Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός: Όσοι ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες Αλτσχάιμερ, λέει νέα μελέτη [vid]

Αθλητισμός: Όσοι ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες Αλτσχάιμερ, λέει νέα μελέτη [vid]

Αθλητισμός: "Η ιδέα ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ αυξάνοντας απλώς τη δραστηριότητά σας είναι πολλά υποσχόμενη, ειδικά επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς θεραπείες για την πρόληψη ή την αναστολή της εξέλιξης της νόσου", σημειώνει ο Δρ Zamrini, επικεφαλής νέας μελέτης που θα παρουσίαστεί στις αρχές Απριλίου στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Εάν υπήρχε κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε από αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο προκειμένου να αποτρέψετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ, θα το κάνατε; Εάν ναι, μια νέα μελέτη έχει την πρόταση: Ασκηθείτε! Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν την καλύτερη φυσική κατάσταση είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Και εκείνοι των οποίων η φυσική κατάσταση δεν ήταν στα υψηλότερα επίπεδα – μεταξύ των συμμετεχόντων – , είχαν, ανάλογα με το επίπεδό της, 26% έως 13% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια σε σχέση πάντα με όσους κάνουν καθιστική ζωή. «Πρόκειται για μία ανεξάρτητη απόδειξη ότι η καλή υγεία της καρδιάς είναι ο καλύτερος δρόμος προς την καλή υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Δρ Σαμ Γκάντι, διευθυντής του Κέντρου Γνωστικής Υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Ο Γκάντι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε επίσης ότι τόσο η διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης όσο και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο είναι σημαντικοί παράγοντες για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Η νέα μελέτη θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, που έχει προγραμματιστεί για τις 2-7 Απριλίου στο Σιάτλ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Έντουαρντ Ζαμρίνι του Ιατρικού Κέντρου της Ουάσιγκτον VA, συνέλεξαν δεδομένα για σχεδόν 650.000 βετεράνους στη βάση δεδομένων του Veterans Health Administration, μέσης ηλικίας 61 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου εννέα χρόνια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες από εκείνους που είχαν την χαμηλότερη φυσική κατάσταση σε εκείνους που ήταν σε υψηλότερο βαθμό fit. «Ένα συναρπαστικό εύρημα αυτής της μελέτης είναι ότι καθώς η φυσική κατάσταση των ανθρώπων βελτιωνόταν, ο κίνδυνος για νόσο του Αλτσχάιμερ μειώθηκε», σημειώνει ο Zamrini. «Έτσι οι άνθρωποι μπορούν να εργαστούν για να κάνουν σταδιακές αλλαγές και βελτιώσεις στη φυσική τους κατάσταση, και ελπίζουμε ότι αυτό θα συσχετιστεί με σχετική μείωση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ χρόνια αργότερα. Η ιδέα ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ αυξάνοντας απλώς τη δραστηριότητά σας είναι πολλά υποσχόμενη, ειδικά επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς θεραπείες για την πρόληψη ή την αναστολή της εξέλιξης της νόσου», πρόσθεσε ο Zamrini. Σημειώνεται ότι μέχρι και τη δημοσιεύσή της, η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε προκαταταρκτικό στάδιο.

Η Claire Sexton, διευθύντρια επιστημονικών προγραμμάτων στην Ένωση Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η φυσική κατάσταση προλαμβάνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μόνο ότι φαίνεται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση. Λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον περιορισμό, η μελέτη ρωτά εάν η φυσική κατάσταση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλη άνοια. «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απάντηση είναι ναι και, κυρίως, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι στον πληθυσμό της μελέτης, δεν υπήρχε μέγιστο επίπεδο οφέλους — όσο πιο fit ήταν οι συμμετέχοντες, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος», εξηγεί η Sexton.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 ώρες μέτριας άσκησης την εβδομάδα θα απέτρεπαν χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου ετησίως

Η τακτική άσκηση αποτρέπει την εξασθένηση της επεισοδιακής μνήμης

20' λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φυσικά εν μέσω καύσωνα;

Σάκχαρο ρύθμιση: Η φυσική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και την πρόληψη των επιπλοκών, ειδικά για άτομα με διαβήτη.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Πώς να καλλιεργήσεις τις δικές σου μελιτζάνες;

Μελιτζάνα καλλιέργεια: Η καλλιέργεια των δικών σας μελιτζάνων μπορεί να είναι μια ικανοποιητική προσπάθεια, παρέχοντάς σας φρέσκο απόθεμα αυτού του ευέλικτου λαχανικού για γαστρονομικές δημιουργίες.

Πώς συνδέεται το εγκεφαλικό δίκτυο με τον τραυλισμό;

Νευροεπιστήμη: Ο τραυλισμός επηρεάζει περίπου το 1% των ενηλίκων και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας και κοινωνικό άγχος, ωστόσο η αιτία του τραυλισμού είναι ακόμα άγνωστη.

Close Icon