Tεχνολογία

Βρετανικά Πανεπιστήμια: Οι φοιτητές προειδοποιούνται να προσέχουν τις κοινές διαδικτυακές απάτες

Βρετανικά Πανεπιστήμια: Οι φοιτητές προειδοποιούνται να προσέχουν τις κοινές διαδικτυακές απάτες

Βεβαιωθείτε ότι έχετε δει το ακίνητο αυτοπροσώπως πριν καταθέσετε οποιοδήποτε είδος προκαταβολής και επιδιώξτε να χρησιμοποιήσετε έναν αξιόπιστο φοιτητικό πράκτορα ενοικιάσεων για να αποφύγετε να πέσετε θύμα αυτού του είδους της απάτης.

ADMAN

Βρετανικά Πανεπιστήμια: Ο αυξανόμενος πληθωρισμός αυξάνει τις πιέσεις για τους πρόσφατους απόφοιτους, οι οποίοι μπορεί να έχουν λάβει δεκάδες χιλιάδες λίρες σε φοιτητικά δάνεια κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πανεπιστήμιο Καθώς οι πανεπιστημιακοί φοιτητές εγγράφονται στα προπτυχιακά τους μαθήματα αυτόν τον Σεπτέμβριο, πρέπει να έχουν στο μυαλό τους την προστασία των ψηφιακών τους δεδομένων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι απατεώνες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν νέες και δημιουργικές μεθόδους για να εξαπατούν ανυποψίαστους φοιτητές με χιλιάδες λίρες στο διαδίκτυο.

Με αυτό το σκεπτικό, ο David Janssen, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας και ιδρυτής του VPNOverview.com, εξήγησε στην Digital Journal τη λίστα με τις πιο συνηθισμένες διαδικτυακές απάτες φοιτητών, καθώς και τι πρέπει να προσέξετε και πώς να τις αποφύγετε.

Αυτές οι συμβουλές επικεντρώνονται σε φοιτητές που φοιτούν σε βρετανικά πανεπιστήμια, αν και πολλές από τις συμβουλές θα είναι χρήσιμες σε φοιτητές σε όλον τον κόσμο.

Απάτη phishing της Εταιρείας Φοιτητικών Δανείων (SLC)

Εάν οι σπουδές σας ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, τότε το κρατικό φοιτητικό σας δάνειο θα σας καταβληθεί σε τρεις δόσεις, τις οποίες θα πρέπει να λάβετε κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, του Ιανουαρίου και του Απριλίου.

Οι απατεώνες θα επιλέξουν να στείλουν “phishing” μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα σε φοιτητές κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, στα οποία εμφανίζονται ψευδώς ως “Student Finance England” και σας ζητούν να επαληθεύσετε τα προσωπικά τραπεζικά στοιχεία. Αυτά τα μηνύματα ή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συχνά ζητούν από τον χρήστη να συνδεθεί στον λογαριασμό του και να επιβεβαιώσει τα τραπεζικά του στοιχεία μέσω ενός “ασφαλούς συνδέσμου” προκειμένου να λάβει την πρώτη πληρωμή του δανείου του.

Αυτός ο σύνδεσμος θα κατευθύνει στη συνέχεια τον χρήστη σε μια ιστοσελίδα-αντίγραφο που αντιγράφει τον ιστότοπο της SLC, η οποία στη συνέχεια κλέβει τα προσωπικά και τραπεζικά σας στοιχεία.

Ενώ αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να είναι αρκετά πειστικά, τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι έχετε λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απάτης SLC περιλαμβάνουν: Ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη στο σώμα του κειμένου, pixelated ή τεντωμένες εικόνες των λογότυπων του SLC και γενικούς χαιρετισμούς όπως “Αγαπητέ κύριε/κυρία/φοιτητή”.

Να θυμάστε ότι το SLC δεν θα σας ζητήσει ποτέ να επιβεβαιώσετε τα τραπεζικά σας στοιχεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος. Συνδεθείτε πάντα μόνο στον λογαριασμό σας για τη χρηματοδότηση των σπουδών σας μέσω της κυβερνητικής πύλης σύνδεσης για να ελέγξετε ή να ενημερώσετε τα στοιχεία πληρωμής του δανείου σας. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, προωθήστε το στη διεύθυνση [email protected] ή στο τμήμα πληροφορικής του πανεπιστημίου σας πριν το διαγράψετε.

Απάτη των HMRC με επιστροφή φόρου

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου συχνά επιλέγουν να αναλάβουν μια εργασία μερικής απασχόλησης προκειμένου να εξασφαλίσουν μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος για να καλύψουν το κόστος διαβίωσής τους.

Για ορισμένους μπορεί να είναι η πρώτη φορά που εργάζονται, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν πληρώσει φόρους στο παρελθόν και δεν είναι εξοικειωμένοι με την πραγματική επαφή από την HM και τα Έσοδα & Τελωνεία (HMRC), γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους στους διαδικτυακούς απατεώνες.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στέλνουν μηνύματα κειμένου και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε φοιτητές, ισχυριζόμενοι ότι προέρχονται από την HM και τα Έσοδα & Τελωνεία (HMRC), δηλώνοντας ότι στο άτομο οφείλεται επιστροφή φόρου. Στη συνέχεια, το μήνυμα θα ζητά από το άτομο να επιβεβαιώσει πρώτα τα στοιχεία του μέσω του παρεχόμενου συνδέσμου, προκειμένου να λάβει τα χρήματα αυτά.

Όπως και οι απάτες της Εταιρείας Φοιτητικών Δανείων Student Loan Company, αυτά τα κείμενα και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να είναι αρκετά πειστικά και θα χρησιμοποιήσουν εικόνες και επίσημη γλώσσα για να κάνουν τον χρήστη να πιστέψει ότι είναι νόμιμα.

Ο σύνδεσμος είτε οδηγεί σε έναν ψεύτικο ιστότοπο, όπου ο χρήστης παραδίδει εν αγνοία του τα προσωπικά του στοιχεία, είτε κατεβάζει κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του χρήστη, το οποίο στη συνέχεια συλλέγει τις προσωπικές του πληροφορίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία  HMRC δεν θα σας ζητήσει ποτέ να κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο στην επικοινωνία της μαζί σας.

Εάν πραγματικά δικαιούστε επιστροφή φόρου, η HMRC θα σας στείλει επιστολή που θα το αναφέρει.

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν έχετε λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της HMRC που αποτελεί απάτη, προωθήστε το στη διεύθυνση [email protected], όπου θα επιβεβαιώσουν εάν πρόκειται για νόμιμη αλληλογραφία ή όχι. Τα μηνύματα απάτης μπορούν να προωθηθούν δωρεάν στο 60599.

Απάτη με τα εισιτήρια της εβδομάδας πρωτοετών

Ως νέος φοιτητής, πιθανότατα θα ανησυχείτε μήπως χάσετε σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως η Εβδομάδα Πρωτοετών, όπου μπορείτε να αναμιχθείτε με άλλους φοιτητές κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας στο πανεπιστήμιο.

Οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τους φοιτητές δημοσιεύοντας ψεύτικες φοιτητικές ή πρωτοετείς εκδηλώσεις στο Instagram ή στο Facebook, με σκοπό να τσεπώσουν τα χρήματά σας.

Αυτές οι εκδηλώσεις συχνά υπονοούν ότι είναι η μόνη “επίσημη” εκδήλωση και μπορεί να περιλαμβάνουν φράσεις όπως “Περιορισμένη διαθεσιμότητα” ή “Τελευταία κυκλοφορία” στον τίτλο της εκδήλωσης, δημιουργώντας την αίσθηση του επείγοντος για να αγοράσετε εισιτήρια, ώστε να μη χάσετε.

Στην πραγματικότητα, τα εισιτήρια για την Εβδομάδα Πρωτοετών σπάνια εξαντλούνται και ορισμένα πανεπιστήμια σας επιτρέπουν ακόμη και να τα αγοράζετε καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας των σπουδών σας. Ακόμη και όταν αγοράζετε ένα γνήσιο εισιτήριο ή βραχιολάκι για την Εβδομάδα Πρωτοετών μέσω διαδικτύου, μπορεί να σας ζητηθεί να το αγοράσετε μέσω ξεχωριστού καθορισμένου ιστότοπου.

