Πολιτική Υγείας

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Κυβερνητική προτεραιότητα η αντιμετώπιση του Καρκίνου μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Κυβερνητική προτεραιότητα η αντιμετώπιση του Καρκίνου μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Στο πλαίσιο του 6oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην προσαρμογή του Ευρωπαϊκού προγράμματος κατά του Καρκίνου στα ελληνικά δεδομένα και ανέλυσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας.

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου παρουσίασε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός ΥγείαςΒασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην προσαρμογή του στα ελληνικά δεδομένα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέλυσε το Εθνικό Σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον Καρκίνο. Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου πενταετούς προγράμματος που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας διαμέσου δράσεων πρόληψης, έγκαιρης πρόγνωσης και αντιμετώπισης παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται τόσο με τον καρκίνο όσο και με άλλες παθήσεις. Επιπλέον, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Όπως έχει αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο δράσης, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, η πρόληψη είναι πιο αποτελεσματικό μέτρο από οποιαδήποτε θεραπεία και περίπου το 40% των περιπτώσεων καρκίνου στην ΕΕ μπορούν να προληφθούν. Το εθνικό Υπουργείο Υγείας συντάσσεται με αυτή τη προσέγγιση και ήδη έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις για την πρόληψη κινδύνων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο έχει σχεδιαστεί και θα ξεκινήσει προσυμπτωματικός ελέγχος για τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, έργο προϋπολογισμού 124 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν δράσεις που αφορούν τον καρκίνο του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου. Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, αυτοί είναι τέσσεις τύποι καρκίνου που αντιμετωπίζονται επιτυχώς, εάν γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, που αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, όπως είπε, για να διασφαλιστεί ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και η πρόσβαση σε αυτές.

  • Ψηφιακός μετασχηματισμός διαχείρισης του καρκίνου

Μία μεγάλη παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί είναι το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού διαχείρισης του καρκίνου, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. Η καινοτομία του προγράμματος αυτού αφορά στη δημιουργία των κατάλληλων ψηφιακών υποδομών σε περιβάλλον νοσοκομείου που θα υποστηρίζει τη διατομεακή λήψη αποφάσεων (multi disciplibary decision support teams), την υποστήριξη του σχεδιασμού της αγωγής και θεραπείας του ασθενή, τη χορήγηση τη θεραπείας και θα περιλαμβάνει επίσης εργαλεία αυτοαξιολόγησης της κατάστασης υγείας, την παροχή φροντίδας κατ’ οίκον και παροχής ανακουφιστικής φροντίδας. Επίσης, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης, ο σχεδιασμός της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των νοσοκομειακών μονάδων αναμένεται να οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας και της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

  • Νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Μεταξύ των άλλων, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, ολοκληρώνουμε την πρότασή μας για τη δημιουργία ενός νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα εξυπηρετήσει όλη τη βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών, και ειδικότερα για αυτούς που διαβιούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, νησιά, ορεινές και δύσβατες περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσκολία προσέγγισης σε μεγάλες νοσοκομειακές δομές, υπό προϋποθέσεις και σε πιστοποιημένα Κέντρα Υγείας που θα πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς χορήγησης φαρμάκων, θα είναι δυνατόν να χορηγηθεί αντινεοπλασματική αγωγή.

Αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες και στηρίζουμε τους μηχανισμούς επιστημονικής ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας με την ανάπτυξη ογκολογικών δικτύων με κέντρο ογκολογικές κλινικές στη χώρα για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη συνεργασία μεταξύ των μονάδων υγείας, να φέρουμε την φροντίδα του ειδικού όσο πιο κοντά στον πολίτη και να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση κάθε πολίτη στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης.

