Γενικές Ειδήσεις

Τσικνοπέμπτη: Ένα έθιμο που τιμούν όλοι οι Έλληνες

Τσικνοπέμπτη: Ένα έθιμο που τιμούν όλοι οι Έλληνες
Τσικνοπέμπτη: Σε όλο τον κόσμο, παρόμοιες γιορτές που μοιάζουν με τσικνοπέμπτη πραγματοποιούνται πριν από τη Σαρακοστή, αν και για πολλούς, το αντίστοιχο φεστιβάλ είναι το Mardi Gras ή η Fat Tuesday.

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα στο ελληνορθόδοξο ημερολόγιο. Είναι μια ημέρα όπου οι Έλληνες τρώνε κρέας πριν μπουν στην περίοδο της Σαρακοστής. Σηματοδοτώντας την έναρξη του τελευταίου Σαββατοκύριακου της Αποκριάς, πριν από την περίοδο νηστείας της Σαρακοστής που οδηγεί στο Πάσχα, η Τσικνοπέμπτη είναι μια ξεχωριστή μέρα που γιορτάζεται σε όλο το έθνος όπου οι Έλληνες ψήνουν και απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους κρεατικά πριν μπουν στην περίοδο της νηστείας, όπου ορισμένα φαγητά θεωρούνται πολυτέλεια. απαγορεύονται.

Σε όλο τον κόσμο, παρόμοιες γιορτές που μοιάζουν με τσικνοπέμπτη πραγματοποιούνται πριν από τη Σαρακοστή, αν και για πολλούς, το αντίστοιχο φεστιβάλ είναι το Mardi Gras ή η Fat Tuesday. Η Τσικνοπέμπτη προέρχεται από την τσίκνα, που αναφέρεται στη μυρωδιά μαγειρεμένου ή ψητού κρέατος. Αν και η προέλευση αυτής της παράδοσης παραμένει ασαφής, είναι ασφαλές να πούμε ότι συνδέεται με τους βακχικούς εορτασμούς της Αρχαίας Ελλάδας. Η Πέμπτη επιλέχθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς παραδοσιακά η Τετάρτη και η Παρασκευή θεωρούνται ημέρες νηστείας.

Πώς να γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη

Σήμερα, η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα όπου οικογένειες και φίλοι μαζεύονται, συναντιούνται και γιορτάζουν τρώγοντας άφθονες ποσότητες κρέατος, είτε στο σπίτι είτε έξω. Σχεδόν κάθε εστιατόριο, καφέ και ταβέρνα, ακόμα και τα πιο ανεπιτήδευτα, στη χώρα σερβίρουν ένα ειδικό μενού όπου το κρέας είναι ο επίτιμος καλεσμένος. Το πιο δημοφιλές είδος είναι πιθανώς το σουβλάκι. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο να δεις παραδοσιακά λουκάνικα, μπριζόλες, παϊδάκια, πανσετούλες ή άλλες σπεσιαλιτέ με βάση το κρέας, καθώς και το περιστασιακό στιφάδο κρέατος στο μενού. Ορισμένες περιοχές έχουν ακόμη και τις δικές τους παραδόσεις, όπως στις Σέρρες, όπου οι άντρες πηδούν πάνω από τις φλόγες του μπάρμπεκιου όταν ψήνουν το κρέας ή στην Κέρκυρα, όπου οι ντόπιοι μαζεύονται σε πλατείες και κουτσομπολεύουν.

Αν τύχει να βρεθείτε στην Ελλάδα αυτή τη μαγική περίοδο, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν δείτε ψησταριές μπάρμπεκιου στους δρόμους μπροστά από ταβέρνες, καφενεία και εστιατόρια. Αν σκοπεύετε να συμμετάσχετε στη διασκέδαση, σας συνιστούμε να κλείσετε τραπέζι κάπου, καθώς θα έχει κόσμο με πολλές οικογένειες και παρέες να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να δειπνήσουν έξω και να μην ανησυχούν για το μαγείρεμα. . Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να δειπνήσετε σε ένα ψητοπωλείο και σε οποιοδήποτε εστιατόριο που ειδικεύεται στο ποιοτικό κρέας, όπου θα μπορείτε να αποφασίσετε για την κοπή του κρέατος, τη φυλή των βοοειδών και ίσως, το πιο σημαντικό, πώς θα θέλατε να μαγειρευτεί το κρέας σας .