Ρεπορτάζ Υγείας

Υποπαραλλαγή COVID-19 “Frankenstein” που ονομάζεται XE: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Υποπαραλλαγή COVID-19 “Frankenstein” που ονομάζεται XE: Τι πρέπει να γνωρίζετε

«Το βασικό στοιχείο είναι ότι για καθεμία από αυτές τις παραλλαγές και υποπαραλλαγές, ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου φαίνεται να είναι, κατά μέσο όρο, χαμηλότερος όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλότερα, υποδεικνύοντας ότι ο εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένης μιας τρίτης δόσης, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός στη μείωση του κινδύνου για σοβαρή ασθένεια», δήλωσε η Stephanie Silvera, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Montclair State University.

Υποπαραλλαγή COVID-19 “Frankenstein” που ονομάζεται XE: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου» Ο πρώην διευθυντής του CDC, Δρ. Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, σχολιάζει αφού ο Δρ Fauci είπε ότι η COVID-19 δεν θα εξαλειφθεί και τα άτομα θα πρέπει να αποφασίσουν το δικό τους επίπεδο κινδύνου στο μέλλον. Έχει το παρατσούκλι Frankenstein, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν πρέπει να σας τρομάζει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε πρόσφατα μια προκαταρκτική έκθεση για τη νέα υποπαραλλαγή COVID-19 “Frankenstein” που ονομάζεται XE, η οποία είναι ένας συνδυασμός της παραλλαγής BA.1 omicron και της παραλλαγής “stealth” BA.2, με τον οργανισμό να δηλώνει ότι εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της παραλλαγής της Omicron, αλλά όχι ακόμη μια παραλλαγή που προκαλεί ενδιαφέρον ή ανησυχία, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Euronews.

Το στέλεχος XE εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιανουαρίου, με περισσότερα από 1.000 κρούσματα να εξαπλώνονται μέσω κοινοτικής μετάδοσης, με την πλειοψηφία στην ανατολική Αγγλία, το Λονδίνο και το Νοτιοανατολικό Λονδίνο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ένα “ανασυνδυασμένο” στέλεχος είναι ένας τύπος παραλλαγής που εμφανίζεται όταν ένα άτομο μολυνθεί με δύο ή περισσότερες παραλλαγές ταυτόχρονα και του αποδίδεται το πρόθεμα του γράμματος “Χ” για να τις ταξινομήσει ως ανασυνδυασμένες, δήλωσε η Δρ Stacia Wyman, ανώτερη γονιδιωματική επιστήμονας στο Innovative Genomics Institute στο UC Berkeley.

Η Wyman σημείωσε ότι η υποπαραλλαγή XE προήλθε από κάποιον που είχε μολυνθεί και με τις παραλλαγές BA.1 και BA.2.

«Όταν ο ιός αναδιπλασιαζόταν, υπήρξε ένα σφάλμα και οι δύο ιοί συνδυάστηκαν», είπε. «Στη συνέχεια, ο συνδυασμένος ιός πολλαπλασιάζεται και μεταδίδεται σε άλλους ανθρώπους».

Η γονιδιωματική αλληλουχία του XE είναι μέρος BA.1 και μέρος BA.2, αλλά το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδας που βοηθά τον ιό να προσκολληθεί σε υγιή κύτταρα προέρχεται από το BA.2.

Αλλά παρόλο που είναι μέρος BA.2, είναι ακόμα άγνωστο εάν η προηγούμενη μόλυνση από BA.2 θα παράσχει ανοσία στο XE, είπε η Wyman.

Η παραλλαγή XE είναι ανασυνδυασμένη, που σημαίνει ότι αποτελείται από δύο διαφορετικές παραλλαγές που σχημάτισαν έναν νέο ιό.

Είναι πιθανό ότι η παραλλαγή XE προέκυψε αφού κάποιος προσβλήθηκε και από το BA.1 (αρχικό στέλεχος omicron) και το BA.2 ταυτόχρονα.

Οι ανασυνδυασμένοι ιοί εμφανίζονται συχνά στη φύση.  «Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ένα πλεονέκτημα ρυθμού ανάπτυξης της κοινότητας ~10% [για το XE] σε σύγκριση με το BA.2, ωστόσο αυτό το εύρημα απαιτεί περαιτέρω επιβεβαίωση», δήλωσε ο ΠΟΥ. Ωστόσο, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) σημείωσε: «Δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το πλεονέκτημα ανάπτυξης ή άλλες ιδιότητες αυτής της παραλλαγής», σύμφωνα με μια επικαιροποιημένη έκδοση της 25ης Μαρτίου.

Οι άνθρωποι βγαίνουν θετικοί για 10 ημέρες ή περισσότερες όταν διαγνωστούν με την παραλλαγή XE, δήλωσε ο Denis Kinane, ανοσολόγος και ιδρυτής επιστήμονας της Cignpost Diagnostics με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα τρέχοντα δεδομένα μάς δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι βγαίνουν θετικοί για 10 ημέρες ή περισσότερο αντί για τις 6 ή 7 ημέρες που είδαμε με συχνές δοκιμές στην αρχή του κύματος Omicron, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός έχει περισσότερες ευκαιρίες να εξαπλωθεί ευρύτερα και αυτό μπορεί να είναι το πλεονέκτημα μεταδοτικότητας του BA-2 και του XE», είπε ο Kinane. Τουλάχιστον δύο περιπτώσεις XE έχουν αλληλουχηθεί στο Ουισκόνσιν και ένα στη Νέα Υόρκη με επίσης δύο μη επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τη Wyman.

