Πολιτική Φαρμάκoυ

Κικίλιας Συνέδριο Healthworld: “Μειώνουμε αισθητά το clawback για την τρέχουσα χρονιά” [pics, vid]

Κικίλιας Συνέδριο Healthworld: “Μειώνουμε αισθητά το clawback για την τρέχουσα χρονιά” [pics, vid]

της Νικολέτας Ντάμπου

Κικίλιας συνέδριο Healthworld: Την αισθητή μείωση του clawback για την τρέχουσα χρόνια ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο HEALTHWORLD – Designing the New Healthcare Landscape: Spotting the Unexpected – The Post Covid-19 Era, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο Ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental και διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Όπως είπε: «Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και των θεμάτων δημόσιας υγείας τρέχουν καθημερινά και τα δεδομένα με βάση τους ειδικούς αλλάζουν. Επειδή βρισκόμαστε στη διαδικασία του να παρθούν νέα μέτρα για την περιφέρεια της Αττικής, τα οποία περιλαμβάνουν αποφάσεις που διέπουν οριζόντια το σύνολο της κοινωνίας, καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατον να είμαι εκεί!».

Και συνέχισε ο κος Κικίλιας: « Μου δίνετε την ευκαιρία μέσα από το συνέδριό σας να μιλήσω σύντομα για αυτά που έχουν γίνει. Στο κομμάτι του φαρμάκου χθες πέρασε από τη βουλή νομοθεσία για την άρση του 25% τα δύο πρώτα χρόνια για τα καινούργια φαρμακευτικά σκευάσματα. Αυτό είναι πολύ μεγάλη τομή. Με ένα ορθολογιστικό δελτίο τιμών φαρμάκων που οδήγησε σε μία κανονικότητα στην αγορά. Θυμίζω η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να βγάλει δελτίο τιμών φαρμάκων. Το πολύ μεγάλο επίτευγμα – στο οποίο και αναφέρθηκε ο κος Πρέσβης- την εισαγωγή του επενδυτικού clawback με 50 εκατ ευρώ ως επιβράβευση και όχι τιμωρία όσων σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα μας. Πολύ σημαντικό και δίνει την ευκαιρία σε πολυεθνικές εταιρίες να επενδύσουν στον κλάδο. Στη φετινή χρονιά μπαίνει το σύνολο των εμβολίων, αυξάνοντας τη δυναμική του χώρου». Δείτε ζωντανά:

 

kikilias3.jpg

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι με βάση τη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει για τις μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων εντός του έτους και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ισχύσει αναδρομικά για τους τελευταίους 6 με 12 μήνες και με βάση το νέο δελτίο φαρμάκων και τον ξεχωριστό κωδικό για τη δημόσια υγεία και τα εμβόλια και με βάση το επενδυτικό clawback, μετά από 5 χρόνια ραγδαίας ανόδου του clawback στο φάρμακο, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω την αισθητή μείωση του clawback για την χρονιά που τρέχει. Στο σύνολό τους όλα αυτά, μαζί με την αντιμετώπιση που είχαμε ως χώρα στην τεράστια αυτή κρίση υγείας, το νέο νομοσχέδιο, τον αντικαπνιστικό νόμο, τις προσλήψεις 6.500 -7000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, θα νομιμοποιήσουμε 4000 από αυτούς, διπλασιάσαμε μέσω κρίσης τις μονάδες εντατικής θεραπείας, ένα τεράστιο έργο για μόνιμες 1200 ΜΕΘ. Νομίζω ότι έχουν γίνει πάρα πολλά αυτή τη χρονιά. Κάναμε ένα ολικό rebranding για το πώς αντιμετωπίζεται η χώρα στο εξωτερικό και θεωρώ ότι καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

vasilis.jpg

Το συνέδριο HEALTHWORLD αποτελεί κορυφαίο θεσμό διαλόγου και κάθε χρόνο φιλοξενεί στο βήμα του εξέχουσες προσωπικότητες από όλο το φάσμα του κλάδου της υγείας με διεθνή εμβέλεια. Οι διακεκριμένοι ομιλητές και συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συμμετέχουν στο φετινό συνέδριο, μεταξύ των οποίων ο κ. Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας, ο κ. Geoffrey Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, o κ. Rifat Atun, Professor of Global Health Systems Harvard University, o κ. George Pavlakis, Chief, Human Retrovirus Section, Vaccine Branch Center for Cancer Research National Cancer Institute, Η.Π.Α., και η κα. Nathalie Moll, Director General European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA), Βρυξέλλες, θα αναδείξουν όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε στο νέο τοπίο το οποίο διαμορφώνεται στο χώρο της υγείας και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, στην μετά COVID-19 εποχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Όλα όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή

Κικίλιας: Το 2020 η φαρμακευτική δαπάνη επέστρεψε στα επίπεδα του 2012

Pfizer: Περιορισμός στις καθυστερήσεις του εμβολίου εντός μίας εβδομάδας

Pfizer: «Οι Pfizer και BioNTech ανέπτυξαν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει να αυξήσουμε τις ικανότητες κατασκευής στην Ευρώπη και να παράσχουμε πολλές περισσότερες δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο», ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Η AstraZeneca κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ

AstraZeneca εμβόλιο: Κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το εμβόλιο COVID- 19 που παρασκευάστηκε από την  AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η αξιολόγηση του εμβολίου, γνωστού ως COVID- 19 Εμβόλιο AstraZeneca, θα συνεχιστεί κάτω από ένα ταχύ χρονοδιάγραμμα.

Ιορδανία: Το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm χορηγήθηκε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Κορωνοϊός: "Η Ιορδανία συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του κινεζικού εμβολίου, ο πρωθυπουργός, μερικοί υπουργοί και εγώ ο ίδιος εμβολιαστήκαμε με αυτό", δήλωσε ο Ναζίρ Ομπέιντατ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έρχεται νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 από συνεργασία CureVac - Bayer

Κορωνοϊός: Με βάση τη συμφωνία συνεργασίας, η CureVac θα είναι ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας για το προϊόν, ενώ η Bayer θα υποστηρίξει τη CureVac με διάφορες διαδικασίες στις χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και επιλεγμένων επιπλέον αγορών.

Έγκριση για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ζητά βραζιλιάνικη φαρμακευτική εταιρεία

Κορωνοϊός Sputnik-V: Ο Φερνάντο ντε Κάστρο Μάρκες, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας União Química Farmacêutica Nacional δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες τον επόμενο μήνα, καθώς η εταιρεία διασφάλισε την έγκρισή του από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας Anvisa.

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλούσε τον Απρίλιο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πανδημία είχε αναδείξει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση του εφοδιασμού με τα αναγκαία κρίσιμα φάρμακα, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων στην ΕΕ.