Ρεπορτάζ Υγείας

Τοπική Θεραπεία: Εγκρίθηκε για την ψωρίαση σε ενήλικες και εφήβους

Τοπική Θεραπεία: Εγκρίθηκε για την ψωρίαση σε ενήλικες και εφήβους

Ακόμη και ένα σύμπτωμα που φαίνεται καλόηθες, όπως ο κνησμός, πρόσθεσε h Ploch, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο ύπνο και αυξημένη ευερεθιστότητα. Αναφερόμενη στα δεδομένα για τη θεραπεία στις ευαίσθητες, ενδοτριβικές περιοχές, σημείωσε ότι το δέρμα σε αυτές τις περιοχές είναι συχνά πιο λεπτό, επομένως η θεραπεία με στεροειδή μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω λέπτυνση και βλάβη στο δέρμα.

Τοπική Θεραπεία: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την κρέμα ροφλουμιλάστης 0,3% για την τοπική θεραπεία της ψωρίασης κατά πλάκας, «συμπεριλαμβανομένων των ενδοτριμικών περιοχών», σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω. Η ροφλουμιλάστη είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας της φωσφοδιεστεράσης 4 (PDE4), του πρώτου εγκεκριμένου για τη θεραπεία της ψωρίασης, σύμφωνα με τον κατασκευαστή Arcutis Biotherapeutics.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την έγκριση στις 29 Ιουλίου.

Η από του στόματος χορήγηση ροφλουμιλάστης (Daliresp) εγκρίθηκε το 2011 για τη θεραπεία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

«Είναι μια πρωτοποριακή τοπική θεραπεία», λέει ο Mark G. Lebwohl, MD, κοσμήτορας κλινικής θεραπείας και καθηγητής δερματολογίας, Icahn School of Medicine στο Mount Sinai, Νέα Υόρκη, και κύριος ερευνητής σε δοκιμές τοπικής ροφλουμιλάστης.

Σε μια συνέντευξη, ο Lebwohl σημείωσε ότι η θεραπεία μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της ψωρίασης τόσο σε βραχυπρόθεσμες όσο και σε μακροπρόθεσμες δοκιμές.

Επιπλέον, δύο χαρακτηριστικά αυτής της θεραπείας την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες τοπικές θεραπείες ψωρίασης, είπε.

Η ροφλουμιλάστη δεν είναι στεροειδές, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για τοπικές παρενέργειες που σχετίζονται με τα στεροειδή που σχετίζονται με τη χρόνια χρήση και, σε κλινικές δοκιμές, η τοπική ροφλουμιλάστη ήταν αποτελεσματική στη θεραπεία της ψωρίασης σε ενδοτριβικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των γλουτών, των μασχαλών και κάτω από στήθους, που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Η έγκριση του FDA βασίζεται σε δεδομένα από δύο τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές, ελεγχόμενες από όχημα δοκιμές φάσης 3, σύμφωνα με το Arcutis.

Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν η επιτυχία του Παγκόσμιας αξιολόγησης ερευνητή Investigator Global Assessment (IGA), που ορίστηκε ως σαφής ή σχεδόν σαφής με τουλάχιστον 2-βαθμούς βελτίωσης από την αρχική τιμή και τουλάχιστον 2-βαθμών βελτίωση της βαθμολογίας Ανοσοσφαιρίνη Α IGA από την αρχική τιμή στις 8 εβδομάδες.

Στις 8 εβδομάδες, το 42,4% και το 37,5% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τοπική ροφλουμιλάστη πέτυχαν ποσοστό επιτυχίας Ανοσοσφαιρίνη Α IGA σε σύγκριση με 6,1% και 6,9% στις ομάδες ελέγχου, αντίστοιχα (P < 0,0001 και για τις δύο μελέτες).

Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία παρουσίασαν επίσης σημαντικές βελτιώσεις σε σύγκριση με εκείνους στις ομάδες φορέων σε δευτερεύοντα τελικά σημεία στις δοκιμές: Αυτοί που περιελάμβαναν Ενδιαφέρον Ανοσοσφαιρίνη Α IGA (I-IGA) Επιτυχία,Intertriginous IGA (I-IGA) Success, Psoriasis Area Severity Index-75 (PASI-75), μειώσεις στον κνησμό με βάση τη χειρότερη Κλίμακα φαγούρας-Αριθμητική βαθμολογία (WI-NRS) και αυτοαναφερόμενο ημερολόγιο συμπτωμάτων ψωρίασης (PSD).

