Tεχνολογία

Ενέσεις φόβου; Ένα φορητό μαλακό ρομπότ μπορεί να απαλύνει την αποστροφή σας για τις βελόνες

Ενέσεις φόβου; Ένα φορητό μαλακό ρομπότ μπορεί να απαλύνει την αποστροφή σας για τις βελόνες

Μελλοντικές εκδόσεις του ρομπότ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ώστε να χρησιμοποιούν ένα ελεγχόμενο βλέμμα ή τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας σύνδεσης με τον ασθενή ή να τον αποσπάσουν από την αντίληψη του πόνου σε διάφορες καταστάσεις.

Ενέσεις φόβου; Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι “ένα αυξημένο ποσοστό εμβολιασμού θα πρέπει να καταστήσει δυνατή τη βιώσιμη ανάσχεση της πανδημίας” φέτος και “να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη” Επιστήμονες απέδειξαν ότι ο πόνος που βιώνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια ιατρικών θεραπειών μπορεί να μειωθεί κρατώντας και βιώνοντας τις κινήσεις ενός μαλακού τριχωτού ρομπότ. Αναλύοντας μετρήσεις πόνου, φόβου και συλλογής βιοδεικτών, η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα (Ιαπωνία) είναι της άποψης ότι το ρομπότ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να βελτιώσει την εμπειρία των ασθενών. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα χειροκίνητο μαλακό ρομπότ που μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των ασθενών ενώ υποβάλλονται σε δυνητικά δυσάρεστες ιατρικές διαδικασίες, όπως οι ενέσεις.

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό ότι ορισμένοι άνθρωποι φοβούνται τις βελόνες. Έτσι ήταν ένας λόγος που συνέβαλε στη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού κατά την κορύφωση της πανδημίας COVID-19. Ενώ τα προβλήματα του άγχους και του πόνου των ασθενών κατά τη διάρκεια των ιατρικών διαδικασιών έχουν μελετηθεί καλά, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να δοκιμαστούν και να εφαρμοστούν λύσεις για τη βοήθεια των ασθενών. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το Πανεπιστήμιο της Tsukuba ανέπτυξε ένα φορητό μαλακό ρομπότ που μπορούν να χρησιμοποιούν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια των θεραπειών, σε μια προσπάθεια να απαλύνουν τον πόνο τους. Αυτό επιδείχθηκε πειραματικά. Όταν υποβλήθηκαν σε ένα μέτριο θερμικό ερέθισμα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που φορούσαν το ρομπότ βίωσαν λιγότερο πόνο από ό,τι στις δοκιμές στις οποίες δεν φορούσαν το ρομπότ. Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση φορητών μαλακών ρομπότ μειώνει τον φόβο καθώς και ανακουφίζει την αντίληψη του πόνου κατά τη διάρκεια ιατρικών θεραπειών.

Το μαλακό, καλυμμένο με γούνα ρομπότ ονομάστηκε “Reliebo” και προορίζεται να προσαρτάται στο χέρι του συμμετέχοντα. Το ρομπότ περιέχει αερόσακους που φουσκώνουν σε απόκριση στις κινήσεις του χεριού. Οι ερευνητές δοκίμασαν τους αερόσακους σε διάφορες συνθήκες με βάση το σφίξιμο του χεριού του συμμετέχοντα, ενώ παράλληλα εφάρμοζαν το επώδυνο θερμικό ερέθισμα στο άλλο χέρι που δεν χρησιμοποιούνταν για να κρατήσει το ρομπότ. Για να αξιολογήσουν αν το ρομπότ λειτουργεί, οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης (και οι δύο βιοδείκτες για το στρες) από τα δείγματα σάλιου των ασθενών. Κάθε υποκείμενο κλήθηκε επίσης να καταγράψει τις υποκειμενικές αξιολογήσεις του πόνου του χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης (ένα πρωτόκολλο έρευνας του πόνου που χρησιμοποιεί θερμική διέγερση, η οποία είναι καθιερωμένη στον τομέα της έρευνας του πόνου). Η συνολική αξιολόγηση ήταν ότι το ρομπότ βοήθησε στην ανακούφιση των ασθενών με βάση τα συναισθήματα ευεξίας που ενεργοποιήθηκαν από αυτό.

Μελλοντικές εκδόσεις του ρομπότ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ώστε να χρησιμοποιούν ένα ελεγχόμενο βλέμμα ή τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας σύνδεσης με τον ασθενή ή να τον αποσπάσουν από την αντίληψη του πόνου σε διάφορες καταστάσεις. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports με τίτλο “Ένα φορητό μαλακό ρομπότ που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και τον φόβο του χρήστη”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακάλυψαν οδοντιατρική αναισθησία λιγότερο επώδυνη

Η Apple αλλάζει το emoji της σύριγγας λόγω υπερβολικής χρήσης από το κοινό

Νοσηλεύτρια θέλησε να δώσει τέλος στις θεωρίες συνομωσίας περί εμβολιασμού του πρωθυπουργού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η λήψη συμβουλών αντισύλληψης από influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες

"Είναι ένας ιδιαίτερα καλός τρόπος για τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες, όπως οι ΛΟΑΤΚΙ LGBTQ+ νέοι ενήλικες, να λάβουν προσαρμοσμένες πληροφορίες για τη σεξουαλική υγεία. "Είναι σημαντικό, ωστόσο, οι νέοι να αξιολογούν κριτικά τις πληροφορίες για την υγεία που λαμβάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την πηγή των πληροφοριών. "Θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην υιοθέτηση μιας ενιαίας προσέγγισης για την υγεία με βάση τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο διαδίκτυο".

Ενώ η χρήση της προσωπικής φροντίδας ψυχικής υγείας μειώθηκε απότομα, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής αυξήθηκαν σταθερά κατά το πρώτο έτος της πανδημίας

Η αύξηση της χρήσης υπηρεσιών ψυχικής υγείας για αγχώδεις διαταραχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν υψηλότερη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Μεταξύ της ομάδας που μελετήθηκε, τα άτομα σε αγροτικές περιοχές είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες τηλεϊατρικής.

Νέα τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμη οστεοαρθρίτιδα από εικόνες ακτίνων Χ

Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να παρακινηθεί να λάβει τα μέτρα για να επιβραδύνει ή ακόμη και να σταματήσει την εξέλιξη της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας. Στο καλύτερο δυνατό σενάριο, ο ασθενής μπορεί ακόμη και να αποφύγει τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης", συνοψίζει η Paloneva.

Ευκαιρία καθοδήγησης των ασθενών μετατραυματικού στρες μέσω της θεραπείας η συσκευή ρολογιού καρπού

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχει φυσιολογικές αντιδράσεις όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή. Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα τεστ ανίχνευσης ψεύδους, οι γιατροί μπορούν να πάρουν αυτή τη γαλβανική απόκριση του δέρματος, να αλλάξουν ανάλογα την εμπειρία ενεργοποίησης του ασθενούς και να παρακολουθήσουν πώς οι ενέργειες που κατευθύνουν τον ασθενή να κάνει επηρεάζουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Το μέτρο της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης βοηθά τους ερευνητές να αναπτύξουν μοντέλα Al, βελτιώνοντας την ισότητα στην υγειονομική περίθαλψη

Οι παρατηρήσεις αυτές εγείρουν ανησυχία σχετικά με τη διαφορά στην ποιότητα των ηλεκτρονικών αρχείων υγείας μεταξύ ασθενών με διαφορετικό υπόβαθρο κοινωνικοοικονομικής κατάστασης σε ατομικό επίπεδο SES, η οποία μπορεί να κρύβεται πίσω από πιθανές μεροληψίες του μοντέλου AI ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση σε ατομικό επίπεδο SES".

Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης επιφέρει μεγάλες βελτιώσεις στη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

"Κάθε λεπτό που εξοικονομείται κατά την αρχική νοσοκομειακή αξιολόγηση των ατόμων με συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να βελτιώσει δραματικά τις πιθανότητες του ασθενούς να βγει από το νοσοκομείο με καλή υγεία", δήλωσε.

Η κινεζική ByteDance παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί δεδομένα του TikTok για την παρακολούθηση δημοσιογράφων

Όμως, μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης, παραδέχθηκε επίσης ότι υπάλληλοι με έδρα την Κίνα είχαν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ, αν και η εταιρεία επέμεινε ότι αυτό συνέβαινε υπό αυστηρές και εξαιρετικά περιορισμένες συνθήκες.

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε για να βοηθήσει στη διάγνωση σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

"Η εργασία μας δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να καταστήσει μια ευαίσθητη στον χρόνο κρίσιμη διάγνωση ευκολότερη και πιο προσιτή στους παθολόγους", δήλωσε ο Mahmood. "Και θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε είδος χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο. Ανοίγει πολλές δυνατότητες για τη βελτίωση της διάγνωσης και της φροντίδας των ασθενών".