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε από τον σωστό ιστότοπο είναι να επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του πανεπιστημίου σας και να κάνετε κλικ στη σελίδα του εισιτηρίου από εκεί, αντί να ψάχνετε στο διαδίκτυο ή να κάνετε κλικ από σελίδες στο Facebook ή το Instagram.

Απάτη στο Facebook Marketplace

Η πλειονότητα των πανεπιστημιακών μαθημάτων απαιτεί από τους φοιτητές να ολοκληρώσουν κάποια μορφή πρόσθετης ανάγνωσης εκτός των ωρών διάλεξης. Ωστόσο, καθώς τα ολοκαίνουργια βιβλία των μαθημάτων μπορεί να είναι ακριβά, πολλοί φοιτητές επιλέγουν μεταχειρισμένα βιβλία από το Facebook Marketplace ή τις ομάδες μεταπώλησης του Facebook.

Οι απατεώνες συχνά δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς, παριστάνοντας τον πωλητή του Facebook Marketplace και υποσχόμενοι να δημοσιεύσουν τα βιβλία μόλις μεταφέρετε τα χρήματα στην τράπεζα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια ότι έχετε να κάνετε με έναν απατηλό πωλητή περιλαμβάνουν:

το προφίλ τους έχει ενταχθεί μόλις πρόσφατα στο Facebook, έχουν περιορισμένες ή καθόλου φωτογραφίες προφίλ ή υπάρχει μικρή δέσμευση από άλλους χρήστες στο προφίλ τους.

Ακόμη και αν ο χρήστης του Facebook φαίνεται αυθεντικός και αξιόπιστος, αποφύγετε να μεταφέρετε χρήματα στην τράπεζα σε άτομα που δεν γνωρίζετε. Προτείνετε να συναντηθείτε στην πανεπιστημιούπολη ή σε δημόσιο χώρο και προσφερθείτε να πληρώσετε με μετρητά αντί για τραπεζικό έμβασμα. Εναλλακτικά, το Amazon πουλάει μεταχειρισμένα αντίτυπα βιβλίων μέσω επαληθευμένων πωλητών, όπου θα έχετε ένα επίπεδο προστασίας του αγοραστή.

Απάτη με την ενοικίαση φοιτητικής στέγης

Λίγους μήνες μετά την έναρξη της πανεπιστημιακής σας εμπειρίας μπορεί να αρχίσετε να αναζητάτε κατάλυμα για το δεύτερο έτος σπουδών σας, το οποίο συχνά βρίσκεται εκτός πανεπιστημιούπολης.

Δυστυχώς, δόλιοι ιδιοκτήτες θα επιδιώξουν να βγάλουν γρήγορα λεφτά από ανυποψίαστους φοιτητές που επιθυμούν να νοικιάσουν κοινόχρηστα φοιτητικά καταλύματα.

Μια συνηθισμένη απάτη ενοικίασης περιλαμβάνει τον επίδοξο “ιδιοκτήτη” που καταχωρεί ένα ανύπαρκτο ακίνητο στο διαδίκτυο και στη συνέχεια ζητά την καταβολή προκαταβολής προκειμένου να αποσύρει το ακίνητο από την αγορά.

Στη συνέχεια, η καταχώριση τίθεται εκτός λειτουργίας και ο ιδιοκτήτης δεν είναι πλέον προσβάσιμος.

Να θυμάστε, αν η τιμή φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε μάλλον είναι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δει το ακίνητο αυτοπροσώπως πριν καταθέσετε οποιοδήποτε είδος προκαταβολής και επιδιώξτε να χρησιμοποιήσετε έναν αξιόπιστο φοιτητικό πράκτορα ενοικιάσεων για να αποφύγετε να πέσετε θύμα αυτού του είδους της απάτης.