  • Το 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Μαΐου.
  • Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Φόρουμ καθώς και τους 1000 και πλέον επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο https://delphiforum.gr/register
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πού θα γίνονται δωρεάν rapid tests αύριο 12/05

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού της τρίτης ηλικίας σε σχέση με την Ευρώπη

Κορωνοϊός 11/05 – 3.197 νέα κρούσματα – 52 νεκροί – 732 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η συμβουλευτική επιτροπή του FDA προχώρησε την Πέμπτη στην έγκριση έκτακτης ανάγκης για τη λήψη δόσης ενισχυτή εμβολίου COVID-19 της Moderna

Η Δρ Sharon Alroy-Preis, διευθύντρια υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, είπε ότι η χώρα βιώνει ένα σπάσιμο στην καμπύλη της πανδημίας και ανέφερε το ενισχυτικό πλάνο της Pfizer που βοήθησε τη χώρα να ξεπεράσει ένα τέταρτο κύμα COVID-19, μειώνοντας το βάρος του νοσοκομείου και σοβαρή ασθένεια.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Εμβόλια του FDA εγκρίνει τον ενισχυτή εμβολίων covid Johnson & Johnson

Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας πρότειναν ότι το εμβόλιο J&J ταιριάζει καλύτερα ως σειρά δύο δόσεων με τροποποιημένη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, αντί για μία μόνο δόση και μια επακόλουθη αναμνηστική λήψη.

Δύσκολο να αποφανθεί κανείς αν η κυβέρνηση της Σουηδίας θα έπρεπε να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας λέει καθηγητής επιδημιολογίας

Εν κατακλείδι, καταλήγει το άρθρο του Bloomberg, η Σουηδία κινήθηκε μέτρια. Ούτε απέτυχε στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά ούτε και μπορεί να προβληθεί ως success story από τους αντιπάλους των lockdown και της υποχρεωτικής χρήσης μασκών.

Πρέπει να επιλέξετε μάσκες με δύο ή περισσότερα στρώματα και σύρμα μύτης για να αποτρέψετε τη διαρροή αέρα από την κορυφή λένε τα CDC

Για άτομα που είναι κωφά ή έχουν προβλήματα ακοής, συνιστώνται εναλλακτικά καλύμματα προσώπου, όπως διαφανείς μάσκες ή υφασμάτινες μάσκες με διαφανή πλαστικά πάνελ. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διαφανείς ιατρικές μάσκες για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς που τις χρειάζονται.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε 26 προτεινόμενα μέλη σε μια συμβουλευτική επιτροπή με στόχο την καθοδήγηση μελετών σχετικά με την προέλευση της πανδημίας της COVID-19

Με την ιδιότητά της ως συμβουλευτικού οργάνου στον ΠΟΥ, η SAGO θα συμβουλεύσει τον οργανισμό σχετικά με την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου πλαισίου του ΠΟΥ για τον καθορισμό και την καθοδήγηση μελετών για την προέλευση των αναδυόμενων και παθογόνων παραγόντων επιδημίας και πανδημίας, καθώς και την παροχή συμβουλών

Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός (ARC) εξέδωσε πρόσφατα δημόσια πρόσκληση για δράση λόγω της κατακόρυφης εθνικής απογραφής αιμοδοσιών εν μέσω της πανδημίας της COVID-19

Το σώμα αναγεννά την απώλεια αίματος συνήθως μέσα σε μία ημέρα. Ο Ερυθρός Σταυρός ARC διαβεβαίωσε στην έκδοσή του ότι κάθε κέντρο αιμοδοσίας ακολουθεί "τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και ελέγχου λοιμώξεων", συμπεριλαμβανομένων μάσκας προσώπου για δότες και προσωπικό, ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Κηφισό-Παραλιακή από 1 ως 8 το πρωί - Έκτακτα μέτρα

Κηφισός "Μπάλλος" Στυλιανίδης: Ειδικότερα, με απόφαση του Διευθυντή της Τροχαίας Αττικής διακόπτεται η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Κηφισού στο τμήμα από το ύψος του ανισόπεδο κόμβου της Παραλιακής μέχρι το ύψος του ανισόπεδου κόμβου της Μεταμόρφωσης και στη Λεωφόρο Ποσειδώνος από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Κηφισού μέχρι το ύψος της συμβολής της με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.