Η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, η Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ έχουν αναφέρει κρούσματα COVID-19 δευτερεύοντα στην υποπαραλλαγή XE, εκτός από το ΗΒ. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε περιπτώσεις της ανασυνδυασμένης παραλλαγής XE στο Ηνωμένο Βασίλειο, που επί του παρόντος αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό περιπτώσεων», δήλωσε η Meera Chand, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων στο UKHSA.

«Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές δεν είναι ασυνήθιστες, ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούν πολλαπλές παραλλαγές – και αρκετές έχουν ήδη εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Δρ Τζορτζ Τόμσον, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις, Ιατρική Σχολή στον Τομέα Λοιμωδών Νοσημάτων.

Ο Thompson είπε στο Fox News: «Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική από τη μητρική παραλλαγή, αλλά είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν τα αποτελέσματα διαφέρουν από άλλες παραλλαγές της COVID».

«Όπως συμβαίνει με άλλα είδη παραλλαγής, οι περισσότερες θα πεθάνουν σχετικά γρήγορα», δήλωσε η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του UKHSA.

Επειδή οι ιοί μεταλλάσσονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου, τα ανασυνδυασμένα στελέχη δεν προκαλούν έκπληξη, έτσι προς το παρόν το XE δεν φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό στην αποφυγή της ανοσίας από προηγούμενο εμβολιασμό ή προηγούμενη μόλυνση από COVID-19 σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη, είπε ο Δρ Carlos Malvestutto, μια μολυσματική ασθένεια ειδικός στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Αλλά ο Χόπκινς σημείωσε: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου». Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι επειδή το XE είναι ένα συνδυασμένο στέλεχος τόσο του BA.1 όσο και του BA.2 και ο εμβολιασμός προστατεύει από συμπτωματική νόσο για τα στελέχη BA.1 και BA.2, είναι πιθανό ότι ο εμβολιασμός θα προστατεύσει επίσης από τη συμπτωματική νόσο που προκαλείται από το XE , είπε ο Δρ Andrew Badley, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Mayo Clinic και πρόεδρος της Task Force COVID-19 για τη Mayo Clinic.

Τα πιο κοινά συμπτώματα που αναφέρθηκαν για το στέλεχος XE είναι παρόμοια με τα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα του αρχικού στελέχους omicron – ειδικά σε εμβολιασμένα άτομα, όπως ρινική καταρροή, πονόλαιμος και φτέρνισμα σε αντίθεση με το αρχικό στέλεχος του ιού που προκαλεί την COVID-19 , όπως πυρετοί, βήχας ή απώλεια γεύσης ή όσφρησης, σύμφωνα με το Independent.

Ο Badley πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε επίσης ότι οι άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στα εξωτερικά ιατρεία – το Paxlovid και το molnupiravir – θα πρέπει, με βάση τον τρόπο δράσης τους, να έχουν συνεχή δράση έναντι του στελέχους XE».

Αλλά ο Badley σημείωσε ότι επειδή ορισμένες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν είναι αποτελεσματικές έναντι των BA.1 και BA.2, είναι πιθανό ότι αυτές οι συγκεκριμένες θεραπείες αντισωμάτων δεν θα λειτουργήσουν ούτε κατά του XE.

«Το βασικό στοιχείο είναι ότι για καθεμία από αυτές τις παραλλαγές και υποπαραλλαγές, ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου φαίνεται να είναι, κατά μέσο όρο, χαμηλότερος όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλότερα, υποδεικνύοντας ότι ο εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένης μιας τρίτης δόσης, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός στη μείωση του κινδύνου για σοβαρή ασθένεια», δήλωσε η Stephanie Silvera, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Montclair State University.

Περίπου το 62% όλων των περιπτώσεων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επί του παρόντος BA.2, αλλά μια νέα υποπαραλλαγή BA.2, η BA.2.12.1, είναι πλέον υπεύθυνη για το 36,5% των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). “Μόλις αρχίζουμε να μαθαίνουμε για τον αντίκτυπο του BA.2.12.1”, δήλωσε η διευθύντρια του CDC Rochelle Walensky.

“Φαίνεται ότι μπορεί να έχει ένα πλεονέκτημα μετάδοσης περίπου 25% σε σχέση με την υποπαραλλαγή BA.2. … Αλλά είναι σημαντικό, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι όσοι εμβολιάζονται και ειδικά αυτοί που έχουν ενισχυθεί, συνεχίζουν να έχουν ισχυρή προστασία από σοβαρές ασθένειες, ακόμη και από BA.2.12.1.” Ο Wyman πρόσθεσε ότι το ανασυνδυασμένο στέλεχος XE «μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς περιφερειακά και να μην εξαπλωθεί ποτέ».

«Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε, αλλά όχι για τον γενικό πληθυσμό που πρέπει να ανησυχεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Η εξέλιξη του στελέχους ΒΑ.2 στη χώρα

Κορωνοϊός 21/4: Πλήρης επικράτηση της Όμικρον - Πώς κατανέμονται τα κρούσματα

Πιο μεταδοτική η Όμικρον XE από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ιαπωνία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρέπει να κάνετε το εμβόλιο για τη γρίπη φέτος; Οι γιατροί αποκαλύπτουν την απόφασή τους

Ο Zweig ελπίζει ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού της γρίπης θα μειωθεί, δεδομένου ότι η COVID βρίσκεται ακόμη στο μυαλό των ανθρώπων και πολλοί άνθρωποι είναι προσεκτικοί.

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου

Κορωνοϊός κρούσματα 22/09: Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 197 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 65 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 10314 rapid test και ανευρέθηκαν 1179 θετικά (11.43%).

Ποια είναι τα εβδομαδιαία επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης της ευλογιάς των πιθήκων;

Ευλογιά πιθήκων: Αριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων, δεδομένα έως και 22/09/2022.