Ρεπορτάζ Υγείας

Το τίμημα της covid πραγματοποιήθηκε: Μεγάλο άλμα στους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, ιδίως σε ορισμένους πληθυσμούς

Το τίμημα της covid πραγματοποιήθηκε: Μεγάλο άλμα στους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, ιδίως σε ορισμένους πληθυσμούς

Ο Tsao υπογράμμισε τη σημασία αυτής της επιτήρησης ως κρίσιμης πηγής για το λαϊκό κοινό, τους φορείς χάραξης πολιτικής, τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, τους κλινικούς γιατρούς, τους διαχειριστές της υγειονομικής περίθαλψης, τους ερευνητές, τους υποστηρικτές της υγείας και άλλους που αναζητούν τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα για αυτούς τους παράγοντες και τις συνθήκες.

Το τίμημα της covid πραγματοποιήθηκε: Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD) στις ΗΠΑ κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας COVID-19, από 874.613 θανάτους που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα CVD που καταγράφηκαν το 2019 σε 928.741 το 2020. Η αύξηση του αριθμού των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2020 αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2015 και ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό των 910.000 που καταγράφηκε το 2003, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την επικαιροποίηση “Στατιστικά στοιχεία για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια – Ενημέρωση για το 2023” (Heart Disease and Stroke Statistics-2023 Update) της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μιας παγκόσμιας δύναμης για υγιέστερη ζωή για όλους, και δημοσιεύονται σήμερα στο εμβληματικό, με κριτές περιοδικό Circulation της Εταιρείας. “Ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα αυξήθηκε από το 2019 έως το 2020, αυτό που ίσως είναι ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ο προσαρμοσμένος στην ηλικία δείκτης θνησιμότητας αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και μάλιστα κατά ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό 4,6%”, δήλωσε η εθελόντρια πρόεδρος της συγγραφικής ομάδας της Στατιστικής Ενημέρωσης Connie W. Tsao, M.D., M.P.H., FAHA, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επιμελήτρια καρδιολόγος στο Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη.

“Το προσαρμοσμένο στην ηλικία ποσοστό θνησιμότητας λαμβάνει υπόψη ότι ο συνολικός πληθυσμός μπορεί να έχει περισσότερους ηλικιωμένους ενήλικες από το ένα έτος στο άλλο, οπότε μπορεί να περιμένουμε υψηλότερα ποσοστά θανάτου μεταξύ των ηλικιωμένων. Έτσι, παρόλο που ο συνολικός αριθμός των θανάτων μας αυξάνεται σιγά-σιγά την τελευταία δεκαετία, βλέπουμε κάθε χρόνο μείωση στα προσαρμοσμένα στην ηλικία ποσοστά μας -μέχρι το 2020. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ ενδεικτικό του τι συνέβαινε στη χώρα μας -και στον κόσμο- υπό το πρίσμα ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών επηρεάστηκαν από την πανδημία COVID-19, ειδικά πριν από την ύπαρξη εμβολίων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης”. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον συνολικό αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα παρατηρήθηκαν στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους, πληθυσμούς που επηρεάστηκαν περισσότερο κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας και έφεραν στο επίκεντρο τις αυξανόμενες διαρθρωτικές και κοινωνικές ανισότητες. “Γνωρίζουμε ότι η COVID-19 πήρε τεράστιο φόρο αίματος και τα προκαταρκτικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έδειξαν ότι υπήρξε σημαντική αύξηση της απώλειας ζωών από όλες τις αιτίες από την έναρξη της πανδημίας. Το γεγονός ότι αυτό πιθανότατα μεταφράζεται σε αύξηση των συνολικών καρδιαγγειακών θανάτων, αν και απογοητευτικό, δεν αποτελεί έκπληξη. Στην πραγματικότητα, η Ένωση προέβλεψε αυτή την τάση, η οποία είναι πλέον επίσημη”, δήλωσε η εθελόντρια πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, Michelle A. Albert, M.D., M.P.H., FAHA, η Walter A. Haas-Lucie Stern Endowed Chair in Cardiology, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και κοσμήτορας εισαγωγής στην Ιατρική Σχολή του UCSF. “Η COVID-19 έχει τόσο άμεσες όσο και έμμεσες επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία. Όπως μάθαμε, ο ιός σχετίζεται με τη νέα πήξη και τη φλεγμονή. Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι που είχαν νέα ή υπάρχοντα συμπτώματα καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν απρόθυμοι να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη, ιδίως κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παρουσιάζονται με πιο προχωρημένα στάδια καρδιαγγειακών παθήσεων και να χρειάζονται πιο οξεία ή επείγουσα θεραπεία για κάτι που μπορεί να ήταν διαχειρίσιμες χρόνιες παθήσεις. Και, δυστυχώς, φαίνεται ότι κόστισε σε πολλούς τη ζωή τους”.

Σύμφωνα με τον Albert, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του CeNter for the StUdy of AdveRsiTy and CardiovascUlaR DiseasE (NURTURE Center) στο UCSF και γνωστός ηγέτης στην έρευνα για την ισότητα της υγείας και την αντιξοότητα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των θανάτων από στεφανιαία νόσο μεταξύ των ενηλίκων των ασιατικών, μαύρων και ισπανόφωνων πληθυσμών φαίνεται να συσχετίζονται με τους ανθρώπους που μολύνονται συχνότερα με την COVID-19. “Τα άτομα από έγχρωμες κοινότητες ήταν μεταξύ εκείνων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ιδίως νωρίς, συχνά λόγω δυσανάλογου φορτίου παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση και η παχυσαρκία. Επιπλέον, υπάρχουν κοινωνικοοικονομικές εκτιμήσεις, καθώς και ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος του δομικού ρατσισμού σε πολλαπλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της δυνατότητας πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη”, δήλωσε ο Albert. “Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ανταποκρίθηκε γρήγορα στην αρχή της πανδημίας για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της COVID-19 και να επικεντρωθεί στην ισότιμη υγεία για όλους. Η Ένωση δρομολόγησε τις πρώτες επιχορηγήσεις έρευνας ταχείας απόκρισης καλώντας την ερευνητική κοινότητα να μεταστρέψει γρήγορα τη μετασχηματιστική επιστήμη- δημιούργησε ένα νοσοκομειακό μητρώο COVID-19 CVD μέσω της πρωτοβουλίας ποιότητας ‘Συμμορφωθείτε με τις κατευθυντήριες γραμμές’ Get With The Guidelines- και επίσης ανέλαβε μια πρωτοφανή δέσμευση να αντιμετωπίσει επιθετικά τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες, ενώ παράλληλα εργάστηκε για την υποστήριξη και τη βελτίωση της δίκαιης υγείας όλων των κοινοτήτων. Ενισχύουμε την πραγματική αλλαγή που θα σώσει ζωές”.

Η καρδιαγγειακή νόσος, συνολικά, περιλαμβάνει τη στεφανιαία νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση/υψηλή αρτηριακή πίεση. Η στεφανιαία νόσος περιλαμβάνει τις φραγμένες αρτηρίες ή την αθηροσκλήρωση της καρδιάς, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Γνωστή γενικά ως “καρδιοπάθεια”, η στεφανιαία νόσος παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Το εγκεφαλικό επεισόδιο εξακολουθεί να κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ όλων των αιτιών θανάτου μετά την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο, την COVID-19 και τους ακούσιους τραυματισμούς/ατυχήματα. Η COVID-19 εμφανίστηκε στον κατάλογο των κυριότερων αιτιών θανάτου για πρώτη φορά το 2020, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν οριστικά στατιστικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Κατάλληλα, η φετινή στατιστική ενημέρωση περιλαμβάνει πολλές αναφορές στην COVID-19 και στον αντίκτυπό της στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Σημεία δεδομένων και ευρήματα επιστημονικών ερευνών παρεμβάλλονται στα περισσότερα κεφάλαια του εγγράφου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα οποία επίσης θέτουν τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο για COVID. Πολλές από τις μελέτες που σημειώνονται εντοπίζουν συγκεκριμένες ανισότητες φύλου, φυλής και εθνικότητας.

Ωστόσο, οι ανισότητες δεν εμφανίζονται μόνο μεταξύ των ηλικιακών, φυλετικών/εθνοτικών ομάδων και του φύλου, σύμφωνα με ειδικό σχόλιο που συντάχθηκε από μέλη της συγγραφικής επιτροπής της Στατιστικής Ενημέρωσης. Ενώ η Στατιστική Επικαιροποίηση έχει συμπεριλάβει στην έκθεσή της διάφορα στοιχεία για τους κοινωνικούς παράγοντες της υγείας, στο σχόλιο σημειώνεται ότι εξακολουθούν να λείπουν στοιχεία από άλλους υποεκπροσωπούμενους πληθυσμούς, όπως τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ και τα άτομα που ζουν σε αγροτικές έναντι αστικών περιοχών των ΗΠΑ. Οι συντάκτες του σχολίου επισημαίνουν την έλλειψη επιστημονικής έρευνας και σωρευτικών δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις της κοινωνικής ταυτότητας και των κοινωνικών προσδιοριστικών παραγόντων. “Γνωρίζουμε ότι για να αντιμετωπίσουμε τις διακρίσεις και τις ανισότητες που επηρεάζουν την υγεία, πρέπει να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τις μοναδικές εμπειρίες των ατόμων και των πληθυσμών. Η φετινή συγγραφική ομάδα κατέβαλε συντονισμένη προσπάθεια να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένους κοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο και τα αποτελέσματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου, της αστικοποίησης και της κοινωνικοοικονομικής θέσης”, δήλωσε ο Tsao. “Ωστόσο, τα δεδομένα είναι ελλιπή, επειδή οι κοινότητες αυτές υποεκπροσωπούνται κατάφωρα στην κλινική και επιδημιολογική έρευνα. Ελπίζουμε ότι αυτό το κενό στη βιβλιογραφία θα καλυφθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς θα είναι κρίσιμο για τον στόχο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας να επιτύχει ισότητα στην καρδιαγγειακή υγεία για όλους στις ΗΠΑ και παγκοσμίως”.

