ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κολύμπι: Τα οφέλη της κολύμβησης στην καρδιακή και εγκεφαλική υγεία [vid]

Κολύμπι: Τα οφέλη της κολύμβησης στην καρδιακή και εγκεφαλική υγεία [vid]

Κολύμπι: Είναι γνωστό ότι χαμηλότερα επίπεδα άγχους σημαίνουν καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Χάρη στην απελευθέρωση των ενδορφινών, η κολύμβηση μπορεί να σας δώσει αυτό το αίσθημα χαλάρωσης και να ενδυναμώσει τη διάθεσή σας. Επιπλέον, η κολύμβηση επιφέρει αλλαγές στις εγκεφαλικές λειτουργίες μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως νευρογένεσης του ιππόκαμπου, στην οποία ο εγκέφαλος αντικαθιστά τα κύτταρα που χάθηκαν λόγω του στρες.

Το κολύμπι είναι μια αερόβια άσκηση που γνωστό ότι ενισχύει την καρδιά, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική στην άντληση – που οδηγεί σε καλύτερη του ροή αίματος σε όλο το σώμα. 30 λεπτά κολύμβησης την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες κατά 30 έως 40 τοις εκατό. Επιπλέον, η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Το κολύμπι αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL στο αίμα. Για κάθε 1% αύξηση της HDL χοληστερόλης, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις μειώνεται κατά 3,5%. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αερόβια άσκηση όπως το κολύμπι μπορεί επίσης να διατηρήσει το στρώμα των κυττάρων που ευθυγραμμίζει τις αρτηρίες σας εύκαμπτο και σε καλή κατάσταση.

Άλλα οφέλη της κολύμβησης:

Η κολύμβηση βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη: Οι άνδρες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη κατά μέσο όρο 6 τοις εκατό για κάθε 500 θερμίδες την εβδομάδα που καίνε μέσω αερόβιας άσκησης. Με μόλις 30 λεπτά κολύμβησης τρεις φορές την εβδομάδα, θα μπορούσατε να κάψετε 900 θερμίδες – μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά περισσότερο από 10 τοις εκατό.

Διαβήτης τύπου 1: Εάν έχετε ήδη διαβήτη τύπου 1, τα οφέλη της αερόβιας άσκησης και ειδικότερα της κολύμβησης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς αυτός ο τύπος άσκησης μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, οι διαβητικοί θα πρέπει να κάνουνν αερόβια άσκηση για 150 λεπτά την εβδομάδα. Η συνολική διάρκεια συνίσταται να κατανέμονται σε τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Η κολύμβηση μειώνει το άγχος και το στρες: Είναι γνωστό ότι χαμηλότερα επίπεδα άγχους σημαίνουν καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Χάρη στην απελευθέρωση των ενδορφινών, η κολύμβηση μπορεί να σας δώσει αυτό το αίσθημα χαλάρωσης και να ενδυναμώσει τη διάθεσή σας. Επιπλέον, η κολύμβηση επιφέρει αλλαγές στις εγκεφαλικές λειτουργίες μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως νευρογένεσης του ιππόκαμπου, στην οποία ο εγκέφαλος αντικαθιστά τα κύτταρα που χάθηκαν λόγω του στρες.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα δεδομένα για την ερωτική συμπεριφορά των δύο φύλων - Όλα εξηγούνται

Η συμβολή της άσκησης στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Διατροφή : Τρόφιμα κατάλληλα για μαθητές και φοιτητές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η "ανεβαστική" μουσική βελτιώνει την γνωστική ικανότητα

Ρυθμός εγκέφαλος: Ο ρυθμός groove ενίσχυε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στο l-DLPFC μόνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε μια έντονη αίσθηση αισιοδοξίας και την αίσθηση της καθαρότητας.

Γιατί το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να αναζωογονήσετε την σχέση σας σεξουαλικά;

Σεξ καλοκαίρι: Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που οι άνθρωποι κάνουν το περισσότερο σεξ και αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί είναι ο μήνας των διακοπών. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να ανανεώσετε την σεξουαλική σας σχέση;

Μαγιορκίνης ευλογιά πιθήκων: Η επιδημική καμπύλη αυξάνεται παγκοσμίως

Μαγιορκίνης ευλογιά πιθήκων: "Η επιδημική καμπύλη φαίνεται ότι είναι σε αυξητική φάση. Με αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων όμως, θεωρούμε ότι δεν θα εξελιχθεί ταχέως. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε στενά, θα αυξηθούν οι διαγνώσεις τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο."

Τι είναι το σύνδρομο της Στοκχόλμης;

Σύνδρομο Στοκχόλμης: Πολλοί ερευνητές που έχουν μελετήσει πολλαπλές περιπτώσεις αυτού του συνδρόμου δεν μπόρεσαν να βρουν μια ακριβή αιτία για το πρόβλημα.Ωστόσο, το σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν αναγνωρίζεται ως ψυχολογική κατάσταση, επειδή δεν έχει μια τυπική θεραπεία.

Τηλεψυχιατρική και ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης για ασθενείς με σχιζοφρένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι ακόμη και ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με τηλεψυχιατρική και με καλή συμμόρφωση. «Ειδικά για ασθενείς με σχιζοφρένεια που έχουν προβλήματα πρόσβασης, η τηλεψυχιατρική είναι πραγματικά χρήσιμη», είπε ο Colon-Rivera.

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε αλλαγές που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή.