Editorial

H αύξηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων ευθύνεται για την υπερβολικά μεγάλη δαπάνη του ΙΦΕΤ

H αύξηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων ευθύνεται για την υπερβολικά μεγάλη δαπάνη του ΙΦΕΤ

Για την υπερβολικά μεγάλη δαπάνη του ΙΦΕΤ δεν ευθύνεται η ταχύτητα των εγκρίσεων αλλά η αύξηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων.

Ο υπουργός υγείας στην κοπή της πίτας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ( ΕΟΦ ) αναφέρθηκε στο έργο του ΙΦΕΤ επισημαίνοντας πως θα πρέπει να πάρει από τον ΕΟΦ τις κατευθυντήριες οδηγίες για την μείωση της δαπάνης του, « η οποία είναι υπερβολικά μεγάλη και πρέπει να μπει ένα φρένο. Δεν θα μπορέσει το ΙΦΕΤ να το κάνει αυτό εάν δεν έχει την συνεργασία του ΕΟΦ. Θέλω να παρακαλέσω τον ΕΟΦ να κάνει τις εγκρίσεις όσο γίνεται γρηγορότερα.Έχει κρίσιμη σημασία η ταχύτητα της εγκρίσεως των φαρμάκων που εισέρχονται στην θετική λίστα, ορισμένες εταιρείες που πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ προέβαλαν ως επιχείρημα ότι δεν έχουν πάρει την έγκριση για να μπουν στην θετική λίστα και αναγκάζονται να πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ χωρίς clawback . “ είπε ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης .

Ο υπουργός υγείας στην κοπή της πίτας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ( ΕΟΦ ).

Ο συγκεκριμένος υπουργός έχει αποδείξει ότι όπου πάει είναι πάρα πολύ διαβασμένος και ενημερωμένος γι’ αυτό και αρκετοί συνομιλητές του δυσκολεύονται να αναπτύξουν επιχειρήματα ουσιαστικά.! Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση κύριε Υπουργέ φαίνεται ότι κάποιοι δεν σας έχουν ενημερώσει σωστά όσον αφορά στο clawback και αν αυτό επιβάλλεται ήδη στο ΙΦΕΤ ή όχι. Γιατί γνωρίζουμε ότι οφείλει άνω των 200 εκατομμυρίων € μέχρι σήμερα χωρίς κανένας από τους προηγούμενους υπουργούς να κάνει κάτι για να εισπραχθεί. Εσείς θα κάνετε κάτι για να καταβάλει το ΙΦΕΤ αυτά που οφείλει;

Αναφερθήκατε στις καθυστερημένες εγκρίσεις φαρμάκων από τον ΕΟΦ που προκαλούν μία υπερβολική δαπάνη. Στο  www.healthweb.gr έχουμε ξαναγράψει ότι το πρόβλημα δεν είναι η ταχύτητα των εγκρίσεων αλλά η αύξηση κάθε έτος των εκτός ενδείξεων φαρμάκων . Θυμηθείτε πόσα λίγα εκατομμύρια ήταν επί των ημερών σας το 2014 και πόσες δεκάδες εκατομμύρια είναι σήμερα.

Γιατί δεν απαιτείτε να ελεγχθούν όσοι γιατροί συνταγογραφούν συγκεκριμένα σκευάσματα ενώ υπάρχουν και άλλα καλά εξίσου και καινοτόμα φάρμακα;

  • Γιατί ο ΕΟΠΥΥ  που είναι πληρωτής δεν ελέγχει αυτές τις πρακτικές;
  • Γιατί τόσα χρόνια δεν έχει εισπράξει το clawback από τον ΙΦΕΤ;

Εάν τα εκτός ενδείξεων φάρμακα είναι πραγματικά τόσο αναγκαία ας τα εντάξει στην θετική λίστα τη Δευτέρα ο ΕΟΦ . Αλλιώς ας μπει ένα φρένο.

Και ένα τελευταίο κύριε Υπουργέ. Ας μπει ένα όριο στο ΙΦΕΤ όταν εισάγει φάρμακα και εμβόλια σε τριπλάσια τιμή επειδή κάποια φάρμακα είναι φθηνά και αποσύρονται! Αντί να δοθεί μία αύξηση 10% πληρώνουμε 300% επιπλέον . Έτσι μόνο η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται και το clawback .

  • Πιστεύουμε ότι εσείς ότι είναι σωστό θα το πράξετε άμεσα συμβάλλοντας πρώτα στην ανακούφιση και την θεραπεία των ασθενών και μετά στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΙΦΕΤ: Τα σκάνδαλα, το clawback και η προκήρυξη για την πρόσληψη Διευθ. Συμβούλου και Προέδρου

ΙΦΕΤ: Έφυγε ο φαρμακαποθηκάριος σύμβουλος και ήρθε ο φαρμακοποιός, με ιδιωτικό φαρμακείο στα Δυτικά Προάστια

Το νέο ΔΣ του ΙΦΕΤ - Πρόεδρος η Νάντια Παπακώστα

Ελλείψεις φαρμάκων: Ότι θα προσφέρει η Uni Systems τα κάνει το πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΦ

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Ο ΕΟΦ μήπως δημιουργεί τεχνητές ελλείψεις για να κάνει ‘’έκτακτες’’  εισαγωγές το ΙΦΕΤ ;

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών από τον ΕΟΦ

Κ. Γκογκοζώτου : Για το 2023 έχουν δεσμευθεί σε κλειστούς προϋπολογισμούς 772 εκ. €

Τέλος η προμήθεια φαρμάκων των νοσοκομείων από το ΙΦΕΤ αναλαμβάνει ΕΚΑΠΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο 'Σωτηρία'

Στο ταμείο ανάκαμψης εντάχθηκε η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο «H Σωτηρία» για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και την έλλειψη τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα.  

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Έχουμε γράψει έγκαιρα για τον εκτροχιασμό των  ληξιπρόθεσμων στα νοσοκομεία τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2018 ( 294 εκατομμύρια ευρώ ) τον Ιανουάριο του 2024 (1451 εκατομμύρια ευρώ).

Τα έργα για την Υγεία που τροποποιούνται ή απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποια έργα για την Υγεία θα υλοποιηθούν τελικά  μέχρι το τέλος του 2025 από το Ταμείο Ανάκαμψης;. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση για να συγκρατήσει τις απώλειες που είχαν τα κράτη -μέλη της, λόγω του κορωνοϊού και μετά από πολλές ενστάσεις σύστησε το Ταμείο Ανάκαμψης με το οποίο τα χρηματοδοτεί.

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.