Ρεπορτάζ Υγείας

Τοξίνες τρόφιμα: Η κανέλα, το ψάρι ή ακόμα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν καρκίνο

Τοξίνες τρόφιμα: Η κανέλα, το ψάρι ή ακόμα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν καρκίνο

Τοξίνες τρόφιμα: Ενώ μπορεί να τρώμε τροφές ελπίζοντας ότι θα ωφελήσουν τον οργανισμό μας και δεν θα τον βλάψουν, ορισμένες πρόσφατες έρευνες και μελέτες σημειώνουν την παρουσία τοξινών σε ορισμένα τρόφιμα.

Μπορεί το φαγητό που τρώτε να έχει επίσης επιβλαβείς τοξίνες; Ενώ μπορεί να τρώμε τροφές ελπίζοντας ότι θα ωφελήσουν τον οργανισμό μας και δεν θα τον βλάψουν, ορισμένες πρόσφατες έρευνες και μελέτες σημειώνουν την παρουσία τοξινών σε ορισμένα τρόφιμα. Ας μοιραστούμε μερικές πληροφορίες που βασίζονται σε μελέτες σχετικά με τις τοξίνες στα τρόφιμα.

1. Δισφαινόλη

Χρησιμοποιείτε πολύ συσκευασμένα τρόφιμα; Εάν ναι, τότε πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με αυτό. Αυτή η χημική ουσία βρίσκεται στα εσωτερικά τοιχώματα των δοχείων με κονσερβοποιημένα τρόφιμα και ποτά. Μέσω των τροφίμων ή των ποτών, μπορεί να μιμηθεί τα οιστρογόνα δεσμεύοντας τη θέση του υποδοχέα της ορμόνης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ορμονών. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συμβάλλει στον διαβήτη τύπου 2 και στην παχυσαρκία αυξάνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη. Για να αποφευχθεί αυτό, τα πλαστικά και αλουμινένια σκεύη, τα μπουκάλια θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Αντίθετα, τρώτε τρόφιμα ή ποτά συσκευασμένα σε γυαλί και ανοξείδωτο χάλυβα.

2. Τεχνητά τρανς λιπαρά

Και εδώ μιλάμε για επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα. Μάλιστα, τα τεχνητά τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πολλών ειδών σνακ όπως ντόνατς, ψημένα φαγητά-κέικ, μπισκότα, πίτσα, μπισκότα, κράκερ, μαργαρίνες. Οι αντλίες υδρογόνου χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή υγρών φυτικών ελαίων όπως η σόγια ή το αραχιδέλαιο σε στερεό και αυτό είναι τεχνητό τρανς λίπος. Σύμφωνα με την American Heart Association, αυξάνει την κακή χοληστερόλη και μειώνει την καλή χοληστερόλη. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Προκαλεί επίσης φλεγμονή. Για το λόγο αυτό η χρήση τεχνητών τρανς λιπαρών έχει απαγορευτεί πλήρως στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ιανουάριο του 2020.

3. Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες

Ψήνετε κρέας σε υψηλή θερμοκρασία και ταΐζετε την οικογένειά σας; Αν ναι, να ξέρετε ότι σερβίρετε και τοξίνες όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες στο πιάτο του φαγητού. Ωστόσο, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) θεωρούνται περιβαλλοντικοί ρύποι. Παράγεται με την καύση οργανικών υλικών. Αυτό εξηγεί και την παρουσία του στο φαγητό μας. Όταν το κρέας ψήνεται στη σχάρα ή καπνίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες, το λίπος αρχίζει να στάζει στον ζεστό χώρο μαγειρέματος, παράγοντας πτητικούς πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι μπορούν επίσης να εισχωρήσουν στο κρέας.

4. Κουμαρίνη σε κανέλα

Η κουμαρίνη είναι μια τοξική ένωση που βρίσκεται στην κανέλα. Η κατανάλωσή του σε υψηλές ποσότητες αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου και ηπατικής βλάβης. Είναι αδύνατο να γνωρίζεις πόση κουμαρίνη περιέχει η κανέλα μέχρι να την δοκιμάσεις. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που πασπαλίζουν τακτικά σκόνη κανέλας στο πλιγούρι βρώμης μπορεί να έχουν μη ασφαλή επίπεδα κουμαρίνης. Εάν καταναλώνετε τακτικά κανέλα, τότε θα πρέπει να το γνωρίζετε.