Ο δικτυακός τόπος του πανεπιστημίου σας ή ο φοιτητικός σύλλογος μπορεί επίσης να προσφέρει έναν κατάλογο επαληθευμένων και αξιόπιστων γραφείων ενοικίασης που βρίσκονται στην περιοχή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει αύξηση ρεκόρ στις διαδικτυακές "ρομαντικές" απάτες

Οδηγίες για την παραμονή των καταναλωτών σε ασφάλεια

Εκδήλωση για το Διαδίκτυο Εγκληματικότητα και Ασφάλεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενεργοποιημένες με υπερήχους μικροφυσαλίδες ενισχύουν τη δραστικότητα των συνήθων θεραπευτικών ουσιών στον καρκίνο του παγκρέατος

"Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν περαιτέρω την αποδεδειγμένη δυνατότητα της τεχνολογίας ACT να ενισχύσει τις συνήθεις θεραπείες για τους δύσκολα θεραπεύσιμους καρκίνους και προσβλέπουμε στην πρόοδο του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα".

Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας δίνουν 10 συμβουλές για ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο

Τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) σας συνδέουν σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή και κρύβουν την διεύθυνση του διαδικτυακού σας πρωτοκόλλου (IP), η χρήση ενός VPN μαζί με οποιαδήποτε από τις άλλες συμβουλές μας μπορεί να κάνει τις online αγορές σας εξαιρετικά ασφαλείς.

Βοηθώντας τους ατροφικούς μύες να ξαναχτιστούν καλύτερα

Ωστόσο, όταν συνέκριναν άμεσα τη μυϊκή συμπίεση μέσω της προηγούμενης συσκευής με τη μυϊκή διάταση και σύσπαση μέσω της συσκευής MAGENTA, μόνο η τελευταία είχε σαφή θεραπευτικά αποτελέσματα στο μοντέλο ατροφίας ποντικού.

Νέο εργαλείο προβλέπει τον κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο για παιδιά πριν από το εξιτήριο

"Πιστεύουμε ότι το εργαλείο πρόβλεψης επανεισδοχής που διαθέτουμε είναι το πιο ολοκληρωμένο που διαθέτουν τα νοσοκομεία για να αντιμετωπίζουν τις αναμενόμενες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους πριν από το εξιτήριο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο επανανοσηλείας".

Διερεύνηση των δυνατοτήτων του ρομπότ Paro που μοιάζει με φώκια σε περιβάλλον φροντίδας ηλικιωμένων

"Συγκριτικές εργασίες στον τομέα αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτες και θα ήθελα να συσχετίσω τις ομοιότητες και τις διαφορές στη διάδοση των ρομπότ φροντίδας στη Γαλλία και την Ιαπωνία με κοινές ή διαφορετικές φαντασιώσεις μιας "επανάστασης" των ρομπότ, τις δημόσιες πολιτικές σε σχέση με την έρευνα και τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση των έργων επί τόπου (σε νοσοκομεία και γηριατρικές εγκαταστάσεις) από τοπικούς φορείς και άτομα πρώτης γραμμής φροντίδας".

Συσκευή «διαβάζει» τον εγκέφαλο και ξαναδίνει «φωνή» σε άνθρωπο με παράλυση ομιλίας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έντουαρντ Τσανγκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications, σχεδίασαν ένα νέο σύστημα ικανό να «μεταφράζει» την σιωπηλή εγκεφαλική νοητική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο, αποκωδικοποιώντας ένα-ένα τα γράμματα και μετά σχηματίζοντας ολόκληρες προτάσεις, διαθέτοντας πλέον ένα λεξιλόγιο 1.152 λέξεων. Η μέθοδος δοκιμάστηκε με επιτυχία σε άνθρωπο με σοβαρή παράλυση άκρων και φωνής.

Ενέσεις φόβου; Ένα φορητό μαλακό ρομπότ μπορεί να απαλύνει την αποστροφή σας για τις βελόνες

Μελλοντικές εκδόσεις του ρομπότ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ώστε να χρησιμοποιούν ένα ελεγχόμενο βλέμμα ή τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας σύνδεσης με τον ασθενή ή να τον αποσπάσουν από την αντίληψη του πόνου σε διάφορες καταστάσεις.

Ποιοι πρέπει να φορούν φορητές συσκευές παρακολούθησης της υγείας τους

Ο Lovedeep S. Dhingra, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για τις Τάσεις των Πληροφοριών Υγείας (Health Information National Trends Survey) για το 2019 έως το 2020 για να εξετάσουν την αυτοαναφερόμενη χρήση φορητών συσκευών από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και όσους αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο