Editorial

Clawback στα φάρμακα: Προσαυξημένο κατά 136 εκ €. το 2020

Clawback στα φάρμακα: Προσαυξημένο κατά 136 εκ €. το 2020

Προσαυξημένο κατά 136 εκ €. εκτιμάται ότι θα είναι το Clawback φαρμακευτικής δαπάνης το 2020, σε σχέση με το έτος 2019 .

Στα  462.700.000,00€ και χωρίς  τα εμβόλια φαίνεται να διαμορφώνεται η επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές εταιρείες διακίνησης εξωνοσοκομειακών φαρμάκων κατά το πρώτο εξάμηνο  του 2020. Σύμφωνα με την 7η τροποποίηση προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ οικονομικού έτους 2020,το clawback του δεύτερου εξαμήνου 2020  θα ανέλθει σε 462.700.000,00€ με την προϋπόθεση να εκδοθεί η ΚΥΑ της εξαίρεσης των εμβολίων και οι Υπουργικές Αποφάσεις για την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών σε δύο κατηγορίες φαρμάκων.Από την Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥεκτιμάται ότι το rebate γ’ τριμήνου 2020 θα ανέλθει σε 125.000.000,00 € και θα βεβαιωθεί εντός των ημερών .

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πως το Clawback του ΕΟΠΥΥ για το 2020 ,παρά την εξαίρεση των εμβολίων,  θα φτάσει στα 922.7 εκατ. € , έναντι 787 εκατ. € το 2019 .Προσαυξημένο δηλαδή κατά 136 εκ €.

Να θυμίσουμε, ότι όλοι οι φορείς του φαρμάκου  εκφράζουν  συνεχώς την έντονη ανησυχία για την εξυπηρέτηση της φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας λόγω  του ολοένα διογκούμενου προβλήματος από την εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικής επιστροφής (clawback).

Να σημειώσουμε, ότι τα στοιχεία διαψεύδουν τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας , Βασίλη Κικίλια για αισθητή μείωση του clawback το 2020.  Ο υπουργός στις 15.09.2020 είχε πει : «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι με βάση τη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει για τις μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων εντός του έτους και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ισχύσει αναδρομικά για τους τελευταίους 6 με 12 μήνες και με βάση το νέο δελτίο φαρμάκων και τον ξεχωριστό κωδικό για τη δημόσια υγεία και τα εμβόλια και με βάση το επενδυτικό clawback, μετά από 5 χρόνια ραγδαίας ανόδου του clawback στο φάρμακο, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω την αισθητή μείωση του clawback για την χρονιά που τρέχει’’ Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Θεόδωρος Τρύφων στο Economist: Η πολιτεία να αναγνωρίσει την αξία των φαρμάκων οριακής καινοτομίας

Κικίλιας Συνέδριο Healthworld: "Μειώνουμε αισθητά το clawback για την τρέχουσα χρονιά" [pics, vid]

Ανακατανομή clawback φάρμακα: ΣΦΕΕ και PIF ζητούν κατάργηση της εξαίρεσης των γενοσήμων και off-patent 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύγκρουση αρμοδιοτήτων στο Νέο ΔΣ του ΕΟΠΠΥ

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΠΥ,  στο οποίο η πρόεδρος είναι προσωρινή , δημιουργεί προβληματισμό  η επιλογή του Γενικού διευθυντή οικονομικών υποθέσεων του οργανισμού κ. Κωσταντίνου Μπαρούς να τοποθετηθεί ως μέλος . 

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Το Υπουργείο Υγείας  έχει καθυστερήσει  τέσσερις μήνες την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ , για την  προμήθεια των  φαρμάκων υψηλού κόστους στα  δημόσια νοσοκομεία .

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλούσε τον Απρίλιο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πανδημία είχε αναδείξει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση του εφοδιασμού με τα αναγκαία κρίσιμα φάρμακα, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων στην ΕΕ.

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Η φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα, μετά την ραγδαία αύξηση των φαρμακευτικών  δαπανών την δεκαετία του 1990 μέχρι και το  2007 καθώς αυξάνονταν  με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ ,έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια για να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, μειώνοντας τις τιμές και  μετατοπίζοντας μέρος του κόστους ,ειδικότερα στους ασθενείς. 

Πότε θα έρθουν πραγματικά τα εμβόλια covid-19 στην Ελλάδα;

Η κλινική αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, διαφαίνεται ότι θα βοηθήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, να ανταπεξέλθει στις δυσάρεστες και θανατηφόρες συνέπειες της πανδημίας .