Tεχνολογία

Ψυχική Υγεία: Ενώ η χρήση της προσωπικής φροντίδας μειώθηκε απότομα, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής αυξήθηκαν κατά το 1ο έτος της πανδημίας

Ψυχική Υγεία: Ενώ η χρήση της προσωπικής φροντίδας μειώθηκε απότομα, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής αυξήθηκαν κατά το 1ο έτος της πανδημίας

Η αύξηση της χρήσης υπηρεσιών ψυχικής υγείας για αγχώδεις διαταραχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν υψηλότερη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Μεταξύ της ομάδας που μελετήθηκε, τα άτομα σε αγροτικές περιοχές είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες τηλεϊατρικής.

Ψυχική Υγεία: Η τηλε-υγεία για τη φροντίδα ψυχικής υγείας αυξήθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας απ’ ό,τι μειώθηκε η προσωπική φροντίδα Οι υπηρεσίες τηλε-υγείας για κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας αυξήθηκαν κατά 16 έως 20 φορές κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας COVID-19, υπερκαλύπτοντας την πτώση της προσωπικής περίθαλψης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου για ορισμένες καταστάσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της RAND Corporation. Εξετάζοντας τις εμπειρίες περισσότερων από 5 εκατομμυρίων ενηλίκων με ιδιωτική ασφάλιση υγείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προσωπικές υπηρεσίες για τις διαταραχές κατάθλιψης, τις αγχώδεις διαταραχές, τη διπολική διαταραχή, τις διαταραχές προσαρμογής και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% μετά την κήρυξη της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας το 2020. Ενώ η χρήση της προσωπικής φροντίδας ψυχικής υγείας μειώθηκε απότομα, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής αυξήθηκαν σταθερά κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, η θεραπεία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για ορισμένες από τις διαταραχές ήταν κατά 10% έως 20% υψηλότερη από ό,τι τον Ιανουάριο του 2020. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Forum Υγείας JAMA.

“Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν μια αξιοσημείωτη μετάβαση στο αμερικανικό σύστημα ψυχικής υγείας από την προσωπική στην εικονική περίθαλψη”, δήλωσε ο Christopher M. Whaley, κύριος συγγραφέας της μελέτης και οικονομολόγος της RAND, ενός μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού. Αν και η αυξημένη χρήση των υπηρεσιών τηλεϊατρικής ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν γνωστή, η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι το μέγεθος της αυξημένης χρήσης της τηλεϊατρικής υπεραντιστάθμισε τη μείωση της προσωπικής θεραπείας. Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν καταγράψει αυξημένο επίπεδο ψυχολογικής δυσφορίας και διαταραχών της ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID19. Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού οδήγησαν πολλούς παρόχους ψυχικής υγείας να καταργήσουν ή να μειώσουν τις δια ζώσης υπηρεσίες. Σε απάντηση, πολλοί πάροχοι στράφηκαν στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω τηλεϊατρικής και τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί ασφαλιστικοί φορείς επέκτειναν την κάλυψη των υπηρεσιών τηλεϊατρικής. Για να εξετάσουν τις τάσεις στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας μετά την έναρξη της πανδημίας, οι ερευνητές εξέτασαν απαιτήσεις από εμπορικά ασφαλισμένους ενήλικες από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2020. Οι πληροφορίες για τις απαιτήσεις προέρχονταν από την Castlight Health, έναν διαχειριστή παροχών υγείας για τα χρηματοδοτούμενα από εργοδότες προγράμματα ασφάλισης υγείας για περίπου 200 εργοδότες και στις 50 πολιτείες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη χρήση της τηλεϊατρικής ήταν χαμηλότερη για τη διπολική διαταραχή και υψηλότερη για τις αγχώδεις διαταραχές.

