Ρεπορτάζ Υγείας

Ηνωμένο Βασίλειο: Νέο στέλεχος της όμικρον έχει εντοπιστεί χωρίς να ανησυχεί τους ειδικούς ακόμη

Ηνωμένο Βασίλειο: Νέο στέλεχος της όμικρον έχει εντοπιστεί χωρίς να ανησυχεί τους ειδικούς ακόμη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε τη δική του έκθεση λέγοντας ότι παρακολουθεί το XE, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι μια παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία όπως η Άλφα, η Δέλτα και η Όμικρον.

Ηνωμένο Βασίλειο: Το στέλεχος, γνωστό ως XE, είναι ένας συνδυασμός του αρχικού στελέχους ΒΑ.1 της Όμικρον και της υποπαραλλαγής της ΒΑ.2. Αυτός ο τύπος συνδυασμού είναι γνωστός ως ανασυνδυασμένο στέλεχος. Ειδικοί αξιωματούχοι υγείας αναφέρουν ότι τα ανασυνδυασμένα στελέχη είναι πολύ κοινά και συχνά εμφανίζονται και εξαφανίζονται από μόνα τους.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές συμβαίνουν ξανά και ξανά. Στην πραγματικότητα, ο λόγος που πρόκειται για τον ανασυνδυασμό παραλλαγής XE είναι ότι είχαμε ήδη τον XA, XB, XC, XD και κανένας από αυτούς δεν έχει αποδειχθεί πραγματικά ανησυχητικός» είπε ο Δρ Τζον Μπράουνσταϊν, επιδημιολόγος και επικεφαλής καινοτομίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης/

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, 637 κρούσματα του ΧΕ έχουν εντοπιστεί μέχρι τις 22 Μαρτίου. Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα XE εντοπίστηκε στις 19 Γενάρη.

Οι πρώτες ενδείξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι το στέλεχος XE μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτικό από την υποπαραλλαγή της Όμικρον ΒΑ.2, η οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ, πάντως, τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Την ίδια ώρα το ανασυνδυασμένο στέλεχος XE συνιστούν λιγότερο από το 1% των συνολικών κρουσμάτων COVID που έχουν αλληλουχηθεί γονιδιωματικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, δεν υπάρχουν δεδομένα ότι μπορεί να διαφύγει της προστασίας των εμβολίων, να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσο ή να αποδειχθεί πιο θανατηφόρο.

Προς το παρόν δεν προκαλεί ανησυχία

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ανασυνδυασμένου στελέχους σε καμία άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

«Είναι πιθανό να είναι πιο μεταδοτικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πιο σοβαρό. Και δεδομένου του τεράστιου αριθμού λοιμώξεων που έχουμε ήδη δει με την Όμικρον, είναι πραγματικά ασαφές εάν ακόμη και η λίγο μεγαλύτερη μεταδοτικότητα θα σημαίνει ότι θα δούμε οποιαδήποτε αντίκτυπο από αυτήν την παραλλαγή», είπε ο Δρ Τζον Μπράουνσταϊν.

Ο Μπράουνσταϊν πρόσθεσε ότι ένας από τους λόγους που το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να εντοπίσει το νέο στέλεχος είναι λόγω των εντυπωσιακού μηχανισμού παρακολούθησης που διαθέτει. Σύμφωνα με την παγκόσμια βάση δεδομένω GISAID, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποβάλλει πάνω από 1 εκατ. δείγματα της Όμικρον για υγειονομική παρακολούθηση. Οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει πάνω από 781.00.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε τη δική του έκθεση λέγοντας ότι παρακολουθεί το XE, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι μια παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία όπως η Άλφα, η Δέλτα και η Όμικρον.

«Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί στενά τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με τις ανασυνδυασμένες παραλλαγές» και «θα παρέχει ενημερώσεις καθώς υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία», ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 29 Μαρτίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η BA.2 αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το 86% όλων των περιπτώσεων COVID-19 με αλληλουχία

Omicron 2: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων δείχνουν τα νέα δεδομένα του CDC

Θα χρειαζόμαστε εμβόλιο COVID-19 κάθε χρόνο;

Όταν οι λοιμωξιολόγοι βάζουν φρένο στις όποιες σκέψεις για χαλάρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα χρόνια τραύματα αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία - Κοστίζουν 350 δολ. ετησίως στη Σιγκαπούρη

Για να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας A*STAR αναπτύσσει επί του παρόντος μια ψηφιακή πλατφόρμα με γνώμονα τα δεδομένα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της αξιολόγησης των τραυμάτων, την παροχή διαστρωμάτωσης κινδύνου, την εμπλοκή των ασθενών και, κυρίως, τη διευκόλυνση του συντονισμού της περίθαλψης.

ΕΣΥ: Προκήρυξη ξανά 246 θέσεων ειδικευμένων ιατρών

Στην προκήρυξη για την πλήρωση επί θητεία 246 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, οι οποίες απέβησαν άγονες κατά τις τελευταίες προκηρύξεις του Μαρτίου και του Ιουνίου 2023, προχωρά το Υπουργείο Υγείας, με βασικό γνώμονα την κάλυψη άμεσων αναγκών σε νοσοκομειακές μονάδες και κέντρα Υγείας σε ολόκληρη την Επικράτεια. Η προκήρυξη, την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός […]

Σκλήρυνση κατά πλάκας - Νέα μελέτη επισημαίνει πέντε προειδοποιητικά σημάδια της νόσου

Αλλά σε πληθυσμούς με συγκεκριμένο κίνδυνο -για παράδειγμα, σε ορισμένες οικογενείς μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας- τα σημάδια αυτά θα βοηθήσουν στην έγκαιρη προειδοποίηση και ίσως οδηγήσουν σε θεραπευτική παρέμβαση.

ΕΚΑΒ: Για τις «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ»

ΕΚΑΒ: Για την ανάδειξη της αναδόχου εταιρείας διεξήχθη Διεθνής Διαγωνισμός και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες, από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, διαδικασίες. 

ΦΣΛ: Συμμετοχή των Φαρμακοποιών στις κινητοποιήσεις ενάντια στο άδικο καθεστώς φορολόγησης

ΦΣΛ: Σήμερα Τετάρτη 6/12/2023 στις 18.00 θα ξεκινήσει μεγάλη πορεία μηχανοκίνητων οχημάτων από τη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης στην οποία καλούν τα μέλη τους και τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν.