Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία: Σήμα κινδύνου από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου λόγω κορωνοϊού

Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία: Σήμα κινδύνου από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου λόγω κορωνοϊού

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία σήμερα και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) τιμά τους ηλικιωμένους συμμετέχοντας και συμβάλλοντας στην παγκόσμια εκστρατεία με στόχο την προαγωγή της ενεργού και υγιούς γήρανσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα άτομα τρίτης ηλικίας αποτελούν πλέον το 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ενώ, ειδικά στη χώρα μας, αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Για τον φετινό εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία, ο οποίος συμπίπτει με την 30η επέτειο της θεσμοθέτησής της, η ΕΛΛΟΚ, με γνώμονα ότι το 60% των καρκίνων και  το 70% των θανάτων παρατηρούνται σε άτομα άνω των 65 ετών, επισημαίνει την αναγκαιότητα  της σύμπραξης  της ελληνικής Πολιτείας και όλων των αρμόδιων φορέων για τη χάραξη μιας στρατηγικής  με στόχο την προώθηση της υγιούς γήρανσης. Η παραδοχή αυτή είναι ακόμα πιο επίκαιρη τη φετινή χρονιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ο οποίος “χτυπά” τους ηλικιωμένους. Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, “οι άνθρωποι της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν την πλέον ευάλωτη κατηγορία- στόχο της έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού, ανεξαρτήτως του βιοτικού επιπέδου τους και των συστημάτων υγείας των κρατών στα οποία κατοικούν, με την ανησυχία να είναι διαρκώς αυξανόμενη δεδομένου ότι δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη μία σίγουρη θεραπεία προς αντιμετώπιση του ιού και οι διαδικασίες παραγωγής αποτελεσματικού εμβολίου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί”.

Από το 2016 έως και σήμερα, η ΕΛΟΚ υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, ασθενών και μη με χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Τη συνεχιζόμενη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη, πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία του καρκίνου και της συννοσηρότητας μέσωημερίδων, εκστρατειών ενημέρωσης στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και δράσεων σε όλη την Ελλάδα.
  • Τη διαβούλευση με εθνικούς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, ΕΟΠΠΥ, επιστημονικές εταιρείες) και διεθνείς φορείς (EuropeanCancer Patient Coalition, All Can International) για την υιοθέτηση πολιτικών που θα αποβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας, την αποτροπή και πρόληψη πιθανών ασθενειών, την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία, καθώς και την μεταθεραπευτική ψυχοσωματική και κοινωνικοοικονομική αποκατάστασή τους.
  • Τη συμμετοχή της ΕΛΛΟ.Κ. μαζί με άλλους φορείς στο εθνικής εμβέλειας πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας «Ηπιόνη» 2020, με τίτλο «Υγιής Αναπνοή-Πρόληψη και Διαχείριση των Λοιμώξεων στους Ηλικιωμένους- Η σημασία των εμβολιασμών», οι στόχοι του οποίου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα εν μέσω της πανδημίας και των βαρύτατων πληγμάτων που αυτή έχει επιφέρει στα άτομα τρίτης ηλικίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ελλάδα γερνάει & μελλοντικά θα μειωθεί ο πληθυσμός συνολικά

Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης-ηλικιωμένων η σημερινή

Εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα στην Πανδημία οι εργαζόμενοι πάσχοντες από διαβήτη

Εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα στην Πανδημία οι εργαζόμενοι πάσχοντες από διαβήτη, με ευθύνη των αρμοδίων Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών, τονίζει το ΔΣ του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας .

Διαμαρτυρία Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό της από το Δ.Σ του ΕΟΠΥ. Η Εθνική Συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών εκφράζει την έντονη απογοήτευση και διαμαρτυρία της, καθώς για μία ακόμη φορά η Πολιτεία, όπως, δηλώνει, αγνοεί την κοινή φωνή των ασθενών στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής για την υγεία και καλεί το Υπουργείο Υγείας να συμπεριλάβει […]

Συνεργασία Ε.Σ.Α.μεΑ. και Υπουργείου Μεταφορών

Ε.Σ.Α.μεΑ. ανακοινώσεις: Διόδια, τροποποιήσεις ΚΟΚ κλπ συζητήθηκαν στην συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΕΣΑΜΕΑ, Ιωάννη Βαρδακαστάνη Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Υπουργείου Μεταφορών. Σκοπός ήταν η ανάπτυξη στενής συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ σχετίζονται με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης κινητικότητας των πολιτών με αναπηρία. Συγκεκριμένα, η προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και […]

Ο Καρκίνος του Ήπατος είναι ο 6ος κατά σειρά εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως

Με κεντρικό μήνυμα «Δουλεύει για Σένα!» ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» υλοποιεί νέα ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Ήπατος ,με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ) και την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ).Ο Καρκίνος του Ήπατος είναι ο 6ος κατά σειρά εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως και ο […]

Ξεκίνησε η συζήτηση για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε προϊόντα και υπηρεσίες

Συμμετοχή του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Ιωάννη Βαρδακαστάνη στην Ομάδα Εργασίας για τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

Κυστική Ίνωση σύλλογος : Διαδικτυακή συνάντηση για ομαλή μετάβαση από το «Trikafta» στο «Kaftrio»

Πρίν λίγες ημέρες  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση των εκπροσώπων του Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης Δημήτρη Κοντοπίδη (Επίτιμος Πρόεδρος), Άννας Σπίνου (Προέδρου ΔΣ), Κωνσταντίνας Γιαννάκη, Γιάννη Σπίνου και Γιώργου Σαργιώτη με τους εκπροσώπους της εταιρείας Vertex με θέμα την πρόσφατη έγκριση κυκλοφορίας του «Kaftrio» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) καθώς και τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης για […]