Tεχνολογία

Ψηφιακή Εποχή: Οι ερευνητές διερευνούν εάν οι εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Ψηφιακή Εποχή: Οι ερευνητές διερευνούν εάν οι εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Η ομάδα ενσωμάτωσε 49 μελέτες στις αξιολογήσεις της. Διαπίστωσαν ότι οι πολυτροπικές θεραπείες (ο συνδυασμός μιας παρέμβασης που σχετίζεται με τη διατροφή και την κίνηση και μια συμπεριφορική θεραπεία) παρήγαγαν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ψηφιακή Εποχή: Στη Γερμανία, είναι πλέον δυνατό να συνταγογραφούνται εφαρμογές για θεραπευτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της παχυσαρκίας. Δύο εφαρμογές για την παχυσαρκία έχουν συμπεριληφθεί προσωρινά στον κατάλογο των Ψηφιακών Εφαρμογών Υγείας (DiGA) στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών (BfArM) της χώρας. Οι μελέτες και των δύο εφαρμογών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο τρόπος με τον οποίο οι εφαρμογές θεραπείας της παχυσαρκίας πρέπει να αξιολογούνται επιστημονικά συνοψίστηκε πρόσφατα από τη διατροφολόγο Christina Holzapfel, PhD, από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian, στο Μόναχο της Γερμανίας, στο συνέδριο της Γερμανικής Εταιρείας Διατροφής (DGE).

Σε προηγούμενες μελέτες, οι εφαρμογές απώλειας βάρους έτειναν να έχουν μέτρια επιτυχία.

Σε σύγκριση με τις τυπικές θεραπείες, η χρήση τους δεν σχετίζεται απαραίτητα με μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση έδειξε, ωστόσο, ότι επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες και τα τελικά σημεία που εξαρτώνται από τη διατροφή, όπως ο δείκτης μάζας σώματος.

Οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα έχουν παρατηρήσει μόνο βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των εφαρμογών.

Γενικά, από αυτά τα ευρήματα δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη του βάρους ή των διατροφικών συνηθειών.

Οι εφαρμογές έχουν πλεονεκτήματα «Είναι απίθανο οι εφαρμογές να μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη επαφή», είπε ο Holzapfel.

Ωστόσο, οι ψηφιακοί βοηθοί έχουν πλεονεκτήματα.

Οι εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν πολύ, ιδιαίτερα με την αυτοπαρατήρηση και ερωτήσεις όπως, “Πόσο πραγματικά τρώω και πόσο συχνά κινούμαι;”

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους. Επιπλέον, τα δεδομένα που συλλέγονται στις εφαρμογές μπορεί να είναι χρήσιμα για να δώσουν τη δυνατότητα στους διατροφολόγους να δώσουν στοχευμένα σχόλια ή να κάνουν μακροχρόνια φροντίδα, είπε ο Holzapfel.

Ωστόσο, οι σπουδές σε αυτόν τον τομέα γίνονται πολύ γρήγορα ξεπερασμένες, είπε. “Χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες με τη νέα γενιά αυτών των εφαρμογών.” Δεδομένου ότι οι πρόοδοι στον σχεδιασμό γίνονται συνεχώς, οι σημερινές εφαρμογές πιθανότατα χρησιμοποιούνται πολύ πιο εντατικά από την έκδοση από την πρώτη μελέτη το 2015.

Την ίδια άποψη έχει και η Britta Renner, PhD, ψυχολόγος από την Konstanz της Γερμανίας, η οποία χρησιμοποιεί και ερευνά εφαρμογές στον τομέα της διατροφής για έρευνα.

«Δώστε του 3 χρόνια και οι εφαρμογές θα φαίνονται εντελώς διαφορετικές», είπε. Μια σειρά διαδικτυακών προγραμμάτων είναι διαθέσιμη στη Γερμανία και δεν υπάρχουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες για αυτή, είπε ο Holzapfel.

Ωστόσο, μια βρετανική μελέτη σχετικά με τα διαδικτυακά προγράμματα που διατίθενται εκεί δεν εντόπισε κανένα πειστικό αποτέλεσμα απώλειας βάρους. «Τα υποκείμενα στα διαδικτυακά προγράμματα είχαν οριακά καλύτερες επιδόσεις από την ομάδα ελέγχου σε αυτή τη μελέτη», είπε ο Holzapfel.

Οι υπέρβαροι ηλικιωμένοι

Όσον αφορά την παχυσαρκία, μια ηλικιακή ομάδα για την οποία οι εφαρμογές και τα διαδικτυακά προγράμματα συχνά δεν συζητούνται γίνεται όλο και πιο σημαντική.

«Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ πρόσφατα, ακόμη και σε πιο ηλικιωμένες ομάδες», δήλωσε η Eva Kiesswetter, PhD, από το Ινστιτούτο Γηριατρικής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Νυρεμβέργης, Γερμανία, στο συνέδριο της DGE. Εκτός από τις άλλες γνωστές συνέπειες, το υπερβολικό βάρος στους ηλικιωμένους μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο πτώσης, τον πόνο, τις γνωστικές επιδόσεις και κυρίως την ανεξαρτησία κάποιου.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ανησυχίες για την απώλεια βάρους, ακόμη και στους ηλικιωμένους. Αυτό συμβαίνει επειδή η μείωση της μυϊκής μάζας ή της οστικής πυκνότητας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους.

