Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Να θεσπιστούν ηπιότεροι κοινωνικοί περιορισμοί για άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσία [vid]

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Να θεσπιστούν ηπιότεροι κοινωνικοί περιορισμοί για άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσία [vid]

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Για χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε μεγαλύτερες ηλικίες κάνει λόγο η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών για την από κοινού εξεύρεση πολιτικών αύξησης του ποσοστού ανοσίας στις πλέον ευπαθείς ηλικιακές ομάδες σε επίπεδα τουλάχιστον άνω του 80%.

Με δημόσια παρέμβασή της, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την Πολιτεία να επικεντρωθεί πιο στοχευμένα στην εμβολιαστική κάλυψη των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν κατά πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μόλις το 63,1% των πολιτών άνω των 80 ετών και το 64,2% άνω των 70 ετών. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω από 74%, ενώ σε πολλές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία και η Μάλτα ξεπερνά το 90%.

Μία επιπρόσθετη ανησυχητική ένδειξη είναι ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών στην Ελλάδα που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση αυξήθηκε μόλις κατά τέσσερις μονάδες τον τελευταίο μήνα (από το 59,2% στις αρχές Απριλίου στο 63,1% στις αρχές Μαΐου).

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε μεγαλύτερες ηλικίες αποτυπώνεται και στα δεδομένα των θανάτων από COVID-19. Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται κατά μέσο όρο ημερησίως 7 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους στην Ελλάδα. Κατά την ίδια περίοδο, ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθίνει συνεχώς κάτω των 6 και έχει πλέον αγγίξει τους 3,7.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία πάντοτε με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών να αναζητήσουμε συστηματικά και από κοινού τις ενδεδειγμένες πολιτικές για την αύξηση του ποσοστού ανοσίας στις πλέον ευπαθείς ηλικιακές ομάδες σε επίπεδα τουλάχιστον άνω του 80%. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει ήδη προτείνει μία στρατηγική σε δύο κύριους πυλώνες:

  • Επιμονή στη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αξιοποιώντας τα ΜΜΕ, το υγειονομικό σύστημα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ιατρικούς συλλόγους, τις επιστημονικές εταιρείες και ασφαλώς τους συλλόγους ασθενών και εν γένει την κοινωνία των πολιτών. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις κατευθυντήριες οδηγίες του για την αντιμετώπιση της πανδημίας προτάσσει την εμπλοκή της κοινότητας στη διαμόρφωση και εφαρμογή των πολιτικών αναχαίτισης της μετάδοσης της νόσου. Η στρατηγική θα πρέπει να αναπτυχθεί με όρους ταχύτητας αλλά και επιστημονικής τεκμηρίωσης, διαμέσου του προσδιορισμού και της ανάλυσης των χαρακτηριστικών και των αντιλήψεων των ατόμων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, προκειμένου οι όποιες ενέργειες να είναι στοχευμένες.
  • Θέσπιση ηπιότερων κοινωνικών περιορισμών για άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσία, ως ένα κίνητρο προς τους πολίτες για να εμβολιαστούν. Μία σειρά από κράτη έχουν ήδη εφαρμόσει σχετικές ρυθμίσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Γερμάνια όπου η Βουλή ενέκρινε την άρση των περιορισμένων συνάθροισης, επίσκεψης σε χώρους αναψυχής και στην αγορά για όσους πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η σχετική συζήτηση θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, με όρους επιστημονικής τεκμηρίωσης και ασφαλώς χωρίς να παράγει δυσανάλογες ανισότητες.

 

Με το άνοιγμα του τουρισμού και την πλήρη επαναφορά των οικονομικών δραστηριοτήτων, η συλλογική ανοσία καθίσταται πλέον όχι μόνο μία αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση της υγείας των ευπαθών ομάδων και ολόκληρου του πληθυσμού, αλλά επιπλέον ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας και ανάδειξης της χώρας ως ένα ασφαλή προορισμό. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δηλώνει έτοιμη να συμμετέχει εποικοδομητικά στο σχετικό διάλογο και στην επικοινωνία και εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν.

Ακολουθεί βίντεο ευαισθητοποίησης για τον Covid-19 εμβολιασμό της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γλυκά Νερά: Άγρια δολοφονία 20χρονης γυναίκας δίπλα στο 11 μηνών μωρό της

Κορωνοϊός 11/05 – 3.197 νέα κρούσματα – 52 νεκροί – 732 διασωληνωμένοι

Nόσος Κορωνοιού : Έτσι μεταδίδεται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών στις 10 και 11 Νοεμβρίου

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Υπό τον τίτλο «Μία Δεκαετία Διεκδικήσεων: Το Όραμα, Οι Προκλήσεις και τα Επόμενα Βήματα», το 10ο  επετειακό Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών αναδεικνύει την ανάγκη αλλά και την αξία της συμμετοχικότητας της Κοινωνίας των Πολιτών στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων.

ΣΑΜΣΚΠ: Παραχώρηση χώρου στο δημαρχείο Ηλιούπολης για υποστήριξη των ΑμΣΚΠ

ΣΑΜΣΚΠ: Από Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Τρίτη από τις 16:00 μ.μ έως 18:00 μ.μ άτομα του Δ.Σ του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας θα παραβρίσκονται στο Δημαρχείο Ηλιούπολης στην Αίθουσα Υποδοχής (ισόγειο) επί της διεύθυνσης Σοφ. Βενιζέλου 112 & Πρωτόπαππα.

#ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για την αιμορροφιλία

«Ο δικός μας παράγοντας ποιότητας» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί ο Σύλλογος Προστασίας των Ελλήνων Αιμορροφιλικών – ΣΠΕΑ, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας TAKEDA.

Τι γίνεται στο μυαλό ενός παιδιού με ΔΕΠΥ - Μήνας Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠΥ 2021

ADHD Hellas: Το ADHD Hellas, ως φορέας υποστήριξης των ατόμων που ζουν με ΔΕΠΥ, ξεκινά μία νέα καμπάνια για τον Οκτώβριο του 2021, αφιερωμένη στη ΔΕΠΥ στα παιδιά, με τίτλο «Μαζί στη #ΔΕΠΥ για το παιδί», η οποία είναι υπό την ομπρέλα της ευρύτερης καμπάνιας του σωματείου μας «Η ΔΕΠΥ μας αφορά όλους».

Οι δράσεις της ΡευΜΑζήν για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας 12 Οκτωβρίου: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν δίνει και φέτος το παρών, οργανώνοντας πανελλαδικά μια σειρά από δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων

Mυοσκελετικές παθήσεις εργασία :Οι μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων