Διατροφή

Μεσογειακή διατροφή για παιδιά: Η αποφυγή της παχυσαρκίας

Μεσογειακή διατροφή για παιδιά: Η αποφυγή της παχυσαρκίας

Μεσογειακή διατροφή για παιδιά: Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή κάθε ανθρώπου. Ειδικά όσοι είναι γονείς δεν είναι υπεύθυνοι μόνο για τη δική τους διατροφή, αλλά και για αυτή των παιδιών τους. Η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά και στην αποφυγή της παχυσαρκίας.

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια που βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Είναι πλούσια σε φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί. Γι΄ αυτό και όσοι ακολουθούν τις διατροφικές οδηγίες που συμβουλεύουν για τη περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών, αποφεύγουν τη μεσογειακή διατροφή. Όμως, ένα σύνολο από επιστημονικές ενδείξεις αποδεικνύουν πως τα λιπαρά από φυτικά έλαια ή ψάρια είναι πιο υγιεινά σε σχέση με λιπαρά που περιέχονται στο κρέας και στις τροφές που έχουν υποστεί επεξεργασία.

Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να υιοθετηθεί ως πρότυπο διατροφής για τους ενήλικες. Τα θρεπτικά στοιχεία που περιλαμβάνει (γνωστά και ως την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής) είναι τα εξής:

  • Άφθονες φυτικές ίνες, δηλαδή δημητριακά, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, κ.ά..
  • Φρέσκα φρούτα, λαχανικά εποχής και όσπρια.
  • Μέτρια κατανάλωση σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, πουλερικά και αυγά.
  • Κόκκινο κρέας ή χοιρινό 2 φορές τον μήνα.
  • Ελαιόλαδο ως η κύρια πηγή λιπαρών.

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην απώλεια βάρους και αποτελούν ένα πρότυπο υγεινής διατροφής.

Διαβάστε και το άρθρο μας για τη μεσογειακή διατροφή και το Αλτσχάιμερ.

Μεσογειακή διατροφή και παιδιά

Οι γονείς οφείλουν να περάσουν στα παιδιά τους την υγιεινή στάση απέναντι στη ζωή, ούτως ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Ένα από αυτά είναι η παχυσαρκία και συγκεκριμένα η παιδική παχυσαρκία που είναι αρκετά διαδεδομένη στην εποχή μας. Προκειμένου οι γονείς να μην αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας στα παιδιά τους, οφείλουν να διαμορφώσουν μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων. Το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής είναι μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί αναλάβει υπόψη τις ανάγκες των παιδιών και να προσαρμοστεί σε αυτές. Άλλωστε για τα παιδιά που υιοθετούν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, αποδεικνύονται τα χαμηλότερα ποσοστά της εμφάνισης της παχυσαρκίας.

Δείτε στο video που ακολουθεί τι περιλαμβάνει η μεσογειακή δίαιτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή και νέα ζωή: Τρόφιμα που οδηγούν σε βιολογική γήρανση

Εύκολες διατροφικές αλλαγές που ρίχνουν τη χοληστερίνη

Πρωτείνούχες τροφές που χορταίνουν και μειώνουν το βάρος

Τυπικά, οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν. Επομένως, η αύξηση της κατανάλωσής τους αυξάνει τον κορεσμό και γι’ αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους. Επίσης, καταναλώνοντας λιγότερους υδατάνθρακες, το σώμα μας μαθαίνει να καίει περισσότερο λίπος ως καύσιμο.

Αποξηραμένα Φρούτα: Λόγοι που πρέπει να τα επιλέγω

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα φρέσκα φρούτα και είναι ιδανικά για μεγάλες εκδρομές και ταξίδια όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο ψυγείο.

Έχω το αίσθημα μίας μόνιμης πείνας

Πεινάω συνέχεια: Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Όταν είμαστε πεινασμένοι είναι πολύ δύσκολο να ηρεμήσουμε αυτόν τον πόθο. Δεν έχει σημασία ότι έχετε τελειώσει το πρωινό, το μεσημεριανό ή ακόμα και το δείπνο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένα κουμπί συναγερμού ανάβει και το στο στομάχι σας σάς μεταφέρει πίσω στο ψυγείο ή στη γωνία της […]

Ποια αποξηραμένα φρούτα αξίζει να προσθέσουμε στη διατροφή μας;

Αποξηραμένα φρούτα: Τα φρούτα έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Το ίδιο συμβαίνει και με όσα έχουν αποξηραθεί. Πολλά αποξηραμένα φρούτα υπάρχουν που μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή σας. Δείτε ποια 6 αξίζει να τρώτε.

Χάστε 5 κιλά μέσα σε μια βδομάδα

Μήλα θερμίδες: Χάσε έως 5 κιλά τρώγοντας νόστιμα και υγιεινά μήλα. Δείτε το μενού με τα μήλα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα στα κιλά σας μέσα σε λίγες μέρες.

Τροφές που επιδεινώνουν τον ουρικό οξύ

Ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζεται ξαφνικά και υποχωρεί βασανιστικά αργά. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιμένει για μέρες ή και βδομάδες και συνεπάγεται σημαντικούς περιορισμούς στην κίνηση.