Άποψη

Kύστη κόκκυγα: Ανώδυνη επέμβαση με άμεση αποκατάσταση  

Kύστη κόκκυγα: Ανώδυνη επέμβαση με άμεση αποκατάσταση   

Η κύστη κόκκυγα είναι μια πάθηση του δέρματος και των μαλακών ιστών στην περιοχή του κόκκυγα ανάμεσα στους γλουτούς (στην «ουρά»).

Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την παγίδευση τριχών στους μαλακούς ιστούς κάτω από το δέρμα και εντός μίας κύστης, δηλαδή μέσα σε ένα σάκο με ινώδες τοίχωμα. Λόγω του χρόνιου ερεθισμού, η κύστη κόκκυγα σταδιακά επεκτείνεται κάτω από το δέρμα δημιουργώντας ξεχωριστές επικοινωνίες σαν τούνελ καλυμμένες με ινώδη ιστό (συρίγγια). Η βαθμιαία ανάπτυξή της μπορεί να μην γίνει αντιληπτή από τον ασθενή για αρκετό καιρό μέχρι κάποιο συρίγγιο να διαβρώσει σε κάποιο σημείο το δέρμα ώστε να γίνει εμφανές. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η κύστη κόκκυγα παρουσιάζεται κατευθείαν με απόστημα.

Αριστοτέλης Κεχαγιάς

Οι ασθενείς που εμφανίζονται με συρίγγιο της κύστης κόκκυγα μπορεί να μην πονούν καθόλου ή να παρουσιάζουν ήπιο ή μέτριο πόνο. Επίσης το συρίγγιο μπορεί να είναι στεγνό, ή να εκκρίνει υγρό. Τα συρίγγια αυτά έχουν την τάση να παρουσιάζουν αυξομείωση των διαστάσεων τους ή να προκαλούν απόστημα κύστης κόκκυγα εάν επιμολυνθούν, οπότε πρέπει να αντιμετωπίζονται με laser το συντομότερο δυνατό.«Η παλαιότερη ανοικτή τεχνική (με νυστέρι) έχει σοβαρά μειονεκτήματα όπως ο έντονος μετεγχειρητικός πόνος και ένα μεγάλο χάσμα ιστού σαν κρατήρας με βραδεία και επώδυνη επούλωση. Η φροντίδα του τραύματος του ανοικτού χειρουργείου θέτει σημαντικούς περιορισμούς στον ασθενή και την οικογένειά του», επισημαίνει ο κ. Αριστοτέλης Κεχαγιάς, MD, PhD, FACS, Ειδικός Προηγμένης Λαπαροσκοπικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Laser, Χειρουργός Συνεργάτης του Metropolitan General. Αντίθετα, η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική με laser (FiLaC Technique). Η τεχνική αυτή έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα βάσει των οποίων η χρήση ανοικτού χειρουργείου θα έπρεπε να έχει εκλείψει. Το laser βασίζεται σε συσκευή κυκλοτερούς εκπομπής συμπυκνωμένου φωτός και εύκολα καταστρέφει την κύστη κόκκυγα χωρίς να αφήσει τραύμα. Δηλαδή, εισέρχεται σε όλες τις κοιλότητες και στα συρίγγια που αποτελούν την κύστη κόκκυγα και τα αδρανοποιεί, ενώ παράλληλα διατηρείται το παρακείμενο δέρμα αποφεύγοντας τη δημιουργία «κρατήρα».

Πιο συγκεκριμένα τα οφέλη της τεχνολογίας laser συνοψίζονται στα εξής:

  • Η επέμβαση είναι πολύ σύντομη, αναίμακτη και ανώδυνη.
  • Δεν δημιουργείται χειρουργικό τραύμα.
  • Δεν χρειάζεται κανένα παυσίπονο μετά το χειρουργείο.
  • Ο ασθενής επιστρέφει στην φυσιολογική καθημερινότητά του αμέσως μετά την επέμβαση σαν να μην έγινε τίποτα.
  • Η αποκατάσταση της θεραπευμένης περιοχής είναι ταχεία και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Συμπερασματικά, η κύστη κόκκυγα είναι από τις πιο συχνές νόσους και ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους, κυρίως νέους, λόγω της αύξησης της καθιστικής ζωής. Η επέμβαση κύστης κόκκυγα με laser (FiLaC Technique) είναι η πιο εξελιγμένη εκδοχή θεραπείας αφού έχει τις ιδιότητες που επιζητεί ο σύγχρονος άνθρωπος: είναι γρήγορη, ανώδυνη, με ταχεία αποκατάσταση.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι η μορφή, το μέγεθος και η εντόπιση της κύστης κόκκυγα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Συνεπώς, η εμπειρία του χειρουργού είναι καθοριστικός παράγοντας για ένα επιτυχημένο χειρουργείο, όπως και η ποιότητα της συσκευής laser που χρησιμοποιείται», καταλήγει ο κ. Κεχαγιάς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κύστη κόκκυγα: Πότε γίνεται επικίνδυνη για τις γυναίκες;

Νέος τρόπος θεραπείας της Κύστης κόκκυγα με laser

Όταν η πρόωρη εκσπερμάτιση δημιουργεί προβλήματα

Τεχνικές που βοηθούν στην καθυστέρηση του οργασμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελάνωμα: Η καθοριστική συμμετοχή του χειρουργείου

Μελάνωμα: Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση στο Συνέδριο ASCO (American Society of Clinical Oncology) που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου 2022, αλλά και με βάση τα δεδομένα από το National Cancer Institute SEER Database, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι από μελάνωμα.

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Κινδυνεύουν τα άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες λόγω του πρόσφατου ΦΕΚ για αποζημιώσεις αισθητήρων γλυκόζης. ‘’ Ακατανόητο το σκεπτικό του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου συστήματος και δεν δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση. Καλό θα ήταν να δοθεί απάντηση από την κ. Καρποδίνη.’’, , λέει η κ. Θεοφανεία Τσαχαλίνα αντιπρόεδρος της ΕΛΟΔΙ στο healthweb.gr.

ΕΛΟΔΙ: Ενάντια στο πρόσφατο ΦΕΚ για αποζημιώσεις προϊόντων σακχαρώδου

Η απάντηση της ΕΛ.Ο.ΔΙ. στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ να απομακρύνει από το Μητρωό των Αποζημιούμενων Προϊόντων ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδου Διαβήτητύπου 1 ( 3) (αισθητήρες συνεχούς καταγραφής των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα) .

Έκθεση χειροτεχνίας από άτομα με αναπηρία

Στην έκθεση χειροτεχνίας από άτομα με αναπηρία που διοργανώνει το Κέντρο Εργασίας ΑΜΕΑ Α. Λιοσίων στο Μετρό Συντάγματος, βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Κώστας Αγγελάκης: Η τέλεια καταιγίδα  

Γράφει ο Κώστας Αγγελάκης. Ο όρος «τέλεια καταιγίδα» χρησιμοποιείται στην μετεωρολογία για μια ασυνήθιστα σφοδρή καταιγίδα που προκύπτει από έναν σπάνιο συνδυασμό μετεωρολογικών φαινομένων.

Αποτροπή/πρόληψη ρήξεις πρόσθιου χιαστού

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα.