Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Υδατάνθρακες: Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή τους

Υδατάνθρακες: Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή τους

Εκτός από το είδος των υδατανθράκων λάβετε υπόψη σας και τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων που επιλέγετε, συμβουλεύουν οι επιστήμονες. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) ενός τροφίμου δείχνει πόσο γρήγορα θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή του, σε κλίμακα από 0 έως 100. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη GI (πάνω από 70) πέπτονται εύκολα και προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Υδατάνθρακες: Οι σύγχρονες τάσεις που επικρατούν στη διατροφή έχουν δαιμονοποιήσει τους υδατάνθρακες οι οποίοι, ωστόσο, αποτελούν ένα από τα πλέον βασικά «καύσιμα» του οργανισμού. Κι όμως, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες το ίδιο αλλά ούτε και συλλήβδην «ένοχοι» για ό,τι κακό συμβαίνει. Η ισορροπία, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, βρίσκεται στην επιλογή. Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με σύνθετους υδατάνθρακες, αποτελεί στην πραγματικότητα «ασπίδα» για την υγεία. Πώς διαλέγουμε λοιπόν τους υδατάνθρακες που θα καταναλώσουμε;

Απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι τρεις κύριοι τύποι υδατανθράκων είναι τα σάκχαρα, τα άμυλα και οι φυτικές ίνες. Ονομάζονται «απλοί» ή «σύνθετοι» με βάση τη χημική τους σύνθεση και το πώς το σώμα μας τους χρησιμοποιεί. Οι απλοί υδατάνθρακες αποτελούνται από εύπεπτα σάκχαρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (American Heart Association) (AHA). Μερικά από αυτά τα σάκχαρα εμπεριέχονται ήδη σε διάφορες τροφές όπως είναι τα φρούτα ενώ τα επεξεργασμένα σάκχαρα προστίθενται σε κάποια είδη τροφίμων κατά την διάρκεια της επεξεργασίας τους. Οι απλοί υδατάνθρακες απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, εξηγεί η Alicia Galvin, Αμερικανίδα διαιτολόγος. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι σύνθετοι υδατάνθρακες, τους οποίους βρίσκουμε σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και λαχανικά. Έχουν ένα πρόσθετο συστατικό, τις φυτικές ίνες, που επιτρέπουν να γίνεται πιο αργά η απορρόφησή τους και να αποτρέπεται έτσι η απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης όπως θα έκανε ένας απλός υδατάνθρακας.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τους απλούς υδατάνθρακες

Όχι, απαντούν οι ειδικοί διατροφής. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μερικούς απλούς υδατάνθρακες, αλλά διαφέρουν δραστικά από επεξεργασμένες τροφές που επίσης είναι πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες, όπως τα μπισκότα και τα τυποποιημένα γλυκίσματα. Τέτοια προϊόντα τείνουν να περιέχουν, επίσης, ραφιναρισμένη ζάχαρη και στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα για να είναι υγιές, σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Τα φρούτα, αντίθετα, περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες ενώ τα γαλακτοκομικά είναι πηγές ασβεστίου, πρωτεΐνης και μερικές φορές προβιοτικών.

Σύμφωνα με το MedlinePlus, μεταξύ των πιο συνηθισμένων απλών υδατανθράκων που πρέπει να αποφεύγουμε συμπεριλαμβάνονται:

  • Αναψυκτικά
  • Καραμέλες, τυποποιημένα επιδόρπια και γλυκά
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια, μπάρες και κράκερ

Τι γίνεται με τους σύνθετους υδατάνθρακες;

Θεωρούνται οι «καλοί» της υπόθεσης καθώς λόγω των μεγαλύτερων μορίων σακχάρων από τα οποία αποτελούνται, βοηθούν το σώμα μας να κρατά υψηλά επίπεδα ενέργειας χωρίς απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα. Τα τρόφιμα με σύνθετους υδατάνθρακες, επίσης, εμπεριέχουν συνήθως και πληθώρα θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε με προσοχή τις ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων, τονίζουν οι ειδικοί, ώστε να εντοπίζουμε εκείνα με τις μικρότερες ποσότητες απλών υδατανθράκων. Αν εντοπίσουμε συστατικά όπως ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μελάσα, ζάχαρη σφενδάμου, ακόμη και ζάχαρη καρύδας ή αγαύη – είναι μια ένδειξη ότι το προϊόν είναι πλούσιο σε πρόσθετα σάκχαρα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης

