Editorial

Clawback στα φάρμακα: Προσαυξημένο κατά 136 εκ €. το 2020

Clawback στα φάρμακα: Προσαυξημένο κατά 136 εκ €. το 2020

Προσαυξημένο κατά 136 εκ €. εκτιμάται ότι θα είναι το Clawback φαρμακευτικής δαπάνης το 2020, σε σχέση με το έτος 2019 .

Στα  462.700.000,00€ και χωρίς  τα εμβόλια φαίνεται να διαμορφώνεται η επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές εταιρείες διακίνησης εξωνοσοκομειακών φαρμάκων κατά το πρώτο εξάμηνο  του 2020. Σύμφωνα με την 7η τροποποίηση προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ οικονομικού έτους 2020,το clawback του δεύτερου εξαμήνου 2020  θα ανέλθει σε 462.700.000,00€ με την προϋπόθεση να εκδοθεί η ΚΥΑ της εξαίρεσης των εμβολίων και οι Υπουργικές Αποφάσεις για την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών σε δύο κατηγορίες φαρμάκων.Από την Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥεκτιμάται ότι το rebate γ’ τριμήνου 2020 θα ανέλθει σε 125.000.000,00 € και θα βεβαιωθεί εντός των ημερών .

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πως το Clawback του ΕΟΠΥΥ για το 2020 ,παρά την εξαίρεση των εμβολίων,  θα φτάσει στα 922.7 εκατ. € , έναντι 787 εκατ. € το 2019 .Προσαυξημένο δηλαδή κατά 136 εκ €.

Να θυμίσουμε, ότι όλοι οι φορείς του φαρμάκου  εκφράζουν  συνεχώς την έντονη ανησυχία για την εξυπηρέτηση της φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας λόγω  του ολοένα διογκούμενου προβλήματος από την εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικής επιστροφής (clawback).

Να σημειώσουμε, ότι τα στοιχεία διαψεύδουν τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας , Βασίλη Κικίλια για αισθητή μείωση του clawback το 2020.  Ο υπουργός στις 15.09.2020 είχε πει : «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι με βάση τη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει για τις μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων εντός του έτους και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ισχύσει αναδρομικά για τους τελευταίους 6 με 12 μήνες και με βάση το νέο δελτίο φαρμάκων και τον ξεχωριστό κωδικό για τη δημόσια υγεία και τα εμβόλια και με βάση το επενδυτικό clawback, μετά από 5 χρόνια ραγδαίας ανόδου του clawback στο φάρμακο, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω την αισθητή μείωση του clawback για την χρονιά που τρέχει’’ Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεόδωρος Τρύφων στο Economist: Η πολιτεία να αναγνωρίσει την αξία των φαρμάκων οριακής καινοτομίας

Κικίλιας Συνέδριο Healthworld: "Μειώνουμε αισθητά το clawback για την τρέχουσα χρονιά" [pics, vid]

Ανακατανομή clawback φάρμακα: ΣΦΕΕ και PIF ζητούν κατάργηση της εξαίρεσης των γενοσήμων και off-patent 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Επιτέλους οι ιθύνοντες στο υπουργείο υγείας είδαν αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν δηλαδή όλοι οι απλοί πολίτες και οι ασθενείς. Ότι τα νοσοκομεία έχουν  ξεμείνει από πόρους και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά ακόμα και σε φάρμακα.

Λιτότητα και στην Υγεία προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

Ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με την εγκύκλιο  κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου για την περίοδο (2023 -2026) ζήτησε την αυστηρή συγκράτηση των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πλεονάσματα που επανέρχονται από το 2023.

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν αντικαθίστανται από real time ελέγχους ή  ηλεκτρονικών αρχείων

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τους real time ελέγχους ή ελέγχους ηλεκτρονικών αρχείων, όπως στοχεύουν να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με όσα είπε η Θεανώ Καρποδίνη αλλά και ο Υπουργός Υγείας κατά την ομιλία τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανανέωση της θητείας της προσωρινής Διοικήτρια του Οργανισμού.