Σε μια μετα-ανάλυση δικτύου, η Kiesswetter και οι συνεργάτες της ερεύνησαν ποιες παρεμβάσεις απώλειας βάρους είχαν θετική επίδραση στη σωματική λειτουργικότητα των ηλικιωμένων.

Η ομάδα ενσωμάτωσε 49 μελέτες στις αξιολογήσεις της. Διαπίστωσαν ότι οι πολυτροπικές θεραπείες (ο συνδυασμός μιας παρέμβασης που σχετίζεται με τη διατροφή και την κίνηση και μια συμπεριφορική θεραπεία) παρήγαγαν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι πολυτροπικές θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργική κατάσταση και να μειώσουν μέτρια το σωματικό βάρος χωρίς να προκαλέσουν απώλεια μυϊκής μάζας, σύμφωνα με τα ευρήματα. «Ωστόσο, οι νεότεροι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί που εκπροσωπήθηκαν περισσότερο σε αυτές τις μελέτες», είπε ο Kiesswetter. «Δεν είναι σαφές εάν τα αποτελέσματα μπορούν να γενικευθούν στους παλαιότερους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι εφαρμογές υγείας είναι σημαντικός παράγοντας της τηλεϊατρικής

Η άσκηση - κλειδί στη διαχείριση της παχυσαρκίας και στη μείωση των κινδύνων στη συνολική υγεία

Πώς να επιτύχουμε απώλεια βάρους με ένα απλό πείραμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eρευνητές ανέπτυξαν αισθητήρα που βοηθάει τη μηχανή να εξακριβώσει την ταυτότητα των ατόμων μέσω της αναπνοής

Η ομάδα εξέτασε δείγματα αναπνοής από έξι άτομα και στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο δείγμα 20 ατόμων. Τα ευρήματα αποκάλυψαν σταθερά ότι μπορούσαν να προσδιορίσουν το άτομο με μέση ακρίβεια λίγο κάτω από το 98% και στις δύο ομάδες δειγμάτων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει αύξηση ρεκόρ στις διαδικτυακές "ρομαντικές" απάτες

Εκτός από την παροχή μιας εικόνας για τις γεωγραφικές περιοχές ανησυχίας, το SocialCatfish.com έχει παράσχει στο Digital Journal σημεία και συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε και δραστηριότητες που θα πρέπει να στέλνουν σήματα κινδύνου.

Μπορεί να γίνει αξιολόγηση στο Σύστημα Υγείας;

Start-up: Μία πρωτοποριακή πλατφόρμα λειτουργεί παρακολουθώντας όλα τα σχόλια των ασθενών που αφήνονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες αναθεώρησης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας έναν επαναστατικό νέο τρόπο αξιολόγησης της εμπειρίας φροντίδας των ασθενών.

Τέλος οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις με την υπογραφή Ελλήνων ερευνητών

Αυτή η σκόνη έχει χαμηλό κόστος και μεγάλη διάρκεια ζωής (>5 έτη), έχει λάβει πιστοποίηση ISO και ενεργοποιείται ακόμη και με την επίδραση του φωτός εσωτερικών χώρων (λάμπες αλογόνου, LED, πυρακτώσεως κλπ). Το σημαντικότερο είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιος ειδικός τεχνικός για την εφαρμογή της.

Κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ με τη βοήθεια 10 έξυπνων προϊόντων

Το LectroFan Classic (SoundofSleep.com) προσφέρει 20 μοναδικούς ψηφιακούς ήχους για την κάλυψη των θορύβων, συμπεριλαμβανομένων 10 διαφορετικών ήχων ηλεκτρικού ανεμιστήρα και 10 παραλλαγών καθαρού λευκού θορύβου (συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών του ροζ και του καφέ θορύβου).

Οι επισκέψεις τηλεϋγείας θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν ακριβότερες για πολλούς Αμερικανούς

Ανέφερε επίσης τις ανησυχίες σχετικά με την προσβασιμότητα στην υγειονομική περίθαλψη για ασθενείς της υπαίθρου που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε επισκέψεις τηλεϋγείας τα τελευταία δύο χρόνια.

Νέα τεχνολογία μειώνει την πιθανότητα βλάβης των νεύρων από λάθη του χειρουργού

Καθώς τα πλουρονικά έχουν ήδη έγκριση από τον FDA, θα υποβληθεί φάκελος ταχείας έγκρισης για τη νέα τεχνολογία, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών του Οργανισμού, οι οποίες επιτρέπουν κλινικές μελέτες φάσης Ι με ασφαλείς μικροδόσεις πιθανών υποψηφίων φαρμάκων, ταχύτερα από ό,τι συνήθως.