5. Εξτρά ζάχαρη

Η προσθήκη ζάχαρης ονομάζεται επίσης και κενές θερμίδες. Η υψηλή φρουκτόζη που υπάρχει σε αυτό το σάκχαρο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 , μεταβολικού συνδρόμου, λιπώδους ηπατικής νόσου και καρκίνου. Περιορίστε τα ζαχαρούχα ποτά και τους κονσερβοποιημένους χυμούς φρούτων για να μειώσετε την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων. Τρώτε πολύ μικρές ποσότητες επεξεργασμένων σνακ και γλυκών.

6. Ο υδράργυρος στα ψάρια

Το ψάρι είναι μια υγιής ζωική πρωτεΐνη, αλλά ορισμένες ποικιλίες ψαριών βαθέων υδάτων μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου ή υδραργύρου. Είναι μια πολύ γνωστή τοξική ένωση. Λόγω της ρύπανσης του νερού, αυτή η τοξίνη εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα που υπάρχει στον ωκεανό. Τα φυτά που αναπτύσσονται σε νερό μολυσμένο με υδράργυρο τρώγονται από μικρότερα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια τρώγονται από μεγαλύτερα ψάρια. Με την πάροδο του χρόνου, ο υδράργυρος συσσωρεύεται στα σώματα αυτών των μεγάλων ψαριών. Τρώγοντας αυτά τα ψάρια, αυτός ο υδράργυρος φτάνει στους ανθρώπους. Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και τα νεύρα.

Ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου και του μωρού

Έρευνες δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά, καθώς και οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Αυτός ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου και του μωρού. Το βασιλικό σκουμπρί και ο ξιφίας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Ο σολομός, η γύρη, η ρέγγα και το γατόψαρο μπορούν να καταναλωθούν λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο.

Ελαχιστοποιήστε τη χρήση συσκευασμένων τροφίμων, τρανς λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένα φλιτζάνι κανέλα με νερό την ημέρα σας βοηθά να χάνετε βάρος

Μπορεί το ψάρεμα να μειώσει το άγχος που αισθανόμαστε;

Σαλάτα σολομού με φράουλα και dressing λεμόνι

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε το καλοκαίρι για υγιές δέρμα

Ακολουθήστε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή όλο τον χρόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακοίνωση για τους Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το θλιβερό γεγονός της απώλειας ενός συνανθρώπου μας, παρακολουθούμε την απόπειρα απαξίωσης του έργου των Πανεπιστημιακών Καθηγητών στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Πολλά παιδιά με συμπτώματα εγκεφαλικών βλαβών και διάσεισης δεν ελέγχονται για την πάθηση

«Η αναγνώριση μιας διάσεισης ή εγκεφαλικού τραυματισμού είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη ενός δεύτερου τραύματος στο κεφάλι, το οποίο μπορεί να είναι πιο σοβαρό και να πάρει περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει».

Τοποθεσία - Πώς η γεωγραφία λειτουργεί ως δομικός καθοριστικός παράγοντας της υγείας

Η αλληλεπίδραση μεταξύ γεωγραφίας, παραμεθόριων περιοχών και υγείας είναι απαραίτητη για την κατάρτιση αποτελεσματικών πολιτικών και παρεμβάσεων για τη δημόσια υγεία.

Γιατί η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται ταχύτερα στα βοοειδή των ΗΠΑ;

Ο αριθμός των μολυσμένων πολιτειών έχει δείξει ότι γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής που έλαβαν πρόσφατα βοοειδή από το Τέξας, επομένως η μεταφορά βοοειδών πιθανότατα παίζει ρόλο στην εξάπλωση.

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στο Χώρο Εργασίας

Η ανάγκη δημιουργίας θετικών υγιεινών χώρων εργασίας είναι αυτονόητη. Οι αποδόσεις τέτοιων προσπαθειών επηρεάζουν θετικά τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις κοινωνίες συλλογικά και τους ανθρώπους μεμονωμένα.

ΙΣΑ: Να παραμένει η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στους λειτουργούς της Υγείας

ΙΣΑ: Πέρα από τις προσωπικές διαφορές, οι οποίες θα επιλυθούν από τις αρμόδιες νομικές αρχές, είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στους επαγγελματίες υγείας που υπηρετούν με αφοσίωση, προασπίζοντας τη δημόσια υγεία και τη φροντίδα των ασθενών.

Ελονοσία: Πώς θα γίνει η μετάδοση με μετάγγιση στην Ευρώπη παρελθόν;

Ελονοσία: Η ελονοσία που μεταδίδεται με μετάγγιση είναι μια τυχαία λοίμωξη από πλασμώδιο που προκαλείται από μετάγγιση ολικού αίματος ή μετάγγισης συστατικού αίματος από μολυσμένο με ελονοσία δότη σε λήπτη.