Νέα Υγείας

Άπνοια Ύπνου: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν

Άπνοια Ύπνου: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν

Άπνοια Ύπνου: Στην αποφρακτική άπνοια ύπνου η ροή του αέρα σταματά επειδή ο χώρος των αεραγωγών στην περιοχή του λαιμού είναι πολύ στενός.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) είναι μια κατάσταση στην οποία η αναπνοή σταματά ακούσια για σύντομες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κανονικά, ο αέρας ρέει ομαλά από το στόμα και τη μύτη στους πνεύμονες ανά πάσα στιγμή. Οι περίοδοι κατά τις οποίες η αναπνοή σταματά ονομάζονται άπνοια ή επεισόδια άπνοιας. Στο OSA, η κανονική ροή αέρα σταματά επανειλημμένα όλη τη νύχτα. Η ροή του αέρα σταματά επειδή ο χώρος των αεραγωγών στην περιοχή του λαιμού είναι πολύ στενός. Το ροχαλητό είναι χαρακτηριστικό της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Το ροχαλητό προκαλείται από τη συμπίεση της ροής του αέρα μέσω του στενού χώρου των αεραγωγών. Η άπνοια ύπνου χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως:

υπέρταση

καρδιακή ασθένεια

Εγκεφαλικό

διαβήτη

Η σωστή διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητα για την πρόληψη επιπλοκών.

Η άπνοια ύπνου προκαλεί επεισόδια μειωμένης παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος. Η ποιότητα του ύπνου είναι κακή, γεγονός που προκαλεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και έλλειψη σαφήνειας το πρωί. Τα άτομα με άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

πονοκεφάλους που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν

αίσθημα κακοκεφιάς

αμνησία

υπνηλία

υπερκινητικότητα στα παιδιά

επιδείνωση της κατάθλιψης

κακή δουλειά και σχολική απόδοση

απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ

οίδημα των ποδιών

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας θέτει τα άτομα με άπνοια ύπνου σε κίνδυνο για αυτοκινητιστικά ατυχήματα και βιομηχανικά ατυχήματα. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη ανακούφιση της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας που προκαλείται από άπνοια ύπνου.

Ποιος κινδυνεύει για αποφρακτική άπνοια ύπνου;

Ο κίνδυνος για OSA αυξάνεται εάν έχετε συνθήκες ή χαρακτηριστικά που περιορίζουν τον άνω αεραγωγό. Οι παράγοντες κινδύνου του OSA περιλαμβάνουν:

παιδιά με μεγάλες αμυγδαλές και αδενοειδή

άντρες με μέγεθος γιακά 17 ίντσες και άνω

γυναίκες με μέγεθος γιακά 16 ιντσών και άνω

μεγάλη γλώσσα, η οποία μπορεί να φράξει τον αεραγωγό

όταν η κάτω γνάθο σας είναι μικρότερη από την άνω γνάθο

στενός ουρανίσκος ή αεραγωγός που καταρρέει πιο εύκολα

Οι καρδιακές παθήσεις είναι πιο συχνές σε παχύσαρκα άτομα και η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και άπνοιας ύπνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Καληνυχτίστε τα παιδιά με ένα παραμύθι κι ανοίξτε έναν φανταστικό κόσμο

Τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο

Τρεις τρόποι για να φροντίσετε τον εαυτό σας καλύτερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γονίδιο απο τους νεάντερταλ προστατεύει από σοβαρή covid-19

Η μελέτη δείχνει ότι η προστατευτική γενετική παραλλαγή από τους Νεάντερταλ σταδιακά έχει αυξηθεί σε συχνότητα μετά την τελευταία εποχή των πάγων και σήμερα είναι ευρέως εξαπλωμένη περίπου στον μισό πληθυσμό της Γης έξω από την Αφρική.

Ο ΠΟΥ πιέζει την Κίνα να δώσει περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του κορωνοϊού

ΠΟΥ: «Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο οποίος μαζί με την ομάδα του πέρασε ένα μήνα στην Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός το Δεκέμβριο του 2019.

Τι λεει η επιστημονική Κοινότητα για την παράλυση της νοσοκόμας στην Κέρκυρα

Σε όλον τον κόσμο ως σήμερα έχουν γίνει 150 εκατ. εμβόλια. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αυτή η επιπλοκή. Ο ΕΟΔΥ των ΗΠΑ έχει επίσημη οδηγία ότι όσοι έχουν περάσει Guillain-Barré στο παρελθόν, οφείλουν να εμβολιαστούν, γιατί αν κολλήσουν κορωνοϊό έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν Guillain-Barré», διευκρίνισε.

Ερευνητές εξετάζουν εάν η ανάμειξη εμβολιών μπορεί να ενισχύσει την ανοσοποίηση του πληθυσμού

Κορωνοϊός Ηνωμένο Βασίλειο: Προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι η ανάμειξη εμβολίων θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, καθώς ενδέχεται να επιτρέψει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να επικεντρωθεί πληρέστερα στη δημιουργία προστασίας έναντι του ιού.

Μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν burn out οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι φοιτητές της ιατρικής

Έρευνα: Μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους φοιτητές ιατρικής στις ΗΠΑ αναφέρουν συμπτώματα εξουθένωσης, μια μακροπρόθεσμη αντίδραση στο στρες που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική εξάντληση, κυνισμό και συναισθήματα μειωμένης προσωπικής ολοκλήρωσης.