Στις μελέτες, το 72% και το 68% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με ροφλουμιλάστη πέτυχαν το καταληκτικό σημείο I-IGA στις 8 εβδομάδες έναντι 14% και 17%, αντίστοιχα, των ασθενών με όχημα (P < 0,0001 και για τις δύο μελέτες). Επιπλέον, την εβδομάδα 2, ορισμένοι συμμετέχοντες που έλαβαν θεραπεία με ροφλουμιλάστη είχαν παρουσιάσει μειωμένο κνησμό και στις δύο μελέτες.

Στις 8 εβδομάδες, μεταξύ εκείνων με βαθμολογία WI-NRS 4 ή περισσότερο στην έναρξη, το 67% και το 69% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία είχαν τουλάχιστον 4 μονάδες μείωση του WI-NRS έναντι 26% και 33%, αντίστοιχα, μεταξύ αυτών στο όχημα (P < 0,0001 και για τις δύο μελέτες), σύμφωνα με την εταιρεία.

Σε γενικές γραμμές, η κρέμα ήταν καλά ανεκτή. Υπήρξαν αναφορές για διάρροια (3%), κεφαλαλγία (2%), αϋπνία (1%), ναυτία (1%), πόνο στο σημείο εφαρμογής (1%), λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (1%) και λοιμώξεις του ουροποιητικού (1%). Ωστόσο, ο Lebwohl σημειώνει ότι αυτά τα συμβάντα παρατηρήθηκαν επίσης στην ομάδα ελέγχου.

«Η μελέτη ήταν ξεκάθαρη σχετικά με τη βελτίωση των διατριβικών τοποθεσιών», σχολίασε ο Lebwohl. Αυτό το αντιπαραβάλλει με τα δεδομένα από άλλα μη στεροειδή τοπικά, τα οποία, όπως λέει, μπορεί να σχετίζονται με εξάνθημα ή ερεθισμό σε ευαίσθητες περιοχές.

Ο Lebwohl σημείωσε ότι το PDE4 είναι ένα ένζυμο που αυξάνει τη φλεγμονή και μειώνει τους αντιφλεγμονώδεις μεσολαβητές και ότι η αναστολή της PDE4 μπορεί να διακόψει μέρος της απόκρισης φλεγμονής που ευθύνεται για τα συμπτώματα της ψωρίασης, όπως συμβαίνει για άλλες καταστάσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα.

Τα δεδομένα από τις δοκιμές φάσης 3 διάρκειας 8 εβδομάδων και τις ανοιχτές μελέτες φάσης 2β διάρκειας ενός έτους υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση.

«Είμαι πάντα ενθουσιασμένη για νέες θεραπείες ψωρίασης που θα διευρύνουν το οπλοστάσιο θεραπείας μας», είπε η Lauren E. Ploch, MD, δερματολόγος που ασκεί το επάγγελμα στην Augusta της Τζόρτζια και στο Aiken της Νότιας Καρολίνας, από την οποία ζητήθηκε να σχολιάσει την έγκριση.

Ακόμη και ένα σύμπτωμα που φαίνεται καλόηθες, όπως ο κνησμός, πρόσθεσε h Ploch, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο ύπνο και αυξημένη ευερεθιστότητα. Αναφερόμενη στα δεδομένα για τη θεραπεία στις ευαίσθητες, ενδοτριβικές περιοχές, σημείωσε ότι το δέρμα σε αυτές τις περιοχές είναι συχνά πιο λεπτό, επομένως η θεραπεία με στεροειδή μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω λέπτυνση και βλάβη στο δέρμα.

Εάν η ροφλουμιλάστη δεν προκαλεί κάψιμο, φαγούρα ή αραίωση, θα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη θεραπεία αυτών των περιοχών, είπε σε συνέντευξή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ψωρίαση αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη νόσο με υφέσεις και εξάρσεις

Η διατροφή των ασθενών με ψωρίαση

Ο λόγος που οι άντρες πάσχουν συχνότερα από ψωρίαση

Τι είναι και πώς προκαλείται η ψωρίαση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.