Όταν συνδυάστηκαν τα ποσοστά θεραπείας των υπηρεσιών προσωπικής και τηλεϋπηρεσίας, υπήρξε συνολική αύξηση της περίθαλψης για μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές, αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές προσαρμογής. Η αύξηση της χρήσης υπηρεσιών ψυχικής υγείας για αγχώδεις διαταραχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν υψηλότερη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Μεταξύ της ομάδας που μελετήθηκε, τα άτομα σε αγροτικές περιοχές είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Επιπλέον, τα άτομα ηλικίας άνω των 46 ετών είχαν χαμηλότερα ποσοστά υπηρεσιών από ό,τι οι νεότεροι ενήλικες. “Ενώ αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη χαμηλότερη επικράτηση ορισμένων παθήσεων μεταξύ των ηλικιωμένων Αμερικανών, η συνέπεια αυτής της τάσης σε διάφορες κατηγορίες διαγνώσεων υποδηλώνει ότι παράγοντες όπως ο χαμηλότερος ψηφιακός αλφαβητισμός και η λιγότερη άνεση στη χρήση της τηλεϊατρικής μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο”, δήλωσε ο Ryan K. McBain, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής πολιτικής στο RAND.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξαιρετικά αποτελεσματική η τηλεϊατρική στην πρόληψη της αυτοκτονίας

Η τηλεϋγεία το 2023 στοχεύει στην πρόβλεψη του απρόβλεπτου

Συμπτώματα ψυχικής υγείας που μας προβληματίζουν - Καλές πρακτικές στην καθημερινότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κρυφή κάμερα σε τουριστικό κατάλυμα στη Χαλκιδική καταγγέλθηκε από ζευγάρι νεαρής ηλικίας

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος, για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας.

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon.

Μπορούν τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων μαιευτικής και γυναικολογίας σε φοιτητές ιατρικής;

Οι γνώσεις αυξήθηκαν μετά και από τις δύο μαθησιακές εμπειρίες, αλλά διατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE κατά την παρακολούθηση μιας εβδομάδας. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργαλείο περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE σε σύγκριση με το παραδοσιακό φροντιστήριο.

Μοντέλα προβλέπουν τον κίνδυνο τραυματισμών που σχετίζονται με πτώση ενοίκων γηροκομείων

"Αυτά τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ερευνητές και κλινικούς ιατρούς για τον ακριβή προσδιορισμό του κινδύνου των ασθενών για τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση, χρησιμοποιώντας δεδομένα κλινικής αξιολόγησης που συλλέγονται συνήθως", έγραψαν οι συγγραφείς. "Στα γηροκομεία, τα μοντέλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη στόχευση προληπτικών στρατηγικών".

Αλγόριθμος σε πιθανές θεραπείες για την covid-19 και για μελλοντικές πανδημίες

Οι ερευνητές είναι μέλη μιας διεπιστημονικής ομάδας που αποτελείται από ανοσολόγους, βιολόγους, χημικούς, επιστήμονες δεδομένων, θεωρητικούς παιγνίων, γενετιστές, μαθηματικούς και γιατρούς, που επιδιώκει να αναπτύξει καινοτόμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Covid-19.

H Microsoft ανακοίνωσε σημαντική ενημέρωση στα Windows 11

– ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών iPhone για συνδεσιμότητα, με την εισαγωγή του Phone Link για iOS. Με το Phone Link για iOS, οι χρήστες δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχήσουν μήπως χάσουν μια σημαντική κλήση ή ένα μήνυμα, ενώ συγκεντρώνονται στο Windows 11 PC τους.

Μοντέλο μηχανικής μάθησης επικεντρώνεται σε άρθρα ειδήσεων για να προβλέψει τα κρούσματα της επισιτιστικής κρίσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαπίστωσαν επίσης ότι η συμπλήρωση των παραδοσιακών προγνωστικών μετρήσεων με ειδησεογραφική κάλυψη βελτίωσε περαιτέρω την ακρίβεια των προβλέψεων για την επισιτιστική κρίση, γεγονός που υποδηλώνει την αξία των "υβριδικών" μοντέλων. Οι ερευνητές βλέπουν, επίσης, πιθανές ευρύτερες χρήσεις για το έργο τους.