Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλάτι Υποκατάστατο: Μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο

Αλάτι Υποκατάστατο: Μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο

Δεδομένων των υψηλών ποσοστών μη τήρησης των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, απαιτούνται μη φαρμακολογικά μέτρα για τη βελτίωση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, πρόσθεσαν.

Αλάτι Υποκατάστατο: Η μεγάλης κλίμακας υποκατάσταση αλατιού υπόσχεται μείωση της θνησιμότητας χωρίς αυξημένο κίνδυνο σοβαρών βλαβών, ειδικά για ηλικιωμένους με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση από Αυστραλούς ερευνητές. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, προσθέτει περισσότερες ενδείξεις ότι η ευρεία υιοθέτηση υποκατάστατων αλατιού πλούσιων σε κάλιο για την παρασκευή φαγητού θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία του πληθυσμού. Αν και τα υποστηρικτικά στοιχεία ήταν χαμηλής βεβαιότητας, η ανάλυση 16 διεθνών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών διαφόρων παρεμβάσεων με 35.321 συμμετέχοντες βρήκε ότι η υποκατάσταση αλατιού σχετίζεται με απόλυτη μείωση 5 στα 1000 στη θνησιμότητα από κάθε αιτία (CI, -3 έως -7 ) και 3 στα 1000 στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα (CI, –1 έως –5).

Με επικεφαλής τη Hannah Greenwood, BPsychSc, μια ερευνήτρια καρδιαγγειακών παθήσεων στο Ινστιτούτο για την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη σε Αποδείξεις στο Πανεπιστήμιο Bond στη Gold Coast του Κουίνσλαντ, οι ερευνητές βρήκαν επίσης πολύ χαμηλής βεβαιότητας στοιχεία απόλυτης μείωσης κατά 8 στα 1000 μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα (CI , 0 έως –15), με 1 στις 1000 μείωση των πιο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών (CI, 4 έως –2) στον ίδιο πληθυσμό. Επτά από τις 16 μελέτες διεξήχθησαν στην Κίνα και την Ταϊβάν και επτά σε πληθυσμούς μεγαλύτερης ηλικίας (μέση ηλικία, 62 έτη) ή/και με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Καθώς τα περισσότερα δεδομένα προέρχονται από πληθυσμούς μεγαλύτερης ηλικίας με υψηλότερο από το μέσο όρο καρδιαγγειακό κίνδυνο ή/και με ασιατική διατροφή, η γενίκευση των ευρημάτων σε πληθυσμούς που ακολουθούν δυτική δίαιτα ή/και με μέσο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου είναι περιορισμένη, αναγνώρισαν οι ερευνητές. «Είμαστε λιγότερο σίγουροι για τις επιπτώσεις σε δυτικές, νεότερες και υγιείς ομάδες πληθυσμού», δήλωσε σε συνέντευξή του ο αντίστοιχος συγγραφέας Loai Albarqouni, MD, MSc, PhD, επίκουρος καθηγητής στο Institute for Evidence-Based Healthcare. «Ενώ είδαμε μικρές, κλινικά σημαντικές μειώσεις στους καρδιαγγειακούς θανάτους και συμβάντα, η αποτελεσματικότητα θα πρέπει να εδραιωθεί καλύτερα πτιν την ευρύτερη σύσταση για τα υποκατάστατα αλατιού, αν και είναι πολλά υποσχόμενα».

Επιπλέον, είπε, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη παρακολούθηση της χρήσης υποκατάστατων ήταν 10 χρόνια, «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οφέλη ή βλάβες πέρα από αυτό το χρονικό πλαίσιο». Ωστόσο, η σύσταση υποκατάστατων αλατιού μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τους γιατρούς να βοηθήσουν τους ασθενείς να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ειδικά εκείνους που διστάζουν να ξεκινήσουν φαρμακευτική αγωγή, είπε. “Αλλά οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μεμονωμένες περιστάσεις και άλλους παράγοντες όπως η νεφρική νόσος πριν συστήσουν υποκατάστατα αλατιού. Άλλες μη φαρμακευτικές μέθοδοι μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως δίαιτα ή άσκηση, μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη.” Ο Δρ Albarqouni τόνισε ότι η πρόσληψη νατρίου δεν είναι ο μόνος οδηγός της καρδιαγγειακής νόσου και η μείωση της πρόσληψης είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Προειδοποίησε ότι τα υποκατάστατα από μόνα τους μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου, «έτσι εάν οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να εξακολουθούν να παρουσιάζουν παρόμοιους κινδύνους με το νάτριο στο κανονικό αλάτι». Ενώ τα υποκατάστατα φαίνονται ασφαλή, όπως αποδεικνύεται από τη χαμηλή συχνότητα υπερκαλιαιμίας ή νεφρικής δυσλειτουργίας, τα στοιχεία είναι σπάνια, ετερογενή και αδύναμα, τόνισαν οι συγγραφείς.

«Μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία σε άτομα που πάσχουν από νεφρική νόσο, διαβήτη και καρδιακή ανεπάρκεια ή που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αναστολέων ΜΕΑ και καλιοσυντηρητικά διουρητικά», δήλωσε η Emma Laing, PhD, RDN, διευθύντρια διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γεωργία στην Αθήνα. Και ενώ η αλμυρή τους γεύση τα κάνει μια λογική εναλλακτική του χλωριούχου νατρίου, “τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν υψηλότερο κόστος και πικρή ή μεταλλική γεύση σε υψηλές ποσότητες. Αυτά τα υποκατάστατα αλατιού τείνουν να γίνονται καλύτερα αποδεκτά από τους ασθενείς εάν περιέχουν λιγότερο από 30% χλωριούχο κάλιο. ” Σημείωσε ότι τα αρωματικά μπαχαρικά χωρίς αλάτι, τα βότανα, οι χυμοί λεμονιού και λάιμ και τα ξύδια μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη μείωση του διατροφικού νατρίου όταν χρησιμοποιούνται αντί για μαγειρικό αλάτι.

Σε παρόμοια ευρήματα, μια πρόσφατη κινεζική μελέτη ηλικιωμένων ατόμων με φυσιολογική αρτηριακή πίεση σε εγκαταστάσεις κατοικιών παρατήρησε μείωση της συχνότητας εμφάνισης υπέρτασης με υποκατάσταση αλατιού. Περίπου το ένα τρίτο των κατά τα άλλα ατόμων με υγεία είναι ευαίσθητα στο αλάτι, αυξάνοντας σε περισσότερο από το 50% εκείνων με υπέρταση και η υπερβολική πρόσληψη αλατιού εκτιμάται ότι ευθύνεται για σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως. Πόσο αντίκτυπο θα μπορούσε πραγματικά να έχει η προετοιμασία οικιακών τροφίμων με υποκατάστατα αλατιού στη Βόρεια Αμερική όπου η κατανάλωση νατρίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα σε πακέτο; «Ενώ κάποιος μπορεί να κάνει τη μετάβαση σε ένα υποκατάστατο αλατιού για το μαγείρεμα στο σπίτι, η πρόσληψη νατρίου μπορεί να εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή εάν καταναλωθούν πολλά επεξεργασμένα ή φαγητά σε πακέτο», είπε ο Δρ Albarqouni. «Για να δούμε μεγάλες επιπτώσεις στον πληθυσμό, πιθανότατα θα χρειαστούμε αλλαγή πολιτικής και θεσμικού επιπέδου ως προς τον τρόπο χρήσης του νατρίου στην επεξεργασία τροφίμων, παράλληλα με τη στροφή των ατόμων από το κανονικό αλάτι σε υποκατάστατα αλατιού». Σε συμφωνία, ένα συνοδευτικό άρθρο από ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σίδνεϊ, της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Καλιφόρνια, του Σαν Ντιέγκο, επεσήμανε την αποτυχία των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας να ανταποκριθούν στο αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μείωση κατά 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης νατρίου έως το 2025.

Σημαντική παγκόσμια υγεία

Οι συντάκτες, με επικεφαλής τον J. Jaime Miranda, MD, MSc, PhD, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Σίδνεϊ στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, πιστεύουν ότι τα υποκατάστατα αλατιού θα μπορούσαν να είναι μια προσιτή διαδρομή προς αυτόν τον στόχο για τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων. «Αν και τα οφέλη της μείωσης της πρόσληψης αλατιού είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στην προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης αλατιού στη βιομηχανία και στο εμπορικό μέτωπο με τα υπάρχοντα ρυθμιστικά εργαλεία», έγραψαν. «Συνεπώς, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε στοιχεία, όπως η χρήση αλάτων εμπλουτισμένων με κάλιο». Δεδομένων των υψηλών ποσοστών μη τήρησης των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, απαιτούνται μη φαρμακολογικά μέτρα για τη βελτίωση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, πρόσθεσαν. “Η επέκταση της τακτικής χρήσης αλάτων εμπλουτισμένων σε κάλιο στα νοικοκυριά και στη βιομηχανία τροφίμων θα ωφελούσε όχι μόνο τα άτομα με υπάρχουσα υπέρταση αλλά όλα τα μέλη του νοικοκυριού και των κοινοτήτων. Είναι δυνατή μια ολόκληρη μετατόπιση της καμπύλης της αρτηριακής πίεσης του πληθυσμού.”

Οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν έρευνα για τον προσδιορισμό της οικονομικής αποδοτικότητας της υποκατάστασης αλατιού σε ηλικιωμένους ασιατικούς πληθυσμούς και την αποτελεσματικότητά της σε ομάδες με μέσο καρδιαγγειακό κίνδυνο ή που ακολουθούν δυτική δίαιτα. Αυτή η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Αυστραλίας και από μια Υποτροφία για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ερευνών της Αυστραλιανής Κυβέρνησης. Η συν-συγγραφέας Dr Lauren Ball αποκάλυψε την υποστήριξη από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Αυστραλίας. Η κα Hannah Greenwood έλαβε υποστήριξη από την αυστραλιανή κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Μποντ. Ο Δρ Μιράντα αποκάλυψε πολλές συμβουλευτικές και ερευνητικές σχέσεις με κυβερνητικούς, ακαδημαϊκούς, φιλανθρωπικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Η συντακτική σχολιάστρια Dr Kathy Trieu ανέφερε ερευνητική υποστήριξη από πολλούς κυβερνητικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που χρηματοδοτούν την έρευνα. Η Δρ Cheryl Anderson αποκάλυψε δεσμούς με την Weight Watchers και το McCormick Science Institute, καθώς και υποστήριξη από πολυάριθμους κυβερνητικούς, ακαδημαϊκούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς χρηματοδότησης έρευνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αρτηριακή υπέρταση - Ο σιωπηλός δολοφόνος

Δίαιτα για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Μειώστε το αλάτι για να αναζωογονήσετε τη σεξουαλική σας ζωή!

Γιατί η υγεία των νεφρών μας είναι το Α και το Ω ολιστικά;

Τα καλύτερα τρόφιμα για άμεση ανακούφιση από την κατακράτηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μπολονέζ;

Μπολονέζ: Η σάλτσα Bolognese, μια πλούσια και χορταστική σάλτσα με βάση το κρέας από τη Μπολόνια της Ιταλίας, είναι μια αγαπημένη βάση της ιταλικής κουζίνας.

Burnout: Ποια είναι τα συμπτώματά του και σε τι διαφέρει από την κατάθλιψη

Ενώ η επαγγελματική εξουθένωση σχετίζεται συχνά με στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία, η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικά, τραυματικά γεγονότα ή χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο.

Υγεία πεπτικού: Χυμός λάχανου με καρότα για το στομάχι;

Υγεία πεπτικού: Μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για να υποστηρίξετε την υγεία του στομάχου σας, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προάγουν την επούλωση του έλκους, να ενισχύσουν την επένδυση του στομάχου και να βελτιώσουν την πέψη.

Δεν δόθηκε η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας λόγω προβλήματος της πλατφόρμας.

ΔΥΠΑ: Ένα πρόβλημα έχει προκύψει στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΥΠΑ για την ειδική παροχή προστασία της μητρότητας και ενεργοποιήθηκε πρόσφατα για αυτοαπασχολούμενες.

Τι είναι το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS);

Η θεραπεία για POTS συνήθως εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της πρόσληψης υγρών και αλατιού, η χρήση καλτσών συμπίεσης και η ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα.

Κρεμώδης απόλαυση: Cheesy Potato Casserole 

Κρεμώδης απόλαυση: Το κρεμώδες μείγμα τυριού και πατάτας συνδυάζεται τέλεια με την τραγανή επικάλυψη από κορν φλέικς και βούτυρο.

Close Icon