Top News

Παρέμβαση για τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Παρέμβαση για τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Οι λοιμώξεις από τη χειρουργική περιοχή είναι οι συχνότερες μολύνσεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αυτός ο τύπος λοίμωξης μπορεί να επηρεάσει έως και το ένα τρίτο των χειρουργικών ασθενών σε αυτά τα έθνη.

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν και να μειώσουν αυτές τις λοιμώξεις, οι ερευνητές του Johns Hopkins Armstrong Institute για την Ασφάλεια και την Ποιότητα των Ασθενών συνεργάστηκαν με τον ΠΟΥ για να καθορίσουν ένα συγκεκριμένο έλεγχο της λοίμωξης και να παρέμβουν αποτελεσματικά στην ασφάλεια των ασθενών μειώνοντας  τον αριθμό των λοιμώξεων από χειρουργικά σημεία στα αφρικανικά νοσοκομεία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο The Lancet Infectious Diseases. Μετά από περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις σε τέσσερα νοσοκομεία στην Αφρική, ο αριθμός των λοιμώξεων από τη χειρουργική επέμβαση μειώθηκε από 8% στις χειρουργικές επεμβάσεις σε 3,8%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η πιθανότητα ενός ασθενούς να πάρει μια λοίμωξη από τη χειρουργική περιοχή μειώθηκε κατά περίπου 60% σε όλες τις θέσεις ως αποτέλεσμα της παρέμβασης.

“Μπορέσαμε να δείξουμε σε υψηλού εισοδήματος ρυθμίσεις ότι οι λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων από χειρουργικές εγκαταστάσεις, μπορούν να προληφθούν”, λέει ο Sean Berenholtz, MD, προσωρινός διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ασφάλεια και την Ποιότητα των Ασθενών Armstrong. “Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ίδια παρέμβαση που θα είναι προσαρμοσμένη στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική”.

Στο πλαίσιο της επέμβασης στα αφρικανικά νοσοκομεία, η ομάδα ενσωμάτωσε τη χρήση του ολοκληρωμένου προγράμματος ασφάλειας για τα βασισμένα σε μονάδες ή CUSP, μιας διαδικασίας πέντε σταδίων που περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού στην επιστήμη της βελτίωσης της ασφάλειας των ασθενών, τον εντοπισμό των ελαττωμάτων, να βελτιώσετε την ομαδική εργασία, την επικοινωνία και πολλά άλλα. «Πρέπει να καταλάβουμε ποιες είναι οι τοπικές ατέλειες και η CUSP είναι μια αποτελεσματική στρατηγική που βοηθά το προσωπικό της πρώτης γραμμής να εντοπίσει τοπικές ευκαιρίες βελτίωσης», λέει ο Berenholtz.

Οι ερευνητές βοήθησαν επίσης τις νοσοκομειακές ομάδες για να αναπτύξουν τεχνικά μέτρα πρόληψης ειδικά για τα μεμονωμένα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένης της βέλτιστης θεραπείας με αντιβιοτικά, της περιεγχειρητικής κολύμβησης των ασθενών και της κατάλληλης αφαίρεσης τρίχας.

Σήμερα, οι ερευνητές διερευνούν ευκαιρίες για την εφαρμογή της παρέμβασης σε άλλα νοσοκομεία της Αφρικής. Με βάση τα πορίσματα της ομάδας, ο Berenholtz πιστεύει ότι η παρέμβαση είναι ευρέως εφαρμόσιμη και ότι οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, όπως οι λοιμώξεις από χειρουργικές επεμβάσεις, μπορούν να προληφθούν σε τέτοιες συνθήκες.

“Η χειρουργική φροντίδα είναι επικίνδυνη και συνήθως συνδέεται με επιπλοκές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρατεταμένη ταλαιπωρία, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο, αυξημένο κόστος και θα μπορούσαν ακόμη και να είναι θανατηφόρα”, λέει ο Berenholtz. “Ας ελπίσουμε ότι αυτή η παρέμβαση θα βοηθήσει να αποφευχθεί αυτό.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Συγκλονίζει η ανάρτηση νεαρής κοπέλας από το Αφγανιστάν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Για να χαρτογραφήσουν αυτές τις συνδέσεις και να δημιουργήσουν το connectome, το “διάγραμμα καλωδίωσης” ενός εγκεφάλου, οι νευροβιολόγοι συλλαμβάνουν εικόνες του εγκεφάλου με τη βοήθεια τρισδιάστατης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Μέχρι τώρα, όμως, η χαρτογράφηση μεγαλύτερων περιοχών παρεμποδίστηκε από το γεγονός ότι, ακόμη και με σημαντική […]

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]