Ρεπορτάζ Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας για κίνδυνο έξαρσης επιδημιών στη Θεσσαλία

Υπουργείο Υγείας: Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας για κίνδυνο έξαρσης επιδημιών στη Θεσσαλία

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Υπουργείο Υγείας: Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς υπαρκτός είναι ο κίνδυνος έξαρσης επιδημιών τροφιμογενών, υδατογενών νοσημάτων και ζωονόσων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Για τον λόγο αυτό έκκληση για μεγάλη προσοχή στον Βόλο με το νερό, καθώς δεν είναι πόσιμο ούτε κατάλληλο για προσωπική υγιεινή, απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ ανέφερε πως έχουν καταγραφεί 36 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, η κα. Αγαπηδάκη ανέφερε: «Το πιο κοινό λοιμώδες νόσημα που υπάρχει στις πληγείσες περιοχές είναι η γαστρεντερίτιδα, γιατί υπάρχει η περίπτωση κάποιος να καταναλώσει χαλασμένα τρόφιμα ή υπάρχει περίπτωση να έχουμε ιογενή γαστρεντερίτιδα. Αυτό είναι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης οπότε σε συνεργασία με το εργαστήριο υγιεινής επιδημιολογίας παίρνουμε δείγματα από όλες τις περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας για να ξέρουμε την αιτιολογία». Μάλιστα, σε εγκύκλιο που εξέδωσε η γγ Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, αναφέρεται στους πιθανότερους κινδύνους για την του πληθυσμού μετά τις πλημμύρες που περιλαμβάνουν τις γαστρεντερίτιδες ιογενούς, βακτηριακής και παρασιτικής αιτιολογίας (norovirus, rotavirus, Cryptosporidium κ.ά.), ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Covid-19, λεγεωνέλλα κ.ά), καθώς και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών και μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.ά). Στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ιατρικού προσωπικού και των άλλων επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και επιδημιολογική καταγραφή νοσημάτων, η εμφάνιση των οποίων ευνοείται από τα πλημμυρικά φαινόμενα, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων και της επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας υγείας ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tο υπουργείο Υγείας ζητά την άμεση διενέργεια υγειονομικών ελέγχων στα συστήματα ύδρευσης μετά την κακοκαιρία Daniel

ΕΟΠΥΥ: Έκτακτα μέτρα για πλημμυροπαθείς - Φάρμακα

Με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα

Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι τα λασπώδη ποτά πραγματικά βλαβερά για την υγεία των μικρών παιδιών;

Αλλά για ένα μικρό παιδί, λόγω του μεγέθους του, θεωρήθηκε ότι ο κίνδυνος κρίθηκε αρκετά υψηλός ώστε να εκδοθούν προειδοποιήσεις. Ωστόσο, η απάντηση και οι συστάσεις του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων για περιορισμό της παροχής γλυκερίνης σε μικρά παιδιά θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη σαφέστερη ενημέρωση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.

Κωστής Χατζηδάκης: Υπεβλήθη σε χολοκυστεκτομή στο Αττικό Νοσοκομείο ο ΥΠΕΘΑ

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης υποβλήθηκε στο Νοσοκομείο μας σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή λόγω οξείας χολοκυστίτιδας. Η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία και ο Υπουργός αναρρώνει ομαλά.

ΦΣΘ: Στάση εργασίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη

ΦΣΘ: Κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Ομάδες υποστήριξης και ιατρικοί σύλλογοι για τις διάφορες διαταραχές του μετώπιου κροταφικού εκφυλισμού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες φροντίδας να τις αντιμετωπίσουν. «Η καθιέρωση μιας έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης της FTD είναι το πρώτο βασικό βήμα», λέει ο Δρ Boeve.