Ρεπορτάζ Υγείας

Τοπική Θεραπεία: Εγκρίθηκε για την ψωρίαση σε ενήλικες και εφήβους

Τοπική Θεραπεία: Εγκρίθηκε για την ψωρίαση σε ενήλικες και εφήβους

Ακόμη και ένα σύμπτωμα που φαίνεται καλόηθες, όπως ο κνησμός, πρόσθεσε h Ploch, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο ύπνο και αυξημένη ευερεθιστότητα. Αναφερόμενη στα δεδομένα για τη θεραπεία στις ευαίσθητες, ενδοτριβικές περιοχές, σημείωσε ότι το δέρμα σε αυτές τις περιοχές είναι συχνά πιο λεπτό, επομένως η θεραπεία με στεροειδή μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω λέπτυνση και βλάβη στο δέρμα.

Τοπική Θεραπεία: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την κρέμα ροφλουμιλάστης 0,3% για την τοπική θεραπεία της ψωρίασης κατά πλάκας, «συμπεριλαμβανομένων των ενδοτριμικών περιοχών», σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω. Η ροφλουμιλάστη είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας της φωσφοδιεστεράσης 4 (PDE4), του πρώτου εγκεκριμένου για τη θεραπεία της ψωρίασης, σύμφωνα με τον κατασκευαστή Arcutis Biotherapeutics.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την έγκριση στις 29 Ιουλίου.

Η από του στόματος χορήγηση ροφλουμιλάστης (Daliresp) εγκρίθηκε το 2011 για τη θεραπεία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

«Είναι μια πρωτοποριακή τοπική θεραπεία», λέει ο Mark G. Lebwohl, MD, κοσμήτορας κλινικής θεραπείας και καθηγητής δερματολογίας, Icahn School of Medicine στο Mount Sinai, Νέα Υόρκη, και κύριος ερευνητής σε δοκιμές τοπικής ροφλουμιλάστης.

Σε μια συνέντευξη, ο Lebwohl σημείωσε ότι η θεραπεία μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της ψωρίασης τόσο σε βραχυπρόθεσμες όσο και σε μακροπρόθεσμες δοκιμές.

Επιπλέον, δύο χαρακτηριστικά αυτής της θεραπείας την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες τοπικές θεραπείες ψωρίασης, είπε.

Η ροφλουμιλάστη δεν είναι στεροειδές, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για τοπικές παρενέργειες που σχετίζονται με τα στεροειδή που σχετίζονται με τη χρόνια χρήση και, σε κλινικές δοκιμές, η τοπική ροφλουμιλάστη ήταν αποτελεσματική στη θεραπεία της ψωρίασης σε ενδοτριβικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των γλουτών, των μασχαλών και κάτω από στήθους, που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Η έγκριση του FDA βασίζεται σε δεδομένα από δύο τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές, ελεγχόμενες από όχημα δοκιμές φάσης 3, σύμφωνα με το Arcutis.

Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν η επιτυχία του Παγκόσμιας αξιολόγησης ερευνητή Investigator Global Assessment (IGA), που ορίστηκε ως σαφής ή σχεδόν σαφής με τουλάχιστον 2-βαθμούς βελτίωσης από την αρχική τιμή και τουλάχιστον 2-βαθμών βελτίωση της βαθμολογίας Ανοσοσφαιρίνη Α IGA από την αρχική τιμή στις 8 εβδομάδες.

Στις 8 εβδομάδες, το 42,4% και το 37,5% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τοπική ροφλουμιλάστη πέτυχαν ποσοστό επιτυχίας Ανοσοσφαιρίνη Α IGA σε σύγκριση με 6,1% και 6,9% στις ομάδες ελέγχου, αντίστοιχα (P < 0,0001 και για τις δύο μελέτες).

Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία παρουσίασαν επίσης σημαντικές βελτιώσεις σε σύγκριση με εκείνους στις ομάδες φορέων σε δευτερεύοντα τελικά σημεία στις δοκιμές: Αυτοί που περιελάμβαναν Ενδιαφέρον Ανοσοσφαιρίνη Α IGA (I-IGA) Επιτυχία,Intertriginous IGA (I-IGA) Success, Psoriasis Area Severity Index-75 (PASI-75), μειώσεις στον κνησμό με βάση τη χειρότερη Κλίμακα φαγούρας-Αριθμητική βαθμολογία (WI-NRS) και αυτοαναφερόμενο ημερολόγιο συμπτωμάτων ψωρίασης (PSD).

Στις μελέτες, το 72% και το 68% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με ροφλουμιλάστη πέτυχαν το καταληκτικό σημείο I-IGA στις 8 εβδομάδες έναντι 14% και 17%, αντίστοιχα, των ασθενών με όχημα (P < 0,0001 και για τις δύο μελέτες). Επιπλέον, την εβδομάδα 2, ορισμένοι συμμετέχοντες που έλαβαν θεραπεία με ροφλουμιλάστη είχαν παρουσιάσει μειωμένο κνησμό και στις δύο μελέτες.

Στις 8 εβδομάδες, μεταξύ εκείνων με βαθμολογία WI-NRS 4 ή περισσότερο στην έναρξη, το 67% και το 69% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία είχαν τουλάχιστον 4 μονάδες μείωση του WI-NRS έναντι 26% και 33%, αντίστοιχα, μεταξύ αυτών στο όχημα (P < 0,0001 και για τις δύο μελέτες), σύμφωνα με την εταιρεία.

