Tεχνολογία

Eνδονοσοκομειακές λοιμώξεις Ελλάδα : Η τεχνολογία σύμμαχος στην μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Eνδονοσοκομειακές λοιμώξεις Ελλάδα : Η τεχνολογία σύμμαχος στην μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν ένα μεγάλο κίνδυνο για κάθε νοσηλευόμενο τόσο για τους ενήλικες αλλά και πολύ περισσότερο για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. Draeger: Προτάσεις αναβάθμισης της τεχνολογίας στη ΜΕΘ – ΧΡΓ που μπορεί να συμβάλουν και στην μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι οι λοιμώξεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ενός ασθενούς στο νοσοκομείο, αποτελώντας ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, εντοπίζεται πολύ πιο έντονο στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στα Χειρουργεία, καθώς εκεί νοσηλεύονται ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Συνεπώς ιοί, βακτήρια και μύκητες βρίσκουν πρόσκαιρο έδαφος και μολύνουν τους ασθενείς.

Η ανάπτυξη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αφενός θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και αφετέρου επιβαρύνει την λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυξάνοντας το κόστος νοσηλείας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των ασθενών που εμφανίζουν ενδονοσοκομειακή λοίμωξη αγγίζει τους 4.100.000, με τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων να φτάνει σε 37.000.

  • Οι λοιμώξεις που οι ασθενείς αναπτύσσουν κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους στο Νοσοκομείο είναι αρκετά πολύπλοκο θέμα και είναι αρκετοί οι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες είναι οι τυχόν κακές συνθήκες υγιεινής, οι διαδικασίες που ακολουθούνται ή και η έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού .
  • Στην καθημερινή πρακτική έχει αποδειχθεί ότι η χρήση νέων τεχνολογιών και εξοπλισμού ,για την γενικότερη διαχείριση των μονάδων φροντίδας των νοσοκομείων, μπορεί να συμβάλει στην μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην κινδυνεύει η ζωή των ασθενών και να μην επιβαρύνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μία σημαντική  πρόταση, είναι η ολιστική διαχείριση του ιατρικού εξοπλισμού στις μονάδες οξείας φροντίδας καθώς συμβάλλει στην προσπάθεια μείωσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων  στα χειρουργεία, στις μονάδες εντατικής θεραπείας, στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών, στις μονάδες αυξημένης φροντίδας, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών , την οποία προτείνει η εταιρεία Draeger στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν  οι ενδονοσοκομειακές  λοιμώξεις  στα νοσοκομεία  .  Παράλληλα, η Draeger έχοντας πολυετή τεχνογνωσία, και εμπειρία στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας , δίνει περισσότερες λύσεις μέσα από ενδιαφέρουσες προτάσεις προς τα νοσοκομεία οι οποίες είναι οι εξής:

  • Τακτικός έλεγχος της ποιότητας (καθαρότητας από προσμίξεις) και έλεγχος τυχόν μικροβιακών επιμολύνσεων του δικτύου ιατρικών αεριών .
  • Χωροταξική διάταξη ‘’ κάθετης ΄΄ τοποθέτησης του εξοπλισμού σε μονάδες φροντίδας, με χρήση στηλών οροφής για την παροχή ιατρικών  αερίων-‘’ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ‘’ .
  • Αναβαθμισμένος σύγχρονος εξοπλισμός , εφοδιασμένος με κλινικά προγράμματα για μείωση του χρόνου παραμονής τους ασθενούς στη ΜΕΘ και για αποτελεσματικότερα και ασφαλέστερα Χειρουργεία .
  • Η χρήση αναλώσιμων υλικών μιας χρήσης έναντι των πολλαπλών χρήσεων, για μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Συγκεκριμένα Πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης του εξοπλισμού για να ενσωματωθούν στα ήδη υπάρχοντα πρωτόκολλα της ΜΕΘ και χειρουργεία (ΧΡΓ ).
  • Ηλεκτρονικό Σύστημα αυτόματης καταγραφής των ιατρικών δεδομένων (PDMS ) και των ζωτικών παραμέτρων των ασθενών με  κοινή βάση σε χειρουργεία (ΧΡΓ), μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ )κ.ά., με έμφαση στην  προστασία των προσωπικών δεδομένων   (GDPR).
  • Μέσα Ατομικής προστασίας των εργαζομένων στα χειρουργεία και στις ΜΕΘ και συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού στην σωστή χρήση του εξοπλισμού στα χειρουργεία και τις ΜΕΘ.
  • Εξειδικευμένα συμβόλαια πλήρους συντήρησης του εξοπλισμού, με δυνατότητα αντικατάστασης παλαιών μηχανημάτων, αναβαθμίσεις λογισμικού, πιστοποίησης ορθής λειτουργίας, αναβάθμισης του χώρου.

Πρόκειται, για προτάσεις που συνολικά συμβάλουν στην ορθότερη διαχείριση και λειτουργία των χειρουργείων αλλά και των ΤΕΠ καθώς των  μονάδων φροντίδας (ΜΕΘ,ΜΕΝΝ,ΜΑΦ) στα νοσοκομεία στην προσπάθεια μείωσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων  .  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα έχει υψηλό επιπολασμό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Ο κορωνοϊός έχει τη δυνατότητα να προσβάλει σχεδόν κάθε όργανο και να εξαπλώνεται σε όλα τα συστήματα του οργανισμού

Οι δερματικές λοιμώξεις είναι πιθανώς η κύρια αιτία του ρευματικού πυρετού

Τα ποσοστά κρουσμάτων είναι «σταθερά και χαμηλά» μεταξύ των κατοίκων που έχουν λάβει ενισχυτική δόση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ελβετική startup biped κατασκευάζει τον πρώτο στον κόσμο συμπιλότο τεχνητής νοημοσύνης για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης

Το biped χρησιμοποιεί τους ήχους του χώρου για να επιτρέπει στον χρήστη να αισθανθεί τη θέση των σημαντικών στοιχείων γύρω του. Αποτελούμενο από ένα άνετο και ελαφρύ κολάρο εξοπλισμένο με τρισδιάστατες κάμερες, το biped παρακολουθεί συνεχώς ένα οπτικό πεδίο 170° για τον χρήστη. Στη συνέχεια φιλτράρει τις σχετικές πληροφορίες και προειδοποιεί τον χρήστη μέσω 3D ήχων.

Πώς ο γαλαξίας μας αφομοιώνει χιλιάδες άστρα

Ο γαλαξίας μας αν και μικρομεσαίου μεγέθους ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και κατάφερε να απορροφήσει πολλούς γειτονικούς γαλαξίες ορισμένους μάλιστα μεγαλύτερου μεγέθους και θεωρητικά ισχυρότερους από αυτόν.

Επιστήμονες ανέπτυξαν νέα θεραπεία με ρινικό σπρέι - "ασπίδα" κατά της covid

H τεχνολογία είναι "φθηνή και εξαιρετικά κατασκευάσιμη", αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να φτάσει το σπρέι σε κλινικές δοκιμές και αν θα χαρακτηριστεί φάρμακο ή ιατρική συσκευή.

Εταιρία του Elon Musk θα αρχίσει να εμφυτεύει τσιπ σε ανθρώπινους εγκεφάλους το 2022

Αφού συγκέντρωσε 205 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, η Neuralink δήλωσε ότι θα διοχετεύσει τα κεφάλαια στην ανάπτυξη του τσιπ της, ώστε να επιτρέψει σε τετραπληγικούς να ελέγχουν ψηφιακές συσκευές με το μυαλό τους.