάιμερ ή άλλες άνοιες, λένε οι ερευνητές. «Η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, μούρα, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε τηγανητά ή fast food και κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας, σε συνδυασμό με σωματικές και γνωστικές δραστηριότητες, όπως ανάγνωση βιβλίων, επίσκεψη σε μουσεία και λύση σταυρόλεξων, μπορεί να μειώσει το κίνδυνος Αλτσχάιμερ καθώς οι ηλικιωμένοι γερνούν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Κλόντιαν Ντάνα, επίκουρος καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Rush Institute of Healthy Aging στο Σικάγο.

Αν και αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ο λόγος που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και χωρίς άνοια, ο Ντάνα υποψιάζεται ότι βιολογικοί λόγοι μπορεί να αποτελούν τη βάση της σχέσης μεταξύ του τρόπου ζωής, της άνοιας και του προσδόκιμου ζωής. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο καθώς και το οξειδωτικό στρες (που μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση κυττάρων και ιστών). Και η σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με λιγότερη υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας, εξηγεί. «Οι γνωστικές δραστηριότητες υποστηρίζουν την υπόθεση της γνωστικής εφεδρείας, δηλαδή συνδέονται με μια πιο αργή γνωστική έκπτωση», προσθέτει ο Ντάνα.

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 13 Απριλίου στο BMJ, η ομάδα του Ντάνα συνέλεξε δεδομένα για σχεδόν 2.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω χωρίς άνοια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής και τρόπου ζωής και αναπτύχθηκε μια βαθμολογία υγιεινού τρόπου ζωής με βάση διάφορους παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες περιελάμβαναν την υβριδική μεσογειακή δίαιτα DASH, η οποία είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μούρα και χαμηλή σε γρήγορα και τηγανητά τρόφιμα και κόκκινα κρέατα, την ενασχόληση με ψυχικά διεγερτικές δραστηριότητες αργά στη ζωή, τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, την αποφυγή καπνίσματος και τη χαμηλή έως μέτρια χρήση αλκοόλ.

Για τους συμμετέχοντες που ακολούθησαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 65 ετών ήταν 23,1 χρόνια για τους άνδρες και 24,2 για τις γυναίκες. Για εκείνους με λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής, το προσδόκιμο ζωής ήταν 17,4 χρόνια για τους άνδρες και 21,1 για τις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Και οι υγιεινές συνήθειες είχαν επίσης μεγάλα οφέλη όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι γυναίκες με ανθυγιεινό τρόπο ζωής πέρασαν σχεδόν το 4,1 (19%) των υπολοίπων ετών τους με Αλτσχάιμερ, έδειξαν τα ευρήματα. Αυτό σε σύγκριση με 2,6 χρόνια (11%) για όσους ακολούθησαν τέσσερις ή πέντε υγιεινές συνήθειες. Για τους άνδρες, ο υγιεινός τρόπος ζωής μεταφράζεται σε 1,4 χρόνια (6%) με Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με 2,1 χρόνια (12%) για όσους έχουν ανθυγιεινές συνήθειες. Αυτές οι διαφορές ήταν ακόμη πιο έντονες στην ηλικία των 85 ετών, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα δεδομένα μπορεί να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να κατανοήσουν καλύτερα και να επικοινωνήσουν τον ρόλο που μπορεί να έχουν οι παράγοντες του τρόπου ζωής στον κίνδυνο Αλτσχάιμερ», είπε ο Ντάνα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που στηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Κλειδί για καλή υγεία και μακροζωία

Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο μειώνετε τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Το "άμεσο εργαλείο" για τη διατήρηση της γνωστικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η αυτοφροντίδα βοηθά στην σκέψη και στον έλεγχο του άγχους;

Φροντίδα: Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι η καθημερινή επαφή με τη φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ παράλληλα μας βοηθά να βελτιώσουμε την υγεία μας

Είστε εξ αποστάσεως εργαζόμενος; 5 έξυπνοι τρόποι για να παραμένετε συνδεδεμένοι και παραγωγικοί

«Με τη συνεχή καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να προσφέρουν εξαιρετική δουλειά, να υπερασπίζονται καινοτόμες ιδέες και να είναι ο καλύτερος εαυτός τους», εξήγησε ο Tipton. Επαινέστε δημόσια, δώστε σχόλια ιδιωτικά

6 Συμβουλές για όμορφη επιδερμίδα

Επιδερμίδα: Εάν θέλετε να εξομαλύνετε τον τόνο του δέρματός σας, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών συμπεριφοράς και φυσικών συστατικών.

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

Επιτραπέζια: Τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να προσφέρουν πολλά εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, που κυμαίνονται από βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες έως αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.