Καινοτομία

Νέο τεστ ανιχνεύει τους ιούς που μολύνουν ανθρώπους & ζώα

Νέο τεστ ανιχνεύει τους ιούς που μολύνουν ανθρώπους & ζώα

Της Νικολέτας Ντάμπου

Ένα τεστ ανιχνεύει σχεδόν κάθε ιό   που μολύνει τους ανθρώπους και τα ζώα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαιντ Λούις, στην Ουάσινγκτον, όπου αναπτύχθηκε η τεχνολογία.

Πολλές χιλιάδες ιοί είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους και τα ζώα, και μια διάγνωση μπορεί να είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτούνται διαφορετικές δοκιμές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τρέχουσες δοκιμές δεν είναι αρκετά ευαίσθητες για να ανιχνεύσουν τα χαμηλά επίπεδα του ιικού σφάλματος ή περιορίζονται στην ανίχνευση ιών, για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι υπεύθυνοι για την ασθένεια του ασθενούς.

“Με το νέο αυτό τεστ, δεν χρειάζεται να ξέρετε τι ψάχνετε,» δήλωσε ο κύριος συντάκτης της μελέτης, Gregory Storch, MD, και η Ruth L. Siteman Καθηγήτρια Παιδιατρικής. “Καθώς μπορεί να ανιχνεύσει αποτελεσματικά τους ιούς που υπάρχουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πιστεύουμε ότι ο έλεγχος θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση είναι δύσκολη με τις τυποποιημένες δοκιμές ή σε περιπτώσεις στις οποίες η αιτία της εκδήλωσης της νόσου είναι άγνωστη “.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Genome Research και δείχνουν ότι σε δείγματα ασθενών η νέα δοκιμή – που ονομάζεται ViroCap – μπορεί να εντοπίσει ιούς που δεν βρέθηκαν με τις τυποποιημένες δοκιμές βάση γονιδιώματος. Το νέο τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση κρουσμάτων θανατηφόρων ιών, όπως ο ιός Έμπολα, Marburg και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), καθώς και πιο συνήθεις ιούς, συμπεριλαμβανομένων του ροταϊού και του νοροϊός, που προκαλούν σοβαρές γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Οι αλληλουχίες δοκιμής και ανίχνευσης των ιών σε δείγματα ασθενών είναι εξίσου ευαίσθητες με χρυσό πρότυπο, την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR), δοκιμασίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε κλινικά εργαστήρια. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο επεκτατικοί προσδιορισμοί PCR μπορούν να κάνουν διαλογή μόνο για μέχρι 20 παρόμοιους ιούς ταυτόχρονα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανέπτυξαν τη τεχνολογία και την παρέδωσαν στη διάθεση του κοινού, για τους επιστήμονες και κλινικούς ιατρούς σε όλο τον κόσμο, προς όφελος των ασθενών και της έρευνας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη νέα δοκιμή σε δύο σειρές βιολογικών δειγμάτων – για παράδειγμα, από το αίμα, τα κόπρανα και τις ρινικές εκκρίσεις – από τους ασθενείς στο Νοσοκομείο Παίδων του St. Louis. Στην πρώτη, τυπική δοκιμή που επικαλείται η ακολουθία του γονιδιώματος είχε εντοπίσει ιούς σε 10 από τους 14 ασθενείς. Η πρότυπη δοκιμή απέτυχε να ανιχνεύσει κοινούς, καθημερινούς ιούς:, όπως τη γρίπη τύπου Β, μία αιτία της εποχικής γρίπης, το parechovirus, έναν ήπιο ιό που προκαλεί, γαστρεντερικά και αναπνευστικά προβλήματα, τον ιό του έρπη και τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα, η οποία προκαλεί την ανεμευλογιά.

Σε μια δεύτερη ομάδα παιδιών με ανεξήγητους πυρετούς, οι τυποποιημένες δοκιμές είχαν εντοπιστεί 11 ιοί στα οκτώ παιδιά που αξιολογήθηκαν. Αλλά η νέα δοκιμή βρήκε άλλα επτά, συμπεριλαμβανομένου του ιού του αναπνευστικού τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου Β 3Α, ο οποίος είναι συνήθως είναι αβλαβής, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις σε ορισμένους ασθενείς.

Συνολικά, ο αριθμός των ιών που εντοπίστηκαν στις δύο ομάδες ασθενών έφτασαν τους 32 από τους 21, μια αύξηση δηλαδή, κατά 52 τοις εκατό.

«Το τεστ είναι τόσο ευαίσθητο ώστε να ανιχνεύει επίσης παραλλαγμένα στελέχη των ιών που συνδέονται στενά με γενετικά αίτια », δήλωσαν οι επιστήμονες».

Επιπλέον, η εξέταση περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη γενετική διάφορα των στελεχών των ιών καθώς, οι υπότυποι μπορεί να προσδιοριστούν εύκολα. Για παράδειγμα, η μελέτη έδειξε ότι ενώ τυποποιημένες δοκιμές που προσδιορίζονται ως έναν ιό της γρίπης Α, η οποία προκαλεί την εποχική γρίπη, η νέα δοκιμή έδειξε ότι ο ιός ήταν ένας ιδιαίτερα σκληρός υπότυπος που ονομάζεται Η3Ν2.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν πρόσθετη έρευνα για την επικύρωση της ακρίβειας του τεστ, ενώ θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν να είναι κλινικά διαθέσιμη.
Επίσης, μπορεί να είναι δυνατόν να τροποποιηθεί η δοκιμή, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση παθογόνων, εκτός από τους ιούς, συμπεριλαμβανομένων των βακτηριδίων, των μυκήτων και άλλων μικροβίων, καθώς και γονίδια που θα υποδεικνύουν γιατί το παθογόνο είναι ανθεκτικό στη θεραπεία με αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκινούν οι δοκιμές ψηφιακών διαβατηρίων υγείας

Ξεκινά χρηματοδότηση για startup επιχειρήσεις στην υγειονομική περίθαλψη

Εργαστηριακά μοσχεύματα χόνδρου για εξατομικευμένη αποκατάσταση

Μόσχευμα ιστός άρθρωση: Μια διεπιστημονική ομάδα από την Columbia Engineering, το Columbia’s College of Dental Medicine and Department of Medicine, Louisiana State University, LaCell LLC και Obatala Sciences έχει πλέον βιο-μηχανικά μοσχεύματα ζωντανών οστών χόνδρου, που ταιριάζουν ακριβώς με τον παραλήπτη, τόσο βιολογικά όσο και ανατομικά. Η πιο πρόσφατη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην Επιστημονική […]

"Έξυπνες" μάσκες με τρισδιάστατη εκτύπωση ηλεκτρονικών ινών

Τρισδιάστατη εκτύπωση καινοτομία: Ερευνητές του University of Cambridge χρησιμοποίησαν τεχνικές 3D εκτύπωσης (additive manufacturing) για τη δημιουργία ηλεκτρονικών ινών- η καθεμιά 100 φορές πιο λεπτή από μια ανθρώπινη τρίχα- δημιουργώντας αισθητήρες πέρα από τις δυνατότητες σημερινών αντίστοιχων συσκευών και υλικών. Η τεχνική εκτύπωσης ινών, η οποία παρουσιάστηκε στο Science Advances, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη […]

Διάγνωση COVID-19 σε μόλις 30 λεπτά

Κορωνοϊός τεστ διάγνωση: Το 2020 μπορεί να συνοψιστεί απλά με μία λέξη – COVID-19 – καθώς «πάγωσε» ολόκληρος ο πλανήτης. Για περισσότερο από οκτώ μήνες μέχρι στιγμής, η μετακίνηση μεταξύ των εθνών έχει ισοπεδωθεί, επειδή δεν υπάρχουν μέσα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του ιού και η διάγνωση διαρκεί πολύ. Στην Κορέα, υπάρχουν πολλές […]

Νέα διάσταση στις χειρουργικές επεμβάσεις με την τεχνητή νοημοσύνη

Η εικονική πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη χαρακτηρίζονται ως μετασχηματιστικά εργαλεία που θα μειώσουν τα ανθρώπινα λάθη στο χειρουργείο. Αλλά πώς λειτουργούν; O Gabriel Jones, CEO και συνιδρυτής του Proprio που εδρεύει στο Σιάτλ, μας εξηγεί. Το Proprio ιδρύθηκε το 2016 από τον Dr. Sam Browd, έναν παιδιατρικό νευροχειρουργό, με αρχικό στόχο την εξάλειψη της […]