Ρεπορτάζ Υγείας

Υγεία Καρδιάς: Συνήθειες που μπορούν να τη βελτιώσουν

Υγεία Καρδιάς: Συνήθειες που μπορούν να τη βελτιώσουν

Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, ποτέ δεν είναι νωρίς να ξεκινήσετε να υιοθετείτε τέτοιες αλλαγές. Οι επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα αναπτύσσονται στο πέρας του χρόνου και όχι μονομιάς.

Υγεία Καρδιάς: Οι γιατροί εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την κατάσταση της καρδιαγγειακής υγείας των ανθρώπων του Δυτικού κόσμου. Εκτός από τους βλαπτικούς παράγοντες του τρόπου ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων, οι υγιεινές συνήθειες και οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αν και αυτά τα συμπεράσματα είναι δυσοίωνα, υπάρχει και η φωτεινή πλευρά των πραγμάτων: Κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις μπορούν να αποτραπούν. Παρακάτω, ειδικοί μοιράζονται εννιά απλές συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν την καρδιακή μας υγεία.

9 συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν δραστικά την υγεία της καρδιάς

Εξοικειωνόμαστε με τους αριθμούς

Ένα κρίσιμο βήμα στην καταπολέμηση των καρδιακών νόσων είναι να είμαστε ενήμεροι της δικής μας κατάστασης, της καρδιαγγειακής μας υγείας. Πρέπει να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε: την αρτηριακή μας πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης, ειδικά της κακής, αλλά και των επιπέδων γλυκόζης.

Είναι ευκολότερο να κάνουμε κάποια αλλαγή, όταν γνωρίζουμε τι χρειάζεται να αλλάξει. Με άλλα λόγια, αν ξέρετε ότι η κακή σας χοληστερόλη είναι πολύ υψηλή, τότε μπορείτε να εστιάσετε σε συνήθειες που μειώνουν τα επίπεδα της LDL.

Η υγιεινή διατροφή ως προτεραιότητα τις περισσότερες φορές

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον ρόλο που παίζει στην υγεία της καρδιάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσετε τις τροφές που αγαπάτε μόνο και μόνο επειδή θεωρούνται ανθυγιεινές. Μειώστε όμως αρκετά τη συχνότητα κατανάλωσής τους και βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνετε πολλά απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Επικεντρωθείτε σε επιλογές που περιέχουν φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, ψάρια, τρόφιμα ολικής αλέσεως και τόφου.

Στόχος τα 20 λεπτά κίνησης την ημέρα

Οι ενήλικες πρέπει να συμπληρώνουν 150 λεπτά αεροβικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης την εβδομάδα. Αυτό ισούται με περίπου 20 λεπτά την ημέρα μέτριας έντασης δραστηριότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον Δυτικό τουλάχιστον κόσμο δεν φτάνουν αυτόν τον στόχο.

Περισσότεροι σύντομοι ύπνοι (ή ακόμα καλύτερα συνεχόμενος 8ωρος νυχτερινός ύπνος)

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ακούστε το σώμα σας. Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει έναν σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά το σημαντικότερο που χρειάζεται να προγραμματίζουμε είναι οι 7-8 συνεχόμενες ώρες νυχτερινού ύπνου. Προσπαθήστε να χαλαρώνετε με διάφορα μέσα τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο.

Κάτι που ηρεμεί τον εγκέφαλο για τουλάχιστον 10-15 λεπτά

Η ανακούφιση από το στρες αποτελεί το κλειδί της διατήρησης της υγείας της καρδιάς. Φυσικά, είναι μια δύσκολη υπόθεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κρατάμε μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα μακριά από ειδήσεις, emails, μηνύματα και τηλεφωνήματα που μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή μας πίεση. Χρησιμοποιούμε αυτόν τον χρόνο για κάτι δημιουργικό και καταπραϋντικό, όπως μια τέχνη, ένα βιβλίο, παιχνίδι με τα κατοικίδιά μας.

Μικρά βήματα απώλειας βάρους (αν δεν βρισκόμαστε σε υγιή επίπεδα)

Το βάρος δεν αποτελεί πάντα δείκτη υγείας, και η εξωτερική εμφάνιση δεν δείχνει αν βρισκόμαστε σε κίνδυνο υγείας ή όχι. Όμως, οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι τείνουν να βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων. Όμως και η απότομη απώλεια κιλών δεν βοηθά την υγεία της καρδιάς. Χρειάζονται μικρά, επιτεύξιμα βήματα για μια ομαλότερη μετάβαση.

Διακοπή καπνίσματος

Είναι μια συνήθεια που πολύ δύσκολα κόβεται αλλά είναι ζωτικής σημασίας η απόπειρα διακοπής της – ειδικά από τη στιγμή που είναι πλέον δεδομένο πως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών νόσων.

Δεν φοβόμαστε τη χρήση των απαραίτητων φαρμάκων

Λόγω κληρονομικότητας ή άλλων παθήσεων, κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να μειώσουν αρκετά τον κίνδυνο μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Όμως, υπάρχει η επιλογή των φαρμάκων που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Η φαρμακευτική αγωγή που βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Δυστυχώς, πολλοί αρνούνται να λάβουν τέτοιες αγωγές για διάφορους λόγους, φόβους ή αντιλήψεις. Είναι σημαντικό να ακούμε τον γιατρό μας.

Φτιάχνουμε ένα πλάνο για να συμπεριλάβουμε όλα αυτά στη ζωή μας

Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, ποτέ δεν είναι νωρίς να ξεκινήσετε να υιοθετείτε τέτοιες αλλαγές. Οι επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα αναπτύσσονται στο πέρας του χρόνου και όχι μονομιάς.

Υπάρχουν μάλιστα στοιχεία που δείχνουν ότι η αθηροσκλήρωση, μια ασθένεια που κρύβεται πίσω από τα περισσότερα καρδιακά εμφράγματα, μπορεί να ξεκινήσει σε ανθρώπους από τη δεκαετία των 20 χρόνων. Η ιδέα μιας πιο υγιεινής στάσης ζωής είναι σχετική σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα και χρειάζεται να ξεκινήσει νωρίτερα απ’ ό,τι έχουμε στον νου μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Μόλις 20 λεπτά άσκησης έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Η πρωτεΐνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή

Είναι ο καφές ωφέλιμος για την υγεία μας;

Η παρακολούθηση της κολπικής μαρμαρυγής οδηγεί σε σπανιότερα επεισόδια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμβούλεψε τους νέους να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πλέον δεν μιλάμε για ανοσία της αγέλης και θύμισε ότι οι ειδικοί ανέφεραν πως μια πανδημία κρατά από 3 έως και 5 χρόνια, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη – έκπληξη.

Οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι «αυτοκτονική», λέει ο Γκουτέρες

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ριζοσπαστικοποίησης στη γεωπολιτική κατάσταση που κάνει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου ξανά κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εντελώς», είπε.

Η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

«Εάν η μάχη περιορίζεται στην περιοχή ακριβώς γύρω από την Ταϊβάν, το σημερινό κινεζικό ναυτικό είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος – και αν οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες δεν επέμβουν για κάποιο λόγο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ταϊβάν».

Ανώτατος αξιωματούχος υγείας: Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει την περίπτωση πολιομυελίτιδας ως την «κορυφή του παγόβουνου»

Η έρευνα για την προέλευση του ιού βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλοι οι Νεοϋορκέζοι που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να εμβολιαστούν αμέσως, με τους κατοίκους αυτών των κομητειών και της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης.