Άποψη

ΕΚΠΑ : Συμπληρώνει 184 χρόνια λειτουργίας

ΕΚΠΑ : Συμπληρώνει 184 χρόνια λειτουργίας

ΕΚΠΑ :Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνει 184 χρόνια λειτουργίας, από την ίδρυσή του στις 3 Μαΐου 1837.

3 Μαΐου 1837 – 3 Μαΐου 2021

 Ιδρύθηκε λίγα μόλις χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση του Ελληνικού Κράτους. Βάδισε, δηλαδή, σχεδόν παράλληλα με το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οργάνωση και τη λειτουργία του. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπήρξε για πολλά χρόνια ο μόνος, και παραμένει πάντα, κορυφαίος εκφραστής του θεσμού του Δημόσιου Πανεπιστημίου στη χώρα μας.

Έως τις αρχές του 20ού αιώνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο παρείχε στην ελληνική κοινωνία, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, διπλωματούχους επιστήμονες στην ιατρική, στις ανθρωπιστικές και φυσικομαθηματικές επιστήμες, τη νομική και τα οικονομικά, την εκπαίδευση, καθώς και στον κλήρο.

Η συμμετοχή του ιδρύματος σε κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες

  • Το Ίδρυμα με το προσωπικό και τους φοιτητές του συμμετείχε σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη συγκρότηση και την προβολή της ταυτότητας του ελληνικού κράτους. Ο μόνιμος και σταθερός προσανατολισμός του, σε όλη την ιστορική διαδρομή του έως σήμερα είναι η προσφορά στην κοινωνία, ταυτόχρονα με την εξωστρέφεια στο Ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

Η δημιουργία του ΕΚΠΑ αποτέλεσε κύρια πηγή του νεοσύστατου κράτους

  • Όπως και το 1837 η ίδρυση Πανεπιστημίου αποτέλεσε πρώτιστη και καίρια επιλογή του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, έτσι και σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη για όλους συγκυρία, το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο με το στελεχιακό δυναμικό και τις δομές του, βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων της Πολιτείας για την ασφαλή και οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας και αποδεικνύει ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελεί βασικό έρεισμα της Πολιτείας, γιατί είναι σε θέση να λειτουργεί ως στέρεο υπόβαθρο για την ασφαλή πορεία και ανάπτυξη της χώρας.

Το δημόσιο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς του πανεπιστημίου

  • Σε αυτές τις συνθήκες, οι Πρυτανικές αρχές ευχαριστούν τους Καθηγητές και όλο το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, για την καθημερινή διαχρονική προσφορά του Πανεπιστημίου μας στην Ελληνική κοινωνία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Προσδόκιμο ζωής : Έτσι διαμορφώθηκε η ζωή τους δύο τελευταίους αιώνες

Τι συμβαίνει στον εγκεφαλό σας όταν διαλογίζεστε

Ο Πρωθυπουργός Ντουγκ Φορντ κάλεσε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στα χερσαία σύνορα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

SARS-CoV-2 λοίμωξη : Μπορεί να δημιουργήσει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Κορωνοϊός λοίμωξη : Στο έγκριτο περιοδικό Stroke δημοσιεύτηκε μία διεθνής, πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης με στόχο την καταγραφή των κλινικών και απεικονιστικών χαρακτηριστικών των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ) σε έδαφος λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2.

EPF: Οι οργανώσεις ασθενών στην πρώτη γραμμή της συνηγορίας για την προώθηση των δικαιωμάτων των ασθενών

Έρευνα EPF Κορωνοϊός: Το EPF με χαρά δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνάς του σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στους ασθενείς και στους συλλόγους ασθενών.

Εξάθρωση ώμου : Δες πως θα το αντιμετωπίσεις

Εξάθρωση ώμου : Ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από κάθε άλλη άρθρωση και γι’ αυτό, είναι περισσότερο ευάλωτος σε τραυματισμούς. Το εξάρθρημα είναι ένας τραυματισμός του ώμου κατά τον οποίο η κεφαλή του βραχιονίου οστού απομακρύνεται από την ωμογλήνη στην ωμοπλάτη που είναι η φυσιολογική της θέση.

1ος Διαδικτυακός Ποδηλατικός Γύρος για τους Επιζώντες από τον Καρκίνο

Κ.Ε.Φ.Ι.: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου, ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. , διοργανώνει στις 6 Ιουνίου 2021 τον 1ο Διαδικτυακό Ποδηλατικό Γύρο με σύνθημα «Τρέχουμε πιο Γρήγορα από τον Καρκίνο».

Συνέδριο Partnering for Patients: Προτεραιότητα η ενδυνάμωση των ασθενών

Συνέδριο Partnering for Patients: Το συνέδριο, Partnering for Patients οργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη της ανάγκης υιοθέτησης μιας Ασθενοκεντρικής Στρατηγικής και θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το θέμα πέρα από τη θεωρία, στην πράξη.