Top News

Εξελίξεις στη μείωση εγκεφαλικών βλαβών από υποξία στα νεογνά

Εξελίξεις στη μείωση εγκεφαλικών βλαβών από υποξία στα νεογνά

Ερευνητές ιατροί πραγματοποίησαν την πρώτη μελέτη για να μορφοποιήσουν μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη μείωση ή την πρόληψη εγκεφαλικών βλαβών σε νεογνά που έχουν υποστεί υποξία-ισχαιμία, μια σοβαρή επιπλοκή στην οποία περιορίζεται η ροή του αίματος, στερώντας από τον εγκέφαλο το οξυγόνο. Οι συνέπειες της βλάβης του εγκεφάλου που προκύπτει από στέρηση οξυγόνου επηρεάζουν το άτομο σε όλη τη διάρκεια ζωής του και κυμαίνονται από ήπιες (μαθησιακές δυσκολίες) έως σοβαρές (αδυναμία αυτόματης αναπνοής, προβλήματα βάδισης, ομιλίας ή όρασης).

Αυτή η επιπλοκή μπορεί να συμβεί πριν ή κατά τον τοκετό και οφείλεται σε προβλήματα τόσο της μητέρας όσο και του πλακούντα, όπως η αποκόλληση του πλακούντα ή πρόπτωση της ομφαλίδας, ή λόγω προβλημάτων του εμβρύου / νεογνού, όπως η ασφυξία λόγω ενός εργώδους τοκετού, μόλυνση, αιμορραγία εμβρύου-μητέρας ή το σύνδρομο μετάγγισης (ή υποκλοπής) από δίδυμο σε δίδυμο.

Η σχετική εργασία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neonatology, όπου αξιολογήθηκαν πειραματικά μοντέλα νεογνικού εγκεφαλικού ιστού που εκτέθηκαν σε υποξία-ισχαιμία. Στα πειραματικά μοντέλα δόθηκε η καθιερωμένη θεραπεία ψύξης  (θεραπευτική υποθερμία) είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με έναν επιλεκτικό αναστολέα της Src κινάσης, τον ΡΡ2, ο οποίος αποκλείει ένα ρυθμιστικό ένζυμο της απόπτωσης (κυτταρικού θανάτου). Η απόπτωση επιτείνεται ως αποτέλεσμα της υποξίας-ισχαιμίας. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δοκίμασε τα οφέλη του αποκλεισμού αυτού του ενζύμου στη μείωση της νευρολογικής βλάβςη που προκαλείται από εγκεφαλική υποξία-ισχαιμία.

«Σε υποξία-ισχαιμία, η κινάση CaM είναι ενεργοποιημένη, αλλά η υποθερμία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ενεργοποίηση αυτού του ενζύμου. Εμείς θεωρήσαμε ότι ένας αναστολέας της κινάσης Src, εκτός από την υποθερμία, θα εξασθενήσει περαιτέρω την ενεργοποίηση της CaM κινάσης IV και ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η πρόκληση μικρότερης βλάβης στον εγκέφαλο», εξηγεί ο Παναγιώτης Kρατημένος, MD, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στο The George Washington University School of Medicine. Οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι η υποθερμία από μόνη της μείωσε την υπερ-ενεργοποίηση της CaM κινάσης IV και βελτίωσε τη νευροπαθολογία μετά την υποξία. Ωστόσο, ο συνδυασμός της υποθερμίας με αναστολέα κινάσης Src μετά από υποξία εξασθένισε περαιτέρω την αυξημένη ενεργοποίηση της CaM κινάσης IV, σε σύγκριση μόνο με την υποθερμία στο πειραματικό μοντέλο του νεογνικού εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Συγκλονίζει η ανάρτηση νεαρής κοπέλας από το Αφγανιστάν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Για να χαρτογραφήσουν αυτές τις συνδέσεις και να δημιουργήσουν το connectome, το “διάγραμμα καλωδίωσης” ενός εγκεφάλου, οι νευροβιολόγοι συλλαμβάνουν εικόνες του εγκεφάλου με τη βοήθεια τρισδιάστατης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Μέχρι τώρα, όμως, η χαρτογράφηση μεγαλύτερων περιοχών παρεμποδίστηκε από το γεγονός ότι, ακόμη και με σημαντική […]

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]