Σε γενικές γραμμές, η κρέμα ήταν καλά ανεκτή. Υπήρξαν αναφορές για διάρροια (3%), κεφαλαλγία (2%), αϋπνία (1%), ναυτία (1%), πόνο στο σημείο εφαρμογής (1%), λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (1%) και λοιμώξεις του ουροποιητικού (1%). Ωστόσο, ο Lebwohl σημειώνει ότι αυτά τα συμβάντα παρατηρήθηκαν επίσης στην ομάδα ελέγχου.

«Η μελέτη ήταν ξεκάθαρη σχετικά με τη βελτίωση των διατριβικών τοποθεσιών», σχολίασε ο Lebwohl. Αυτό το αντιπαραβάλλει με τα δεδομένα από άλλα μη στεροειδή τοπικά, τα οποία, όπως λέει, μπορεί να σχετίζονται με εξάνθημα ή ερεθισμό σε ευαίσθητες περιοχές.

Ο Lebwohl σημείωσε ότι το PDE4 είναι ένα ένζυμο που αυξάνει τη φλεγμονή και μειώνει τους αντιφλεγμονώδεις μεσολαβητές και ότι η αναστολή της PDE4 μπορεί να διακόψει μέρος της απόκρισης φλεγμονής που ευθύνεται για τα συμπτώματα της ψωρίασης, όπως συμβαίνει για άλλες καταστάσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα.

Τα δεδομένα από τις δοκιμές φάσης 3 διάρκειας 8 εβδομάδων και τις ανοιχτές μελέτες φάσης 2β διάρκειας ενός έτους υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση.

«Είμαι πάντα ενθουσιασμένη για νέες θεραπείες ψωρίασης που θα διευρύνουν το οπλοστάσιο θεραπείας μας», είπε η Lauren E. Ploch, MD, δερματολόγος που ασκεί το επάγγελμα στην Augusta της Τζόρτζια και στο Aiken της Νότιας Καρολίνας, από την οποία ζητήθηκε να σχολιάσει την έγκριση.

Ακόμη και ένα σύμπτωμα που φαίνεται καλόηθες, όπως ο κνησμός, πρόσθεσε h Ploch, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο ύπνο και αυξημένη ευερεθιστότητα. Αναφερόμενη στα δεδομένα για τη θεραπεία στις ευαίσθητες, ενδοτριβικές περιοχές, σημείωσε ότι το δέρμα σε αυτές τις περιοχές είναι συχνά πιο λεπτό, επομένως η θεραπεία με στεροειδή μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω λέπτυνση και βλάβη στο δέρμα.

Εάν η ροφλουμιλάστη δεν προκαλεί κάψιμο, φαγούρα ή αραίωση, θα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη θεραπεία αυτών των περιοχών, είπε σε συνέντευξή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ψωρίαση αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη νόσο με υφέσεις και εξάρσεις

Η διατροφή των ασθενών με ψωρίαση

Ο λόγος που οι άντρες πάσχουν συχνότερα από ψωρίαση

Τι είναι και πώς προκαλείται η ψωρίαση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εβδομαδιαία αποτελέσματα κρουσμάτων από την ευλογιά των πιθήκων

Ευλογιά των Πιθήκων: Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 80  (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-61), εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (25%).

Οι γυναίκες γιατροί σπάνια κερδίζουν τις υψηλότερες πληρωμές από τις εταιρείες φαρμάκων και ιατρικών συσκευών

"Η επιβάρυνση των γυναικών με τα βάρη της ανισότητας επέτρεψε τη συνέχιση αυτού του φαινομένου", λέει ο Jafari. "Οι γυναίκες απλά δεν καλούνται στο τραπέζι και δικαιολογίες όπως η γονιμότητα πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν μέρος της συζήτησης. Και οι άνδρες έχουν παιδιά".

Δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα για την ευλογιά των πιθήκων

Ο πραγματικός ιός που χρησιμοποιείται στα εμβόλια για την προστασία από τους ιούς της ευλογιάς των πιθήκων ονομάζεται ιός της εμβολίας. Αυτός ο ιός δεν έχει καμία σχέση με την ευλογιά. Είναι απλώς ένας άλλος ιός του γένους των Orthopoxvirus που μπορεί να μετατραπεί σε εμβόλιο.

Παιδιά και COVID: Η επιβράδυνση του Σεπτεμβρίου συνεχίζεται

"Το αναμνηστικό της Pfizer θα είναι για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που έχουν ολοκληρώσει μια σειρά πρωτογενών εμβολιασμών [και] τα επικαιροποιημένα αναμνηστικά της Moderna θα είναι για παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών που έχουν ολοκληρώσει μια σειρά πρωτογενών εμβολιασμών", ανέφερε το WebMD.

Ο ρόλος του ΔΜΣ στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Παρότι η μικρότερη απώλεια βάρους έχει μικρότερο όφελος, εξακολουθεί να έχει σημασία, σύμφωνα με την Carroll. «Κάθε απώλεια μετράει», είπε. Για να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, η άσκηση είναι μόνο μέρος της εξίσωσης: Το «κλειδί» είναι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Τα ύποπτα κρούσματα χολέρας αυξήθηκαν σε 2.092 στη ΒΑ Συρία από τότε που ανακοινώθηκε η επιδημία αυτόν τον μήνα

Η εκτεταμένη καταστροφή των εθνικών υποδομών ύδρευσης μετά από μια δεκαετία και πλέον πολέμου σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του Συριακού πληθυσμού εξαρτάται από μη ασφαλείς πηγές νερού.