Ψυχική Υγεία

Κολύμπι: Η κολύμβηση είναι θεραπευτική κι η επιστήμη δίνει τις δικές της εκτιμήσεις [vid]

Κολύμπι: Η κολύμβηση είναι θεραπευτική κι η επιστήμη δίνει τις δικές της εκτιμήσεις [vid]

Κολύμπι: Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα, λένε οι άνθρωποι που κολυμπούν συχνά, κι η επιστήμη έχει δώσει τις δικές της εκτιμήσεις γι' αυτό το γεγονός.

Αναμφίβολα για τους περισσότερους εξ’ ημών η παραμονή και μόνο κοντά στη θάλασσα φαντάζει θεραπευτική. Η θέα των κυμάτων και του βαθέος μπλε ωκεανού, η αίσθηση της δροσιάς του θαλασσινού αέρα φέρνουν στους περισσότερους ανθρώπους μια ηρεμία στο νου. Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα, λένε οι άνθρωποι που κολυμπούν συχνά, κι η επιστήμη έχει δώσει τις δικές της εκτιμήσεις γι’ αυτό το γεγονός.

Σύμφωνα με μελέτες, το κολύμπι:

  • Απελευθερώνει ενδορφίνες

Το κολύμπι απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλό σας. Αυτές είναι φυσικές ορμόνες που αυξάνουν τη θετικότητα και δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας και ευτυχίας.

  • Μειώνει το άγχος

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ιδέα ότι το κολύμπι μπορεί να μειώσει το άγχος περισσότερο από άλλα αθλήματα. Μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε τμήματα του εγκεφάλου που διαλύονται κατά τη διάρκεια χρόνιου (μακροχρόνιου) στρες. Αν και αυτό έχει δοκιμαστεί μόνο σε ζώα μέχρι τώρα, η ιδέα είναι ότι η κολύμβηση θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους.

  • Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες

Πιστεύεται ότι το κολύμπι είναι ένας ιδιαίτερα καλός τρόπος για να χαλαρώσετε το σώμα σας, να καταπραΰνετε το μυαλό σας και να μειώσετε το άγχος.

  • Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι το νερό αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Οι συμμετέχοντες βυθίστηκαν στο νερό μέχρι το ύψος του στήθους και οι επιστήμονες μέτρησαν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ενώ βρίσκονταν στο νερό και όταν έβγαιναν από αυτό. Βάσει των ευρημάτων, το νερό έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου. Μια υγιής ροή αίματος στον εγκέφαλο είναι σημαντική για την παροχή οξυγόνου, γλυκόζης και θρεπτικών συστατικών και την προστασία από επιβλαβείς τοξίνες.

  • Οφέλη της ζωής κοντά στην παραλία

Ορισμένες έρευνες έχουν επισημάνει ότι όσοι ζουν πιο κοντά στην ακτή αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα καλής υγείας και ευεξίας.

  • Το μπλε χρώμα

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιστημονική απόδειξη ότι η παραμονή σε μπλε χώρους βελτιώνει την ψυχική ευεξία κι οι μελέτες είχαν μικτά, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα. Αλλά το μπλε χρώμα θεωρείται συχνά ηρεμιστικό. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί αισθανόμαστε θετικοί και χαρούμενοι όταν είμαστε δίπλα στη θάλασσα ή κοντά στο νερό.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έξυπνα μυστικά για να χάσετε τα κιλά της καραντίνας

Καφείνη : Αντιμετωπίζει τα ξηρά μάτια

Καρκίνος : H server hellas αποτίνει φόρο τιμής στους νοσούντες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα περάσετε το χρόνο σας ευχάριστα με την οικογένειά σας;

Οικογένεια: Μπορείτε να περάσετε ώρες με την οικογένειά σας, αλλά το πώς περνάτε αυτόν τον χρόνο είναι αυτό που έχει σημασία. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.

Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του "γονιδίου της παρορμητικότητας"

Ελπίζεται ότι περιγράφοντας τη λειτουργία των γονιδιακών δικτύων που συνθέτουν τη βαθμολογία, η μελέτη θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Η κεταμίνη σε συνδυασμό με την παρακολούθηση χαμογελαστών προσώπων υπόσχεται πολλά για άτομα ανθεκτικά στη θεραπεία για την κατάθλιψη

Οι ασθενείς στη δοκιμή μας θα συνεχίσουν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης για ένα ολόκληρο έτος μετά την έγχυση, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε μια αρχική κατανόηση του πόσο ακριβώς μπορεί να διαρκέσει αυτό το όφελος.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Η ειδική ομάδα εργασίας των ΗΠΑ συνιστά διαγνωστικές εξετάσεις για το άγχος και την κατάθλιψη στους ενήλικες

Η UTSF αποτελείται από εθελοντές ιατρικούς εμπειρογνώμονες που επιδιώκουν να διατυπώνουν συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, συμβουλευτική και προληπτικά φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας των Αμερικανών.

7 Tips για μια καλή ψυχική υγεία

Ψυχική ευεξία: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίζουμε καθημερινά την ψυχική μας υγεία και ευεξία.