Ρεπορτάζ Υγείας

Τέξας: Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος στις ΗΠΑ ενός ατόμου με ευλογιά των πιθήκων

Τέξας: Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος στις ΗΠΑ ενός ατόμου με ευλογιά των πιθήκων

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 15 θάνατοι παγκοσμίως, με εννέα θανάτους να έχουν αναφερθεί σε χώρες όπου έχει αναφερθεί ιστορικά η ευλογιά των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, της Γκάνας και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Τέξας: Αξιωματούχοι του Τέξας ανέφεραν τον πρώτο θάνατο ενός ατόμου με ευλογιά των πιθήκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δελτίο τύπου από το Υπουργείο Υγείας του Τέξας. Ο ασθενής ήταν ενήλικας κάτοικος της κομητείας Χάρις που είχε πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο θάνατος βρίσκεται υπό έρευνα για να διαπιστωθεί ο ρόλος της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δεν κοινοποίησαν άλλες λεπτομέρειες για την υπόθεση, αλλά επιβεβαίωσαν ότι ο ασθενής διαγνώστηκε με ευλογιά των πιθήκων.

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σοβαρή ασθένεια, ιδιαίτερα για εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο John Hellerstedt, MD, επίτροπος του Υπουργείου Υγείας του Τέξας. «Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να αναζητουν θεραπεία εάν έχουν εκτεθεί σε ευλογιά των πιθήκων ή έχουν συμπτώματα συμβατά με τη νόσο», είπε.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων είναι επώδυνη αλλά όχι θανατηφόρα.

Όσοι έχουν εκτεθεί και άτομα υψηλού κινδύνου μπορούν να εμβολιαστούν.

Οι γιατροί με ασθενείς που αντιμετωπίζουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας θα πρέπει να συνεργάζονται με το τοπικό τμήμα υγείας για να εμβολιαστούν οι ασθενείς τους με το εμβόλιο Jynneos και, εάν είναι απαραίτητο, να υποβληθούν σε θεραπεία με το αντιιικό φάρμακο TPOXX, ανέφερε το τμήμα.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πρησμένους λεμφαδένες και ένα νέο, ανεξήγητο εξάνθημα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλους μέχρι να υποχωρήσει πλήρως το εξάνθημα, να πέσουν οι κρούστες και να σχηματιστεί ένα νέο στρώμα ανέπαφου δέρματος.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο.

Για να αποφευχθεί η σύλληψη, οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή δέρμα με δέρμα με κάποιον με νέο εξάνθημα, καθώς και σε μεγάλα πλήθη όπου οι άνθρωποι μπορεί να φορούν ελάχιστα ρούχα, όπως νυχτερινά κέντρα, φεστιβάλ, ρέιβ, σάουνες και λουτρά. Οι άνθρωποι δεν πρέπει επίσης να μοιράζονται φλιτζάνια, σκεύη, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες με κάποιον που είναι άρρωστος. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επενδύσει 11 εκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια παραγωγή του εμβολίου Jynneos.

Τα κεφάλαια θα υποστηρίξουν την πραγματοποίηση των βολών στο Grand River Aseptic Manufacturing στο Grand Rapids, MI, το οποίο θα επιτρέψει στην εταιρεία να αγοράσει τον εξοπλισμό που απαιτείται για την κατασκευή του εμβολίου και να επιταχύνει την παραγωγή.

Στις 18 Αυγούστου, η εταιρεία και η Bavarian Nordic, η δανική εταιρεία που παρασκευάζει το εμβόλιο Jynneos, ανακοίνωσαν μια συμφωνία για τη δημιουργία μιας τοποθεσίας με έδρα τις ΗΠΑ για την ολοκλήρωση του εμβολίου.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια από τα 5,5 εκατομμύρια βολές Jynneos που παρήγγειλε η κυβέρνηση Μπάιντεν θα γεμίσουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το The Hill.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί περίπου 200.000 πρώτες δόσεις σε όλη τη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι του CDC παρατήρησαν ότι αρκετές μεγάλες πόλεις – Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Σικάγο – αρχίζουν να αναφέρουν μείωση των νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την τάση, αλλά δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η επιδημία θα επιδεινωθεί και θα μειωθεί. Περισσότερα από 18.400 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του CDC.

Η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη έχουν αναφέρει περισσότερα από 3.200 κρούσματα, ακολουθούμενες από τη Φλόριντα με 1.870, το Τέξας με 1.640, τη Τζόρτζια με σχεδόν 1.400 και το Ιλινόις με περισσότερα από 1.050.

Οι άλλες πολιτείες έχουν αναφέρει 500 ή λιγότερες περιπτώσεις, με όλες τις πολιτείες να αναφέρουν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις.

Σε όλον τον κόσμο, έχουν αναφερθεί σχεδόν 50.000 περιπτώσεις σε 99 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 49.500 περιπτώσεων σε 92 χώρες που δεν έχουν αναφέρει ιστορικά ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του CDC.

Οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μακράν, ακολουθούμενες από την Ισπανία με 6.543, τη Βραζιλία με 4.493 και τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο με περισσότερα από 3.200 η καθεμία. Άλλες χώρες έχουν αναφέρει 1.500 κρούσματα ή λιγότερα.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 15 θάνατοι παγκοσμίως, με εννέα θανάτους να έχουν αναφερθεί σε χώρες όπου έχει αναφερθεί ιστορικά η ευλογιά των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, της Γκάνας και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Δύο θάνατοι έχουν επίσης αναφερθεί στην Ισπανία και από ένας θάνατος έχει αναφερθεί στη Βραζιλία, την Κούβα, τον Ισημερινό και την Ινδία.

Πηγές: Υπουργείο Υγείας του Τέξας: «Το Τέξας επιβεβαιώνει τον πρώτο θάνατο ενός ατόμου με ευλογιά των πιθήκων». Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Η.Π.Α.: “Το HHS Χρηματοδοτεί την παραγωγή εμβολίου κατά της ευλογιάς και της ευλογιάς με βάση τις ΗΠΑ.”

The Hill: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν εγχέει 11 εκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Fauci προειδοποιεί για το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων και συγκρίνει την κατάσταση με την επιδημία HIV/AIDS

Βρετανοί επιστήμονες πίσω από την κρίσιμη δοκιμασία COVID στρέφονται στην έρευνα για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων θα καθιερωθεί ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα

Η έγκριση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων επεκτάθηκε από τον FDA για να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

ΕΟΔΥ: Η 30ή Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (World Bipolar Day), τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου.

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.

Να αποκατασταθεί η αδικία στις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

ΕΕΝΑ: Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικίας, που στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής.

Η απώλεια κιλών μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας - ακόμη κι αν ανακτηθεί κάποιο βάρος

"Αυτό που είναι ακόμη άγνωστο είναι εάν αυτές οι προσωρινές βελτιώσεις στο βάρος και στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μετά από παρέμβαση απώλειας βάρους (συμπεριφορικής ή φαρμακολογικής) οδηγούν σε μακροπρόθεσμο κλινικό όφελος. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να έχεις χάσει και να ανακτήσεις παρά να μην έχεις χάσει ποτέ καθόλου;"

Το αλλεργικό άσθμα και το έκζεμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

"Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδέα ότι τα αλλεργικά μονοπάτια μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Εάν αυτό είναι πράγματι αληθές, οι μη ατοπικοί ασθενείς μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη χρήση θεραπειών που αναστέλλουν τα μαστοκύτταρα και τις αλλεργικές κυτταροκίνες για τη θεραπεία ή την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας".

Ευεργετικά βακτήρια στο βρεφικό έντερο χρησιμοποιούν το άζωτο από το μητρικό γάλα για να υποστηρίξουν την υγεία του μωρού

Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί η διαδικασία στο ανθρώπινο σύστημα, "εξετάζοντας το μητρικό γάλα, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των βρεφών και τη λειτουργία του μικροβιώματος όσον αφορά τη χρήση της ουρίας", λέει ο Sela.