Παθήσεις

Νέος τρόπος θεραπείας της Κύστης κόκκυγα με laser

Νέος τρόπος θεραπείας της Κύστης κόκκυγα με laser

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κύστη κόκκυγα και πρέπει να χειρουργηθούν αυτή την εποχή δεν χρειάζεται να αναβάλουν για πολύ τα θαλάσσια μπάνια τους καθώς ένας νέος τρόπος αποκατάστασης με laser επιτρέπει στους ασθενείς την επαφή τους με αυτή ελάχιστες ημέρες μετά την επέμβαση.

Η κύστη κόκκυγα ταλαιπωρεί εκατοντάδες ανθρώπους στη χώρα μας κάθε χρόνο, άνδρες και γυναίκες ηλικίας συνήθως 15-30 ετών, σε αναλογία 10 προς 8, αντίστοιχα. Μεταξύ των λόγων δημιουργίας της είναι η έντονη τριχοφυΐα και το επιπλέον βάρος, η καθιστική εργασία εξαιτίας της πίεσης και των συνεχών τριβών που προκαλεί στην περιοχή, αλλά και οι επαναλαμβανόμενοι τοπικοί τραυματισμοί. Αυξημένες πιθανότητες έχουν τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό.
Η πάθηση είναι γνωστή εδώ και 2 περίπου αιώνες, όμως στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο ονομάστηκε «νόσος των jeep» επειδή πολλοί στρατιώτες ήταν αναγκασμένοι να κάθονται για πολλές ώρες σε φορτηγά που οδηγούσαν σε κακοτράχαλους δρόμους, με αποτέλεσμα η περιοχή να υφίσταται πίεση, υπεριδρωσία και πολλούς τραυματισμούς.

Τι ακριβώς είναι όμως η κύστη κόκκυγα; Όπως μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός κ. Σταύρος Τσιριγωτάκης «Κύστη κόκκυγος ή τριχοφυλετικό συρίγγιο είναι στην οξεία μορφή ένα απόστημα και στη χρόνια μορφή μια κύστη με ένα ή περισσότερα συρίγγια, πάνω ή κοντά στη μεσογλουτιαία γραμμή ή κοντά σε αυτή που περιέχει συνήθως τρίχες και ταλαιπωρημένο δέρμα με ενδείξεις φλεγμονής». Για τη διάγνωση της πάθησης, η οποία προκαλεί πρήξιμο, πόνο και εκροή υγρού από δερματικό στόμιο, δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο από την κλινική εξέταση του ασθενούς.

Οι θεραπείες μέχρι σήμερα ήταν χειρουργικές. Συγκεκριμένα η αποκατάσταση της κύστης κόκκυγα γίνεται με την λεγόμενη ανοιχτή μέθοδος που δημιουργεί μια με μεγάλη τραυματική κοιλότητα και απαιτεί αλλαγές του τραύματος συνήθως πάνω από 1 μήνα, την κλειστή και την ημικλειστή μέθοδος οι οποίες έχουν μεγάλα ποσοστά υποτροπής και πόνο.

Παρότι δεν απειλεί τη ζωή του ασθενούς, τον ταλαιπωρεί αφάνταστα, λόγω της ανάγκης για αλλαγές του τραύματος για μεγάλο διάστημα μετά το χειρουργείο που πολλές φορές ξεπερνά τον ένα μήνα, λόγω των υψηλών ποσοστών υποτροπής, του πόνου και των περιορισμών στην πλήρη δραστηριότητα του ασθενούς που έχει σαν συνέπεια και πολλές χαμένες σχολικές ή εργατικές ώρες.

Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας έχει δώσει νέες δυνατότητες για ανώδυνη και ταχύτερη αποκατάσταση της πάθησης. Πρόκειται για ένα λέιζερ νέας γενιάς, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τα λέιζερ παλαιότερης μορφής, μέσω των οποίων οι χειρουργοί έκοβαν τους ιστούς.

Ενδοσκοπική εξάχνωση της κύστης με χρήση laser

Το laser FiLaC μέσω φωτοπηξίας καταστρέφει την κύστη και όλα τα συρίγγια που υπάρχουν και τα θεραπεύει μέσω εξάχνωσης. Σύμφωνα με τον κ. Τσιριγωτάκη τα πλεονεκτήματα χρήσης του είναι ασύγκριτα: δεν υπάρχει πόνος, δεν υπάρχει τραυματική κοιλότητα, ο ασθενής μπορεί να καθίσει λίγο μετά την επέμβαση, εξέρχεται από την κλινική σε λίγες ώρες και από την επόμενη ημέρα επανέρχεται πλήρως σε όλες τις δραστηριότητές του. Πολύ γρήγορα κάνει μπάνιο στο σπίτι του με αφρόλουτρο, ή στη θάλασσα. Οι δε υποτροπές είναι σπάνιες. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή τη επέμβαση νοιώθουν απλά είναι ένα βάρος για 1-2 ημέρες στην περιοχή, δεν λαμβάνουν κανένα παυσίπονο και συχνά μαρτυρούν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος αναβολής και αναποφασιστικότητας υποβολής στην επέμβαση, η οποία αναβολή παρατείνει τον πόνο και περιορίζει από αρκετές δραστηριότητες.

Όμως δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για την αποκατάσταση με χρήση laser FiLaC. «Ο ασθενής πρέπει να επιλεγεί από τον χειρουργό και να είναι κατάλληλος για τη θεραπεία με laser FiLaC. Η επιτυχία εξαρτάται από την τήρηση των οδηγιών του χειρουργού για τη φροντίδα που χρειάζεται μετεγχειρητικά η περιοχή της πάθησης, αλλά και από την εξειδίκευση και εξοικείωση του χειρουργού με τη χρήση της νέας τεχνολογίας laser», επισημαίνει ο κ. Τσιριγωτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

Σε διάστημα 9 ετών, 200 άτομα με προδιαβήτη και 138 με διαβήτη πέθαναν. Με βάση εκείνους που επέζησαν μετά από παρακολούθηση, το περπάτημα σχεδόν 10.000 βημάτων την ημέρα ήταν το καλύτερο για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη.

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.