Παγκόσμια δεδομένα

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να είναι ο νούμερο 1 δολοφόνος παγκοσμίως, αφαιρώντας τη ζωή σε περισσότερους από 19 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων όλων των ηλικιών, των φύλων και των εθνικοτήτων. Ωστόσο, οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια εξακολουθούν να επηρεάζουν δυσανάλογα ορισμένους πληθυσμούς στις ΗΠΑ, καθώς και σε όλον τον κόσμο. Συμπληρωματικοί πίνακες στη φετινή στατιστική ενημέρωση εξετάζουν την τάση των συνολικών θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο και παρέχουν επίσης τον αριθμό και το ποσοστό των θανάτων που προκαλούνται από διάφορες καρδιαγγειακές διαγνώσεις. Επιπλέον, οι συμπληρωματικοί πίνακες συγκρίνουν τους συνολικούς θανάτους και τους θανάτους που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα CVD και αποδίδονται σε διάφορους παράγοντες κινδύνου, καθώς και τα τυποποιημένα κατά ηλικία έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία, ή έτος ζωής προσαρμοσμένο σε αναπηρία DALY, σε διάφορες χώρες και περιοχές.

Ιδιαίτερη σημείωση:

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ισχαιμική καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες θανάτων που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα CVD και αντιστοιχούν στο 16,2% και 11,6% όλων των αιτιών θανάτου, αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία σε όλες τις περιοχές εκτός από δύο – Βόρεια Αμερική και Ευρώπη/Κεντρική Ασία. Σημειώνεται ότι ο όρος ισχαιμική καρδιοπάθεια χρησιμοποιείται στις παγκόσμιες πηγές δεδομένων και είναι επίσης γνωστός ως στεφανιαία νόσος. Το 1990, η ισχαιμική καρδιοπάθεια αντιπροσώπευε το 28,2% όλων των θανάτων στη Βόρεια Αμερική, ενώ το 2019 έπεσε στο 18,7% όλων των θανάτων. Το εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκε από 7,3% όλων των θανάτων στη Βόρεια Αμερική το 1990 σε 6,4% όλων των θανάτων το 2019. Στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, η ισχαιμική καρδιοπάθεια μειώθηκε από 27,2% όλων των αιτιών θανάτου το 1990 σε 24,4% το 2019, ενώ το εγκεφαλικό επεισόδιο αντιπροσώπευε το 15,1% όλων των αιτιών θανάτου το 1990 και μειώθηκε σε 12,5% το 2019. Η περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού είναι η μόνη περιοχή όπου το εγκεφαλικό επεισόδιο αντιπροσωπεύει το υψηλότερο ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με τη καρδιαγγειακή νόσο, με το ποσοστό των θανάτων να αυξάνεται από 14,8% το 1990 σε 18,3% το 2019. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, το ποσοστό των θανάτων που προκαλούνται από ισχαιμική καρδιοπάθεια σχεδόν διπλασιάστηκε από 8,1% σε 15,6%. Η περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα ως ποσοστό όλων των αιτιών θανάτου. Το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν η κύρια αιτία θανάτου που σχετιζόταν με καρδιαγγειακή νόσο στην περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής το 1990, αντιπροσωπεύοντας το 3,6% όλων των αιτιών θανάτου, ακολουθούμενη από την ισχαιμική καρδιοπάθεια (3,1%). Το 2019, η ισχαιμική καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν και τα δύο στο 5,4% του συνόλου των θανάτων.

Καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να γιορτάσουν τον 60ό ετήσιο Μήνα Καρδιάς τον Φεβρουάριο του 2023, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε και να διπλασιάσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει σε σχεδόν έναν αιώνα έρευνας, υποστήριξης και εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα να εντοπίσουμε και να εξαλείψουμε τα εμπόδια εκείνα που εξακολουθούν να θέτουν ορισμένους ανθρώπους σε δυσανάλογα αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις”, δήλωσε ο Άλμπερτ. “Η παρακολούθηση τέτοιων τάσεων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δημοσιεύει αυτή την οριστική στατιστική ενημέρωση ετησίως, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη πηγή με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, τα σχετικά επιστημονικά ευρήματα και την αξιολόγηση των επιπτώσεων των καρδιαγγειακών παθήσεων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο”. Η ετήσια επικαιροποίηση αποτελεί μια συλλογή των νεότερων, πιο σχετικών στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Παρακολουθεί τις τάσεις που σχετίζονται με την ιδανική καρδιαγγειακή υγεία, τους κοινωνικούς παράγοντες της υγείας, την παγκόσμια καρδιαγγειακή υγεία, τη γενετική της καρδιαγγειακής υγείας και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Ο Tsao υπογράμμισε τη σημασία αυτής της επιτήρησης ως κρίσιμης πηγής για το λαϊκό κοινό, τους φορείς χάραξης πολιτικής, τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, τους κλινικούς γιατρούς, τους διαχειριστές της υγειονομικής περίθαλψης, τους ερευνητές, τους υποστηρικτές της υγείας και άλλους που αναζητούν τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα για αυτούς τους παράγοντες και τις συνθήκες.

Η παρούσα στατιστική ενημέρωση εκπονήθηκε από εθελοντική συγγραφική ομάδα για λογαριασμό της Επιτροπής Στατιστικής του Συμβουλίου Επιδημιολογίας και Πρόληψης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Υποεπιτροπής Στατιστικής για τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καθώς η COVID γίνεται 3 ετών, οι ειδικοί ανησυχούν για το από πού θα προέλθει η επόμενη πανδημία και αν θα είμαστε έτοιμοι

Τα γηροκομεία της Κίνας αγωνίζονται να κρατήσουν τους ηλικιωμένους ενοίκους ασφαλείς από το κύμα COVID

Η Long Covid είναι η επόμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία με αντίκτυπο 3,7 τρισ. δολαρίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η όσφρησή σας θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Προσδόκιμο ζωής: Ένα απλό τεστ οσμής που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου αδυναμίας ή ανθυγιεινής γήρανσης.

Απειλητικά email: Και πάλι φάρσα σε νοσοκομεία, στο αεροδρόμιο και σε εκκλησία

Απειλητικά email: Οκτώ νέα απειλητικά e-mail έφτασαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, έξι νοσοκομεία της Αττικής (Γεννηματάς, Παμμακάριστος, Ερρίκος Ντυνάν, Τζάνειο, Ευαγγελισμός και Παίδων) καθώς και σε μία εκκλησία, αλλά αποδείχτηκαν φάρσα.

Ο περιορισμός της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσε να μειώσει τις σχετικές βλάβες, ιδίως σε ευάλωτα άτομα

"Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν όχι μόνο να μειώσουν τη συνολική βλάβη, αλλά και να μετριάσουν τον αντίκτυπο της διαφήμισης στις ανισότητες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια". Η ίδια πρόσθεσε: "Η μελέτη μας έδειξε ότι οι στρατηγικές πρόληψης των βλαβών για τη δημόσια υγεία θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνουν μια σειρά πολιτικών που περιορίζουν την έκθεση στη διαφήμιση, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων"

Η προεκλαμψία στις μητέρες συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη δεκαετία μετά τον τοκετό

Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από τον έλεγχο είναι εκείνες που είχαν προεκλαμψία μετά την ηλικία των 35 ετών και εκείνες που την εμφάνισαν περισσότερες από μία φορές. Η πρόληψη θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε μια δεκαετία από τον τοκετό, για παράδειγμα, με τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα και η αδράνεια"

ΠΟΥ: Αποφασίζει εάν η πανδημία είναι ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη

ΠΟΥ: Αύριο μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει εάν η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Επισημάνσεις για τα εμβόλια γρίπης και τις μεταλλάξεις Κράκεν & Όρθρος της Όμικρον της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη

«Έχουμε χαλαρώσει αρκετά με το εμβόλιο της γρίπης», οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικό επίπεδο συγκριτικά με πέρυσι, αποκάλυψε η κ. Παγώνη. «Φέτος έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 2.600.000 ενώ πέρυσι 4.500.000, παρόλο που βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το κάνουν».