Top News

Η θερμοκρασία πυροδοτεί το έμφραγμα;

Η θερμοκρασία πυροδοτεί το έμφραγμα;

Η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι ένας εξωτερικός παράγοντας που πυροδοτεί το έμφραγμα, σύμφωνα με πολυετή μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για έρευνα του Τμήματος Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Λουντ και του Νοσοκομείου «Σκανε» της σουηδικής πόλης, που έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση για 16 χρόνια πάνω από 280.000 ασθενείς.

Με στοιχεία από το αρχείο SWEDEHEART, όπου καταγράφονται όλα τα εμφράγματα μυοκαρδίου, οι ερευνητές εστίασαν σε εμφράγματα που είχαν συμβεί το διάστημα Ιανουαρίου 1998 – Δεκεμβρίου 2013. Εστίασαν συγκεκριμένα στις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των εμφραγμάτων, βάσει στοιχείων από τοπικά δεδομένα από χιλιάδες μετεωρολογικά σταθμούς του Σουηδικού Μετεωρολογικού και Υδρολογικού Ινστιτούτου.

Η μέση ημερήσια θερμοκρασία υπολογίστηκε για το σύνολο της χώρας καθώς και έξι περιοχές φροντίδας υγείας και χωρίστηκε στις εξής ομάδες: <0 °C, 1-10 °C and >10 °C. Επίσης, εξετάστηκε η σχέση ανάμεσα στον μέσο αριθμό εμφραγμάτων ανά ημέρα και τη μέση ελάχιστη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, συνολικά συνέβησαν 280.873 εμφράγματα με διαθέσιμα μετεωρολογικά δεδομένα για το 99% αυτών. Ο μέσος αριθμός εμφραγμάτων ανά ημέρα ήταν σημαντικά υψηλότερος κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων θερμοκρασιών, συγκριτικά με τις θερμότερες. Αυτό ίσχυε σε όλες τις περιοχές που μελετήθηκαν.

Σε ημερήσια βάση, αυτό μεταφραζόταν σε τέσσερα επιπλέον εμφράγματα στη Σουηδία όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία ήταν κάτω από 0 °C, συγκριτικά με όταν ήταν πάνω από 10 °C. Επιπλέον, τα εμφράγματα ήταν συχνότερα με τις υψηλότερες ταχύτητες ανέμου, την περιορισμένη διάρκεια της ηλιοφάνειας και την υψηλότερη υγρασία του αέρα. Συνεπή αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στην ανύψωση του διαστήματος ST στο έμφραγμα μυοκαρδίου και στο έμφραγμα μυοκαρδίου χωρίς ανύψωση του διαστήματος ST.

Οι ερευνητές ανέλυσαν και τη σχέση συχνότητα του εμφράγματος και των καιρικών συνθηκών σε υποομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη ή με προηγούμενο ιστορικό εμφράγματος και ασθενείς που έπαιρναν διάφορα φάρμακα. Η σχέση εξακολουθούσε να ισχύει και σ’ αυτές τις υποομάδες.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, το σώμα ανταποκρίνεται στο κρύο με συστολή των επιφανειακών αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει την θερμική αγωγιμότητα στο δέρμα και στη συνέχεια αυξάνει την αρτηριακή πίεση του αίματος. Άλλες αντιδράσεις είναι το ρίγος και ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, που αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό και στη συνέχεια αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Στην πλειοψηφία των υγιών ανθρώπων αυτές οι αντιδράσεις γίνονται ανεκτές. Αλλά στα άτομα με αθηρωματικές πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να προκληθεί έμφραγμα.

«Τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν την υψηλή συχνότητα των εμφραγμάτων σε θερμοκρασίες κάτω του 0 °C, για όλες τις περιοχές που μελετήσαμε καθώς και τις ομάδες. Αυτό δείχνει ότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι παράγοντας που πυροδοτεί το έμφραγμα», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες να συντέλεσαν στα παραπάνω αποτελέσματα. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και η γρίπη, είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, με ξεκάθαρη εποχική διακύμανση. Επίσης, εποχικές συμπεριφορές, όπως η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και οι διατροφικές αλλαγές, ενδέχεται να παίζουν ρόλο στη συχνότητα του εμφράγματος κατά τις ψυχρές ημέρες του έτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]