Εκτός από το είδος των υδατανθράκων λάβετε υπόψη σας και τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων που επιλέγετε, συμβουλεύουν οι επιστήμονες. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) ενός τροφίμου δείχνει πόσο γρήγορα θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή του, σε κλίμακα από 0 έως 100. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη GI (πάνω από 70) πέπτονται εύκολα και προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη GI (κάτω από 55) αφομοιώνονται πιο αργά και η απόκριση του σακχάρου στο αίμα είναι πιο ομαλή.

Πηγή: Everydayhealth.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

4 τροφές που δεν πρέπει να τρως το πρωί επειδή προκαλούν αύξηση γλυκόζης στο αίμα

Ποιο είναι το καλύτερο είδος φαγητού για μετά την προπόνηση;

Δείκτης κορεσμού: Αίσθημα πληρότητας και λιγότερες θερμίδες

Γιατί πρέπει να τρώμε αβοκάντο κάθε μέρα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στην ΜΕΘ ο 46χρονος που τον τραυμάτισε τζιπ έξω από εστιατόριο

Από το αδιανόητο περιστατικό λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (12/7) στο Κολωνάκι, όταν ένα μαύρο τζιπ χωρίς οδηγό κυριολεκτικά εισέβαλε στον εξωτερικό χώρο εστιατορίου επί της οδού Λουκιανού. τραυματίστηκαν 12 άτομα, ενώ οι έξι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Η χρόνια νεφρική νόσος δεν  συμπεριλαμβάνεται στα Εθνικά Προγράμματα Πρόληψης της χώρας μας

Για την υγεία των νεφρών και την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου(ΧΝΝ) το βασικό ζητούμενο είναι η πρόληψη η οποία  αποτελεί βασική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), ο οποίος προχώρησε στην έγκριση μίας σειράς προτάσεων τις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν οι αρμόδιοι φορείς σε επίπεδο χωρών. Εάν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα, έως το 2050 η νεφρική ανεπάρκεια αναμένεται να ανέλθει στην 5η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο ως αιτία θανάτου

Φαρμακοποιοί αντικαθίστανται  από μη ειδικευμένο προσωπικό

Tον σημαντικό ρόλο του κλάδου των φαρμακοποιών στα βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο και ότι οι φαρμακοποιοί καλύπτουν καθημερινά κρίσιμες ανάγκες υγείας, τονίζει η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP).

Ξεκινά σήμερα  η αξιολόγηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ από τους πολίτες

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται σήμερα Δευτέρα το νέο ψηφιακό εργαλείο που επιτρέπει στους ασθενείς να αξιολογούν την εμπειρία τους μετά από νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.Το εργαλείο, που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ποιότητας στη φροντίδα υγείας.

Έρχονται τρία νέα προγράμματα για ΑμεΑ, συνολικού ύψους 232,4 εκατ. ευρώ

Έρχονται τρία νέα προγράμματα για ΑμεΑ, συνολικού ύψους 232,4 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της αυτονομίας και την ενεργειακή αναβάθμιση ειδικών σχολείων , όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του.

Παρέμβαση – Πρόταση του Π.Σ.Φ: Tα ενιαία πρότυπα στην εκπαίδευση των Φυσικοθεραπευτών

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των λειτουργών και επαγγελματιών Υγείας στην πρόληψη και τη θεραπεία, και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα, στέκεται σταθερά υπέρ μιας ενιαίας, υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, που διασφαλίζει την επιστημονική αξιοπιστία του επαγγέλματος αλλά κυρίως και τη δημόσια υγεία.

Τα έξοδα για λειτουργικές δαπάνες του Ε.Ο.Π.Α.Ε. για τρεις μήνες είναι πάνω από δεκατρία εκατομμύρια ευρώ

Το υπουργείο υγείας αποφάσισε την  «Επιχορήγηση στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.) για λειτουργικές δαπάνες γενικά» του προϋπολογισμού εξόδων έτους 2025 του Υπουργείου Υγείας, ύψους δεκατριών εκατομμυρίων διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (13.250.000,00€), προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτόν και μέρος των λοιπών δαπανών λειτουργίας του για τους μήνες […]

Close Icon