Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Συνέδριο Partnering for Patients: Αναγκαία και επιτακτική η υιοθέτηση μιας Ασθενοκεντρικής Στρατηγικής στο χώρο της Υγείας

Συνέδριο Partnering for Patients: Αναγκαία και επιτακτική η υιοθέτηση μιας Ασθενοκεντρικής Στρατηγικής στο χώρο της Υγείας

Συνέδριο Partnering for Patients: Το συνέδριο, Partnering for Patients οργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη της ανάγκης υιοθέτησης μιας Ασθενοκεντρικής Στρατηγικής και θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το θέμα πέρα από τη θεωρία, στην πράξη.

Η Boussias Communications και το Health Daily διοργανώνουν για πρώτη φορά την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 το διαδικτυακό Συνέδριο “Partnering for Patients: Advancing Patient Centricity – From theory to practice”. Η θεματολογία του Συνεδρίου θα επικεντρωθεί στην ανάγκη υιοθέτησης μιας Ασθενοκεντρικής Στρατηγικής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του υγειονομικού χώρου και θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το θέμα πέρα από τη θεωρία, στην πράξη.

Η ευρωπαϊκή οπτική πλέον στρέφεται προς μια περισσότερο συμμετοχική και ανθρωποκεντρική στρατηγική στην υγεία, καθώς η πανδημία ανέδειξε καθοριστικά και με εμφατικό τρόπο ελλείμματα και κενά του συστήματος, αλλά και την καθοριστική σημασία της προάσπισης της ανθρώπινης υγείας για το μέλλον των οργανωμένων κοινωνιών. Πιο πολύ από ποτέ, αναδύεται η αναγκαιότητα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, μέσα από οργανωμένα και ολιστικά σχέδια δράσης, όπου οι ασθενείς θα έχουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Ήδη σε διεθνές επίπεδο, η τεχνητή νοημοσύνη και οι επιστημονικές εξελίξεις προσφέρουν νέες καινοτόμες προοπτικές στη διαχείριση των νοσημάτων και την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα, ο χώρος της χάραξης πολιτικής υγείας στην Ελλάδα δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ αναδιαρθρώθηκε βιαστικά, υπό την πίεση της πανδημίας. Η δημιουργία της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, η οποία έδωσε φωνή στους ασθενείς όλης της χώρας, ανεξαρτήτως ασθένειας, υπήρξε καθοριστική για την ανάδειξη σημαντικών θεμάτων που η Πολιτεία έπρεπε κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσει, ενώ παράλληλα πίεζε και πιέζει σταθερά και τεκμηριωμένα για την εφαρμογή ενός ασθενοκεντρικού συστήματος υγείας στη χώρα μας.

Με βάση τα παραπάνω, το Συνέδριο Partnering for Patients λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή για τις πολιτικές υγείας στη χώρα μας και διεθνώς, καθώς μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη των σύγχρονων και μελλοντικών δυνατοτήτων και προκλήσεων κατά τη μετάβαση των συστημάτων υγείας σε ένα συνεργατικό και ασθενοκεντρικό μοντέλο.

Γνωρίζουμε πραγματικά τι σημαίνει ενδυνάμωση των ασθενών; Με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται, τι περιλαμβάνει, ποια είναι τα αποτελέσματα που αναμένονται από τους διάφορους ενδιαφερόμενους;

Το Συνέδριο θα προσφέρει το βήμα για τη διεξαγωγή ενός διεπιστημονικού και διεπαγγελματικού διαλόγου που θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, προσεγγίζοντας συνολικά το θέμα της Ασθενοκεντρικότητας και παρέχοντας προτάσεις για την έμπρακτη εφαρμογή της.

Τις εργασίες του Συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, θα ανοίξει η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Κατερίνα Κουτσογιάννη.

Ειδικά, οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την προώθηση της Ασθενοκεντρικής Στρατηγικής θα συζητηθούν κατά την 1η Ενότητα του συνεδρίου την οποία συντονίζει ο Δημήτρης Αθανασίου, PDCO Member, European Medicines Agency – EURORDIS, Member of the Board of WDO, EPF and GPA και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Eurordis: Dirk Van den Steen, Deputy Head of Unit in B1, DG SANTE Health Systems, Medical Products and Innovation, European Commission, Matteo Scarabelli, Patient Engagement Manager – HTA, EURORDIS, Juan García Burgos, Head of Public and Stakeholders EngagementDepartment, Stakeholders and Communication Division, European Medicines Agency (EMA).

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα εστιάσουν στη συνέχεια στις εθνικές προτεραιότητες, με κεντρική ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη η οποία θα αναφερθεί στην Ασθενοκεντρικότητα ως Εθνική Προτεραιότητα, ενώ θα ακολουθήσει Στρογγυλή Τράπεζα για με θέμα: «Η Ενδυνάμωση των Ασθενών ως ο δρόμος για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας» με εκπροσώπους από τον ΕΟΠΥΥ, την Ένωση Ασθενών Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον ΣΦΕΕ. Συντονίζει ο Καθηγητής Πολιτικών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης.

Δείτε αναλυτικότερα το πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ.

Επιβεβαιωμένοι διεθνείς ομιλητές:

 • Pablo Botas, CEO & Head of Science, Foundation 29
 • Juan García Burgos, Head of Public and Stakeholders Engagement Department, Stakeholders and Communication Division, European Medicines Agency (EMA)
 • Martine Dehlinger-Kremer, Vice President of Scientific Affairs, Pediatric Subject Matter Expert, PRA Health Sciences, Center for Pediatric Clinical Development, President EUCROF, Chair of the Children Medicines Working Party, European Forum for Good Clinical Practice (EFGCP)
 • Sally Hofmeister, Duchenne CAB Coordinator
 • Matteo Scarabelli, Patient Engagement Manager – HTA, EURORDIS
 • Dirk Van den Steen, Deputy Head of Unit in B1, DG SANTE Health Systems, Medical Products and Innovation, European Commission

 

Επιβεβαιωμένοι Έλληνες ομιλητές:

 • Μαίρη Αδαμοπούλου, Πρόεδρος “Σωματείου 95 – Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς”
 • Δημήτρης Αθανασίου, PDCO Member, European Medicines Agency – EURORDIS, Member of the Board of WDO, EPF and GPA
 • Νίκος Δέδες, Γεν. Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Πρόεδρος Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», Πρόεδρος οργάνωσης «European AIDS Treatment Group»
 • Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
 • Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος HACRO, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Coronis Research
 • Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζην»
 • Αναστασία Κριθαρά, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, μέλος του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL) και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ)
 • Δήμητρα Λίγγρη, Co-Chair of RWE and Artificial Intelligence (AI) for HTAi, Επικεφαλής Ευρωπαϊκού Δικτύου για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στην Υγεία (European Healthcare Fraud & Corruption Network – EHFCN)
 • Χρήστος Λιονής MD, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Διευθυντής Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικήςστο Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Γιώργος Μαζαράκης, Δ/νων Σύμβουλος PCC HELLAS
 • Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ)
 • Elena Petelos, Co-Chair of RWE and Artificial Intelligence (AI) for HTAi, Vice President HTA Section, European Public Health Association (EUPHA)
 • Θεοφάνης Ριγάτος, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ
 • Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Σχολή Κοινωνικής & Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
 • Γιώργος Τσιακαλάκης, Διευθυντής Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασίλης Κικίλιας: Αίρεται από αύριο η αναστολή αδειών για τους υγειονομικούς

Κορωνοϊός 12/05 – 2.489 νέα κρούσματα – 70 νεκροί – 707 διασωληνωμένοι

Οι τακτικές προπονήσεις ενισχύουν τις γνωστικές διεργασίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνάντηση στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της φυματίωσης

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Στη συνάντηση συζητήθηκαν τόσο τα τεχνικά όσο και τα ιατρικά θέματα για τη διαχείριση της φυματίωσης, όπως ο προσυπτωματικός έλεγχος, η ιχνιλάτηση κ.α. και ομόφωνα συμφωνήθηκε η διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, όπως αυτές διαμορφώνονται  και εξελίσσονται καθημερινά.

Ομιλία προέδρου ΕΣΑμεΑ, Ι. Βαρδακαστάνη, στην 71η Συνόδο Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ

ΕΣΑμεΑ: "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δεσμευτούν πολιτικά σχετικά με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία να διαχέεται σε όλες τις διαδικασίες εφαρμογής του ψηφίσματος του ΠΟΥ καθώς και σε όλες τις εργασίες του ΠΟΥ για την υγεία γενικότερα", είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

Συστάσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας για την 3η δόση στους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα

Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία: H χορήγηση της επαναληπτικής δόσης να γίνεται κατά προτίμηση με mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) και με το ίδιο εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε στον αρχικό εμβολιασμό, όπου αυτό είναι δυνατό.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Επίδοση ευρημάτων μελέτης στον ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας για εξορθολογισμό νοσοκομειακής δαπάνης

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Οι εκπρόσωποι της Ένωσης παρέδωσαν στο Γενικό Γραμματέα το πλήρες κείμενο της τελικής έκθεσης της μελέτης, της οποίας τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σε συνέδρια, δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις, με την παράκληση να διαβιβάσει περίληψή της, που επιδόθηκε, αρμοδίως, στον κ. Υπουργό Υγείας και στις Δ.Υ.Πε.

Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού: Επικίνδυνος για διαβητικούς & παχύσαρκους ο κορωνοϊός

Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού: Η 5η Επιστημονική Συνάντηση, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού 17-19/9, έχει θέσει ως στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό για όλα τα νεότερα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα σε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλά άλλα που ενδιαφέρουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Γενικευμένη Φλυκταινώδης Ψωρίαση: Συμπτώματα - Διάγνωση - Πρόληψη

Γενικευμένη Φλυκταινώδης Ψωρίαση: Πρόκειται για μία σπάνια και σοβαρή φλεγμονώδη δερματική ασθένεια, με επεισόδια εξάρσεων, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών με εξίσου σοβαρές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία.

Alzheimer: Η συμβολή του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου στη Νοητική Έκπτωση

Alzheimer: Πέμπτη 16/9/2021 στις 18:30 διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου στη Νοητική Έκπτωση» από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer.