Top News

Γονιδιακό προφίλ της άνοιας με σωμάτια Lewy

Γονιδιακό προφίλ της άνοιας με σωμάτια Lewy

Η άνοια με σωμάτια Lewy (DLB) έχει ένα μοναδικό γενετικό προφίλ, διαφορετικό από εκείνο της νόσου Aλτσχάιμερ ή της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με την πρώτη γενετική μελέτη μεγάλης κλίμακας αυτού του συνήθους τύπου άνοιας. Αυτή η μελέτη γονιδιώματος διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του University College London (UCL) από 65 πανεπιστημιακούς ερευνητές σε 11 χώρες και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Neurology.

«Η (DLB) αντιπροσωπεύει το 10-15% των περιπτώσεων άνοιας, αλλά η κατανόησή μας γι’αυτήν υστερεί συγκριτικά με τη γνωστότερη άνοια τύπου Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα της μελέτης διευκρινίζουν τη γενετικά διακριτή υπογραφή της νόσου και στο μέλλον θα συμβάλλουν στη βελτίωση των κλινικών μελετών και θα οδηγήσουν σε πιο στοχευμένες θεραπείες» είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ  Jose Bras (Ινστιτούτο Νευρολογίας του UCL).

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τον γονότυπο σε 1.743 ασθενείς με (DLB) – συμπεριλαμβανομένων κλινικών δειγμάτων και μετά θάνατο σε 1.324 άτομα από παθολογοανατομικά δείγματα – και 4.454 άτομα ομάδας ελέγχου. Δύο από τις γενετικές θέσεις που βρέθηκαν να σχετίζονται σημαντικά με την DLB, οι APOE και GBA, δείχνουν συσχέτιση με την Αλτσχάιμερ και την Πάρκινσον, αντίστοιχα.

Άλλη μία από τις ταυτοποιηθείσες θέσεις, η SNCA, συνδέεται επίσης με τη νόσο Πάρκινσον, αλλά με διαφορετικό τρόπο, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα διαφορετικό τμήμα του γονιδίου σχετίζεται με την DLB. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι μερικές θέσεις που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και την Πάρκινσον δεν φαίνεται να σχετίζονται με την DLB. Οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν, για πρώτη φορά και κατ’εκτίμηση, την κληρονομικότητα της DLB σε 36%, η οποία είναι παρόμοια με εκείνη της Πάρκινσον.

Η κληρονομικότητα ήταν ιδιαίτερα για περιοχές επί τεσσάρων συγκεκριμένων χρωμοσωμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε αυτά τα χρωμοσώματα για την ταυτοποίηση νέων τόπων. «Η DLB και η Πάρκινσον έχουν πολλές ομοιότητες, καθώς τα άτομα με DLB συχνά αναπτύσσουν συμπτώματα της Πάρκινσον και η Πάρκινσον συχνά οδηγεί σε άνοια. Με την κατανόηση του γενετικού τους υπόβαθρου, μπορούμε να στοχεύσουμε πιο αποτελεσματικά θεραπείες στις διάφορες ομάδες,» είπε ο Δρ Bras. Ο Δρ Doug Brown, δήλωσε: «Η DLB είναι συχνά παρεξηγημένη, θεωρούμενη ως ένα μείγμα της Αλτσχάιμερ και της Πάρκινσον, αλλά αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι είναι πραγματικά μια μοναδική νόσος.»

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]