ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Όμικρον XE: Πιο μεταδοτική η νέα υποπαραλλαγή από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ιαπωνία

Όμικρον XE: Πιο μεταδοτική η νέα υποπαραλλαγή από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ιαπωνία

Όμικρον XE: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται σε περιορισμένα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η XE είναι περίπου 1,1 φορές πιο μεταδοτική από την BA.2.

Μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα μάχεται με την ανανεωμένη έκρηξη του κορωνοϊού. Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) δήλωσε ότι 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο μολύνθηκαν από την Covid-19 από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για νέο υψηλό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η νέα υβριδική παραλλαγή της COVID-19 με την ονομασία XE έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες πρόσφατα. Είναι ένας συνδυασμός των εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλαγών BA.1 και BA.2 της Όμικρον και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα Ιανουαρίου. Η πρωτεΐνη της ακίδας προέρχεται από το BA.2, το οποίο ευνοεί τη Νέα Ζηλανδία. Ο λόγος είναι πως αυτή είναι η κυρίαρχη παραλλαγή (πάνω από το 90% των πρόσφατων λοιμώξεων) εκεί και τα άτομα που έχουν μολυνθεί θα πρέπει να έχουν κάποια προστασία έναντι του XE.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 700 ιικά γονιδιώματα έχουν εκχωρηθεί μέχρι στιγμής XE. Η παραλλαγή έχει εντοπιστεί κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα σε λίγες περιπτώσεις αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης και των ΗΠΑ, πιθανότατα λόγω εξάπλωσης που σχετίζεται με τα ταξίδια. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, η XE έχει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα μετάδοσης (5-10%) έναντι της BA.2, γεγονός που θα την καθιστούσε την πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της Όμικρον που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα πιο μεταδοτική παραλλαγή, έχει την πιθανότητα να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή με την πάροδο του χρόνου. Η ΧΕ δεν έχει ακόμη εκχωρήσει το δικό της ελληνικό γράμμα. Προς το παρόν, ανήκει στην Όμικρον μέχρι να εντοπιστούν σημαντικές διαφορές στα χαρακτηριστικά μετάδοσης και της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την εξαγωγή ακλόνητων συμπερασμάτων σχετικά με τη μεταδοτικότητα της XE και δεν υπάρχουν σχεδόν δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητά του ή την ικανότητά του να αποφύγει την ανοσία. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι η Ιαπωνία εντόπισε για πρώτη φορά την «ανασυνδυασμένη παραλλαγή» XE του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας σε αεροδρόμιο. Η παραλλαγή XE εντοπίστηκε σε μια γυναίκα περίπου 30 ετών που έφτασε στο αεροδρόμιο Narita από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 26 Μαρτίου. Η γυναίκα, της οποίας η εθνικότητα δεν αναγνωρίστηκε αμέσως, ήταν ασυμπτωματική, ανέφερε το υπουργείο.

Η γυναίκα είχε λάβει δύο δόσεις εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc., αλλά βρέθηκε θετική κατά την άφιξη στον ιό. Το στέλεχος XE ανιχνεύθηκε μέσω δοκιμών γενετικής αλληλουχίας που ελήφθησαν χρησιμοποιώντας δείγματα από τη γυναίκα στο Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων. Νοσηλεύτηκε σε μια εγκατάσταση για μολυσμένα άτομα πριν αποφυλακιστεί μόλις τελείωσε η περίοδος καραντίνας της. Το ινστιτούτο είπε ότι δύο άλλα δείγματα που ελήφθησαν από αφίξεις αεροδρομίων σε καραντίνα φαινόταν να είναι μείγματα του γενετικού υλικού της παραλλαγής Όμικρον, αλλά ο τύπος τους δεν μπορούσε να προσδιοριστεί. Το στέλεχος XE είναι ένας ανασυνδυασμός των BA.1 και BA.2 της παραλλαγής Όμικρον. Μια ανασυνδυασμένη παραλλαγή εμφανίζεται όταν ένα άτομο μολύνεται με δύο ή περισσότερες παραλλαγές ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα την ανάμειξη του γενετικού τους υλικού μέσα στο σώμα του ασθενούς, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται σε περιορισμένα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η XE είναι περίπου 1,1 φορές πιο μεταδοτική από την BA.2. Ωστόσο, ο ΠΟΥ τόνισε ότι αυτό το εύρημα απαιτεί περαιτέρω επιβεβαίωση. Περίπου 1.100 κρούσματα της παραλλαγής XE είχαν επιβεβαιωθεί στη Βρετανία έως τις 5 Απριλίου, αν και αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 1% των μολύνσεων στη χώρα. “Δεν έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε νωρίτερα, και είναι απίθανο να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ιαπωνία”, δήλωσε ο Kazushi Motomura, διευθυντής του τμήματος δημόσιας υγείας στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Οσάκα. “Δεν χρειάζεται να φοβάστε υπερβολικά αυτή τη στιγμή”, είπε ο Motomura. “Πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε βασικά μέτρα για την πρόληψη λοιμώξεων, όπως η προώθηση πρόσθετων εμβολιασμών”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μετά το Πάσχα η χαλάρωση των μέτρων – Το χρονοδιάγραμμα

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επαίνεσε τη «δοκιμασμένη» στρατηγική της χώρας για μηδενική Covid την Παρασκευή

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν αποκλείει μελλοντικούς περιορισμούς στη Βρετανία

Covid CDC: Νέα μελέτη αναδεικνύει τα όρια της φυσικής ανοσίας έναντι των επαναλοιμώξεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υπόθεση ορόσημο της Κίνας #MeToo επιστρέφει στο δικαστήριο μετά από αποτυχία

Το κίνημα #MeToo της χώρας έχει σκοντάψει από το 2018, όταν ένα κύμα γυναικών δημοσίευσε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον καθηγητών πανεπιστημίου. Απειλούμενοι εκείνη την εποχή από την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου μαζικού κινήματος, οι λογοκριτές του Διαδικτύου άρχισαν γρήγορα να μπλοκάρουν τα hashtags και τις λέξεις-κλειδιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Διάκριση για το ΕΚΠΑ στην παγκόσμια κατάταξη «Webometrics Ranking Web of Universities»

Tο ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 251η θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων, στην 53η θέση μεταξύ των 3411 Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστοιχα στην 1η θέση στην Ελλάδα μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη.

Monkeypox στην Αμερική: Ποιος κινδυνεύει και γιατί

Ο Γκάουντερ είπε ότι ορισμένα θέατρα στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους από πιθανές μολύνσεις από ευλογιά των πιθήκων μέσω επαφής με κοινά κοστούμια.

Νέος ιός προκαλεί ανησυχία στην Κίνα – 35 άτομα θετικά με πιθανή μετάδοση από ζώο

Στη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται πως «δεν υπήρχε στενή επαφή ή κοινό ιστορικό έκθεσης μεταξύ των ασθενών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση στον ανθρώπινο πληθυσμό μπορεί να είναι σποραδική.

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.