Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλκοόλ: Αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας που προκαλείται από το αλκοόλ

Αλκοόλ: Αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας που προκαλείται από το αλκοόλ

Αλκοόλ: Το ποσοστό θνησιμότητας που προκαλείται από το αλκοόλ αυξήθηκε κατά 26% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στοιχίζοντας περισσότερες από 49.000 ζωές, ανέφεραν την Παρασκευή τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι θάνατοι που προκλήθηκαν από το αλκοόλ αυξήθηκαν στα ύψη στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2019 και 2020 καθώς επικράτησε η πανδημία του COVID-19, σύμφωνα με μια κυβερνητική έκθεση που μόλις δημοσιεύτηκε. Το ποσοστό θνησιμότητας που προκαλείται από το αλκοόλ αυξήθηκε κατά 26% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στοιχίζοντας περισσότερες από 49.000 ζωές, ανέφεραν την Παρασκευή τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Μεγάλο το ποσοστό θνησιμότητας που προκαλείται από το αλκοόλ

Αυτό είναι περίπου 13 θάνατοι για κάθε 100.000 ανθρώπους. Το 2019, το ποσοστό θανάτων που προκαλείται από το αλκοόλ ήταν 10,4 θάνατοι ανά 100.000, ανέφερε το CNN.  Οι Αμερικανοί έπιναν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID από ό,τι πριν, και ένας ειδικός στον τομέα της υγείας είπε ότι είναι πιθανό αυτό να είναι μόνο η αρχή μιας ανησυχητικής τάσης.

“Γνωρίζουμε ότι σε μεγάλης κλίμακας τραυματικά γεγονότα για τον πληθυσμό –όπως η 11η Σεπτεμβρίου ή ο τυφώνας Κατρίνα– οι άνθρωποι αρχίζουν ιστορικά να πίνουν περισσότερο. Η πανδημία ήταν, όπως όλοι γνωρίζουμε, ένας σημαντικός παράγοντας άγχους στη ζωή μας”, δήλωσε ο George Koob. διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό.

«Αυτό που καταλάβαμε με πολυάριθμες μικρές μελέτες είναι ότι περίπου το 25% του πληθυσμού αύξησε την κατανάλωση αλκοόλ και αυτά τα άτομα ήταν άτομα που έπιναν για να αντιμετωπίσουν το άγχος», είπε. «Και πολλοί άνθρωποι που πίνουν για να αντιμετωπίσουν το στρες αναπόφευκτα συνεχίζουν να έχουν μια διαταραχή χρήσης αλκοόλ».

Περισσότεροι από τους μισούς από τους θανάτους του 2020 που προκλήθηκαν από το αλκοόλ οφείλονταν σε αλκοολική ηπατική νόσο, ανέφερε το CNN. Άλλες αιτίες περιελάμβαναν την ψυχική υγεία και τις διαταραχές συμπεριφοράς λόγω χρήσης αλκοόλ.

Εάν η ανάλυση περιελάμβανε επίσης θανάτους που θα μπορούσαν να αποδοθούν στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και όχι στην άμεση πρόκληση, ο αριθμός των θανάτων θα τριπλασιαζόταν και θα υπερέβαινε αυτούς που οφείλονται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών, σύμφωνα με το CDC. Ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι τραυματισμοί σε τροχαία ατυχήματα είναι αιτίες που μπορούν να αποδοθούν στην υπερβολική χρήση αλκοόλ, ανέφερε το CNN. «Τι είναι μια λέξη μεγαλύτερη από κρίση;» δήλωσε ο Marvin Ventrell, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Παρόχων Θεραπείας Εξαρτήσεων. «Αυτό που ήταν ήδη κρίση, έχει εκραγεί».

Η ομάδα που επλήγη περισσότερο ήταν μεσήλικες ή ηλικιωμένοι άνδρες, με 60 θανάτους ανά 100.000 για άτομα μεταξύ 55 και 64 ετών. Τα ποσοστά θανάτου για τις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας ήταν επίσης υψηλά, αλλά εξακολουθούν να είναι τρεις φορές χαμηλότερα από ό,τι για τους άνδρες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά θανάτων κατά τη διάρκεια της πρώιμης πανδημίας ήταν για τους άνδρες κάτω των 45 ετών και για τις γυναίκες μεταξύ 25 και 44 ετών.

Μια προηγούμενη μελέτη ανέφερε ότι περίπου το 20% των θανάτων μεταξύ ατόμων ηλικίας 20 έως 49 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σημείωσε το CNN. «Το αλκοόλ έχει πραγματικά μια ύπουλη πορεία, που σημαίνει ότι προκαλεί φθορά στο σώμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Δρ Τζέιμς Λατρόνικα, οικογενειακός γιατρός ιατρικής με υπηρεσίες εθισμού στο Western Psychiatric Hospital του University of Pittsburgh Medical Center.

Ενώ οι άνδρες εξακολουθούν να είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από τη χρήση αλκοόλ από τις γυναίκες, το χάσμα κλείνει, ανέφερε το CNN. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη. «Υπάρχει μια αλληλεπίδραση με την ψυχική υγεία που έχει εκτεθεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας», είπε ο Koob. «Και οι γυναίκες είναι επίσης πιο ευάλωτες στις παθολογικές επιπτώσεις του αλκοόλ, από ηπατική νόσο μέχρι κάποιες από τις αλληλεπιδράσεις στην ψυχική υγεία», πρόσθεσε.

Το αλκοόλ είναι ευρέως αποδεκτό ως εντάξει για κατανάλωση και είναι εύκολο να το προσπελάσετε, επομένως η κακή χρήση μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που χάνεται, τόνισαν οι ειδικοί. “Αν μια ουσία είναι επιβλαβής, όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσβαση σε αυτήν την ουσία, τόσο μεγαλύτερη βλάβη θα δημιουργήσει. Ποια είναι η πιο προσβάσιμη ουσία; Το αλκοόλ. Και ποια είναι η ουσία με το λιγότερο κοινωνικό στίγμα σε σχέση με τη χρήση της; Αλκοόλ, ” είπε ο Ventrell. «Μπορεί να πείτε «Ο Τζο πίνει λίγο πολύ, αλλά αυτός είναι ο Τζο». Κανείς όμως δεν λέει: «Ο Τζο χρησιμοποιεί λίγη υπερβολική ποσότητα μεθόδου, αλλά είναι καλός μπαμπάς», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Τι πραγματικά τρώνε οι αθλητές;

Πώς το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό;

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα γονίδια και η διατροφή στην μακροζωία σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δημιουργώντας κεφτέδες για χορτοφάγους

Χορτοφαγικοί κεφτέδες: Τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική των παραδοσιακών κεφτεδών, ιδανική για ποικιλία γευμάτων από πιάτα ζυμαρικών μέχρι ορεκτικά.

Ποιος είναι ο ρόλος της χειρουργικής αντικατάστασης ισχίου από αγγειακή νέκρωση;

Χειρουργείο ισχίο: Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πάσχουν από αναγγειακή νέκρωση (AVN), επίσης γνωστή ως οστεονέκρωση, του ισχίου.

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon