Ρεπορτάζ Υγείας

Χειμώνας: Η αλήθεια για το γιατί νιώθετε περισσότερους πόνους στον κρύο καιρό — και τι να κάνετε για αυτό

Χειμώνας: Η αλήθεια για το γιατί νιώθετε περισσότερους πόνους στον κρύο καιρό — και τι να κάνετε για αυτό

Η διατήρηση της ζέστης μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένους από τους επιβαρυντικούς παράγοντες που παίζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες στον πόνο στις αρθρώσεις, ανέφερε ο Δρ Χάρελ. «Αυτό περιλαμβάνει το ντύσιμο με ζεστά ρούχα και στρώσεις, ηλεκτρικές κουβέρτες, θερμαντικά μαξιλάρια, ζεστά μπάνια ή ντους — και αύξηση της θερμότητας στο αυτοκίνητο ή το σπίτι σας», είπε.

Χειμώνας: Μία από τις καλύτερες συμβουλές για υγιεινή ζωή τους πιο κρύους μήνες, λένε οι γιατροί: Μείνετε δραστήριοι Καθώς ο καιρός μεταβαίνει από ζεστό σε ψυχρό σε εντελώς κρύο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε λίγο πιο κουρασμένοι – και ιατρικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αίσθηση του χειμωνιάτικου μπλουζ. Οι γιατροί μοιράστηκαν πληροφορίες για το γιατί και πώς ο κρύος καιρός επηρεάζει το σώμα σας – και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους πόνους καθώς πλησιάζουμε στη χειμερινή περίοδο. Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι ο καιρός επηρεάζει τον χρόνιο μυοσκελετικό πόνο, είπε η Sarah Lee, M.D., γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Ια τρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η οποία επίσης υπηρετεί ως εκπαιδευτής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ

  

«Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι ο ψυχρότερος καιρός φαίνεται να κάνει τους πόνους στο σώμα και τους πόνους στις αρθρώσεις να φουντώνουν, ειδικά όσοι υποφέρουν από αρθρίτιδα», είπε η Δρ Sarah Lee. «Παρόλο που έχει διεξαχθεί ιατρική έρευνα για το θέμα, υπάρχουν γενικά ανεπαρκή στοιχεία που υποστηρίζουν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ του ψυχρότερου καιρού και του μυοσκελετικού πόνου». «Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι ο πιο κρύος καιρός φαίνεται να προκαλεί πόνους στο σώμα και πόνο στις αρθρώσεις, ειδικά όσοι υποφέρουν από αρθρίτιδα», είπε ένας γιατρός. Αυτό οφείλεται στη δυσκολία στη μέτρηση του πόνου, είπε, δεδομένης της υποκειμενικής φύσης της σοβαρότητας, καθώς και των πολλών μεταβλητών του καιρού, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η ατμοσφαιρική πίεση. Υπάρχει μια θεωρία ότι όταν η βαρομετρική πίεση πέφτει σε έναν κρύο χειμώνα, οι τένοντες και οι μύες μας μπορεί να επεκταθούν στους περιορισμένους χώρους των αρθρώσεων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση του πόνου στις αρθρώσεις, είπε. Τι πραγματικά προκαλεί τους πόνους; Ο Ryan A. Harrell, D.O., ορθοπεδικός χειρουργός αποκατάστασης ενηλίκων στη Novant Υγεία Ορθοπαιδική & Αθλητιατρική στο Supply της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος ειδικεύεται σε παθήσεις των αρθρώσεων του ισχίου και του γόνατος, είπε ότι εάν εμφανίσετε αυξημένους πόνους  κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έτος, δεν είσαι μόνος. «Το κρύο και ο βροχερός καιρός έχει συσχετιστεί με δύσκαμπτες, πονεμένες αρθρώσεις και πόνο», είπε. “Η συστολή των αιμοφόρων αγγείων μειώνει τη ροή του αίματος στους μύες και τις αρθρώσεις. Αυτή η μείωση της κυκλοφορίας μπορεί να κάνει τις αρθρώσεις σας πιο επιρρεπείς σε πόνο και δυσκαμψία” στον κρύο καιρό, είπε ένας ειδικός. Ενώ διεξάγεται ακόμη έρευνα για το θέμα, ακολουθούν ορισμένες πιθανές θεωρίες, σύμφωνα με τον Δρ Χάρελ, σχετικά με το γιατί ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις σας και να αυξήσει τον πόνο σας.

Πύκνωση αρθρικού υγρού.

Το αρθρικό υγρό είναι η λίπανση στις αρθρώσεις σας όπως το λάδι για τον κινητήρα σας, εξήγησε ο Δρ Χάρελ. Ο ρόλος του είναι τόσο λίπανση όσο και αντικραδασμική προστασία της άρθρωσης. “Σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, πιστεύεται ότι το αρθρικό υγρό παχαίνει και γίνεται λιγότερο παχύρρευστο. Αυτό οδηγεί σε λιγότερη απορρόφηση κραδασμών και λίπανση που οδηγεί σε δυσκαμψία και πόνο”, είπε ο Δρ Χάρελ.

Στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Οι θερμοκρασίες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων σε μια προσπάθεια διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος. “Η συστολή των αιμοφόρων αγγείων μειώνει τη ροή του αίματος στους μύες και τις αρθρώσεις. Αυτή η μείωση της κυκλοφορίας μπορεί να κάνει τις αρθρώσεις σας πιο επιρρεπείς στον πόνο και τη δυσκαμψία”, είπε.

Μειωμένη βαρομετρική πίεση. Φαίνεται να υπάρχει μια σχέση μεταξύ της μειωμένης βαρομετρικής πίεσης και των πονεμένων αρθρώσεων – μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης κατά τη διάρκεια κρύου και βροχερού καιρού, είπε ο Δρ Harrell. «Η μείωση της βαρομετρικής πίεσης οδηγεί σε επέκταση του ιστού, όπως οι μύες και οι τένοντες — οδηγώντας σε αυξημένο πόνο σε περιορισμένους χώρους όπως οι αρθρώσεις», σημείωσε. «Η μείωση της βαρομετρικής πίεσης οδηγεί σε επέκταση του ιστού, όπως οι μύες και οι τένοντες — οδηγώντας σε αυξημένο πόνο σε περιορισμένους χώρους όπως οι αρθρώσεις», σημείωσε. Η μείωση της δραστηριότητας που παρατηρείται κατά τους χειμερινούς μήνες οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος στις αρθρώσεις, καθώς και ακαμψία.

Αυξημένη νευρική ευαισθησία. Όσοι υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις ή αρθρίτιδα έχουν ήδη ευαίσθητα νεύρα. Ο φθαρμένος χόνδρος στην αρθρίτιδα εκθέτει περισσότερα από αυτά τα ευαίσθητα νεύρα, δήλωσε. «Ο κρύος καιρός έχει ως αποτέλεσμα την υπερευαισθησία αυτών των νεύρων, οδηγώντας σε αυξημένο πόνο», είπε ο Δρ Χάρελ.

Υψηλότερη υγρασία. Ο Δρ Χάρελ είπε ότι φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με την υψηλότερη υγρασία, μαζί με τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς είναι πιθανώς πιο επιβλαβή για τα κύτταρα των οστών και των χόνδρων στην άρθρωση.

Φαγούρα στο χέρι Είναι πιο εύκολο να θυμάστε να πίνετε νερό και να παραμένετε ενυδατωμένοι όταν ο καιρός είναι ηλιόλουστος και ζεστός – αλλά η επαρκής πρόσληψη νερού είναι εξίσου σημαντική τον χειμώνα. «Η αφυδάτωση σχετίζεται με τη σκλήρυνση των αρθρώσεων και μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στις αρθρώσεις», είπε ένας ειδικός στον τομέα της υγείας.

Αδράνεια. Μια μείωση της δραστηριότητας που παρατηρείται κατά τους χειμερινούς μήνες, είπε ο Harrell, οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος στις αρθρώσεις καθώς και σε ακαμψία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο πόνο. Πώς να καταπολεμήσετε τους πόνους και τους πόνους του χειμώνα Επιμείνετε σε υγιεινές συνήθειες. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτοί οι πόνοι, ο Δρ Λι από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ είπε ότι γενικά συνιστάται στους ανθρώπους να συνεχίσουν υγιεινές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένου του καλού ύπνου και της υγιεινής διατροφής.

Μείνετε ενυδατωμένοι. Αναμενόμενα, είναι πιο εύκολο να θυμάστε να πίνετε νερό και να παραμένετε ενυδατωμένοι όταν ο καιρός είναι ηλιόλουστος και ζεστός – αλλά η επαρκής πρόσληψη νερού είναι εξίσου σημαντική τον χειμώνα. «Η αφυδάτωση σχετίζεται με τη σκλήρυνση των αρθρώσεων και μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στις αρθρώσεις», σημείωσε.

Μείνετε ενεργοί. Συνιστάται ήπια άσκηση όπως το περπάτημα για να τεντώσετε και να χαλαρώσετε τις αρθρώσεις. «Αυτό βοηθά επίσης στην οικοδόμηση της δύναμης των οστών με την πάροδο του χρόνου και αποτρέπει τον χρόνιο μυοσκελετικό πόνο», είπε η Δρ Λι. Ανεξάρτητα από τον καιρό, γενικά συνιστάται στους ανθρώπους να συνεχίσουν υγιεινές συνήθειες, όπως η τακτική άσκηση, ο καλός ύπνος και η κατανάλωση υγιεινών τροφών, λένε οι ειδικοί. Εάν οι πόνοι επιμένουν, είπε ότι τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται, όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να είναι χρήσιμα.

Βελτιώστε τη διάθεσή σας. Η Δρ Χάρελ με την Novant Health Orthopedics & Sports Medicine είπε ότι η συναισθηματική ευεξία έχει συνδεθεί με μειωμένο πόνο, όπως έχει αποδειχθεί μετά από χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης. «Η εύρεση δραστηριοτήτων που βελτιώνουν τη διάθεσή σας και σας κάνουν χαρούμενους κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε λίγο από τον πόνο σας». «Η εύρεση δραστηριοτήτων που βελτιώνουν τη διάθεσή σας και σας κάνουν χαρούμενους κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε λίγο από τον πόνο σας», είπε.

Μείνε ζεστός. Η διατήρηση της ζέστης μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένους από τους επιβαρυντικούς παράγοντες που παίζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες στον πόνο στις αρθρώσεις, ανέφερε ο Δρ Χάρελ. «Αυτό περιλαμβάνει το ντύσιμο με ζεστά ρούχα και στρώσεις, ηλεκτρικές κουβέρτες, θερμαντικά μαξιλάρια, ζεστά μπάνια ή ντους — και αύξηση της θερμότητας στο αυτοκίνητο ή το σπίτι σας», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει την υγεία μας η αλλαγή του καιρού

5 συχνές αιτίες του πόνου στο ισχίο

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον καιρό και αναλύει το πώς θα μας επηρεάσει η κλιματική αλλαγή

Πώς μπορεί η 3η ηλικία να επωφεληθεί από την αερόβια άσκηση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.