Top News

Οι ημικρανίες σχετίζονται με υψηλό νάτριο στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό

Οι ημικρανίες σχετίζονται με υψηλό νάτριο στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό

Οι πάσχοντες από ημικρανία έχουν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις νατρίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους απ ‘ό, τι τα άτομα χωρίς την πάθηση, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται μαγνητική τομογραφία νατρίου για να εξετάσει ασθενείς με ημικρανία. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA).

Η ημικρανία, ένας τύπος πονοκεφάλου που χαρακτηρίζεται από σοβαρό πόνο στο κεφάλι και μερικές φορές ναυτία και έμετο, είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές του τύπου της κεφαλαλγίας, που επηρεάζουν περίπου το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών. Ορισμένες ημικρανίες συνοδεύονται από αλλαγές όρασης ή περίεργη αίσθηση στο σώμα που είναι γνωστή ως αύρα. Η διάγνωση είναι δύσκολη, καθώς τα χαρακτηριστικά των ημικρανιών και των τύπων των εξάρσεών τους ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ασθενών . Κατά συνέπεια, πολλοί ασθενείς με ημικρανία είναι μη διαγνωσμένοι και δεν υποβάλλονται σε αγωγή.

Άλλοι ασθενείς, αντιθέτως, αντιμετωπίζονται με φάρμακα για ημικρανίες, παρόλο που υποφέρουν από διαφορετικό τύπο κεφαλαλγίας, όπως είναι η κεφαλαλγία εκ τάσης. “Θα ήταν χρήσιμο να διαθέταμε ένα διαγνωστικό εργαλείο που να εκτιμά την ημικρανία και να διαφοροποιεί την ημικρανία από όλους τους άλλους πονοκεφάλους”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Melissa Meyer, MD, από το Ινστιτούτο Κλινικής Ακτινολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Mannheim στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας.

Η Δρ Meyer και οι συνεργάτες της διερεύνησαν μια τεχνική μαγνητικού συντονισμού που ονομάζεται εγκεφαλική μαγνητική τομογραφία νατρίου ως ενός πιθανού μέσου για να βοηθήσει στη διάγνωση και την κατανόηση των ημικρανιών. Ενώ η μαγνητική τομογραφία συνήθως βασίζεται σε πρωτόνια για να παράγει μια εικόνα, το νάτριο μπορεί επίσης να απεικονιστεί.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το νάτριο παίζει σημαντικό ρόλο στη χημεία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές μελέτησαν 12 γυναίκες, μέσης ηλικίας 34 ετών, που είχαν κλινικά εκτιμηθεί για ημικρανία. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διάρκεια, την ένταση και τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και τις συνοδευτικές αύρες. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης 12 υγιείς γυναίκες παρόμοιων ηλικιών ως ομάδα ελέγχου. Και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε εγκεφαλική μαγνητική τομογραφία νατρίου. Οι συγκεντρώσεις νατρίου των ασθενών με ημικρανία και των υγιών μαρτύρων συγκρίθηκαν και αναλύθηκαν στατιστικά.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν στατιστικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων στη συγκέντρωση νατρίου στη φαιά και λευκή ουσία, το στέλεχος του εγκεφάλου και την παρεγκεφαλίδα. Ωστόσο, σημαντικές διαφορές προέκυψαν όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις συγκεντρώσεις νατρίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Συνολικά, οι συγκεντρώσεις νατρίου ήταν σημαντικά υψηλότερες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό του εγκεφάλου σε ασθενείς με ημικρανία από ό, τι στην υγιή ομάδα ελέγχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]