Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Συμπληρώματα Τεστοστερόνης: Γιατί οι αθλητές πρέπει να είναι προσεκτικοί στη χρήση τους

Συμπληρώματα Τεστοστερόνης: Γιατί οι αθλητές πρέπει να είναι προσεκτικοί στη χρήση τους

Η κατάχρηση της τεστοστερόνης και των συνθετικών μιμητών της μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη, ωστόσο, πολλοί συνεχίζουν να κάνουν κατάχρηση. Οι διεθνείς απαγορεύσεις δεν ήταν αποτελεσματικές. Με έναν αυξανόμενο αριθμό μη αθλητών που κάνουν κατάχρηση τεστοστερόνης, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενημερωθεί το κοινό για τις πολλές συνέπειές της στην υγεία μακροπρόθεσμα.

Συμπληρώματα Τεστοστερόνης: Η επιθυμία για μια σμιλεμένη σωματική διάπλαση οδηγεί ορισμένους ερασιτέχνες αθλητές γυμναστικής να πειραματιστούν με συνθετικά στεροειδή – συγκεκριμένα, συμπληρώματα τεστοστερόνης. Αυτή η τάση καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες αναρτήσεις που συζητούν τρόπους για την αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης και υψηλού προφίλ επιρροές που προωθούν τα υποτιθέμενα οφέλη από τη χρήση της συνθετικής ορμόνης—και προτείνουν ακόμη και προϊόντα που μπορεί να αγοράσει ο καθένας στο διαδίκτυο χωρίς ιατρική συνταγή. Όμως, ενώ η συνθετική τεστοστερόνη μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή σας βραχυπρόθεσμα, οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της στην υγεία σας δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που παίζει ρόλο στη λειτουργία όλων των οργάνων μας. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παράγουν τεστοστερόνη, αν και το σώμα των ανδρών έχει περίπου 15 φορές περισσότερη τεστοστερόνη που κυκλοφορεί από τις γυναίκες. Η τεστοστερόνη όχι μόνο προωθεί τη σεξουαλική ανάπτυξη και την εφηβεία, αλλά μας βοηθά επίσης να χτίσουμε άπαχη μυϊκή μάζα και ελέγχει την ανάπτυξη των οστών. Αυτό βελτιώνει τη δύναμή μας, την αθλητική αντοχή και την καρδιαγγειακή μας φυσική κατάσταση. Πολλοί παράγοντες μπορούν φυσικά να αυξήσουν την παραγωγή τεστοστερόνης – συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, του στρες και του σεξ. Αλλά η χρήση ενός συνθετικού συμπληρώματος τεστοστερόνης για την ενίσχυση των επιπέδων -ειδικά σε ποσότητες που υπερβαίνουν αυτές που παράγονται από το σώμα- θα έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία σας. Αρχικά, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της σεξουαλικής ορμής και να βοηθήσει το σώμα σας να χτίσει περισσότερη μυϊκή μάζα για αρκετούς μήνες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ακμή, ανδρική φαλάκρα και μεγέθυνση του μαστού στους άνδρες. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αμηνόρροια (απώλεια περιόδου), αύξηση τριχών στο σώμα, βαθύτερη φωνή και διεύρυνση της κλειτορίδας. Αλλά αυτές οι παρενέργειες είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τις σοβαρές συνέπειες που έχει στο σώμα η μακροχρόνια, επαναλαμβανόμενη κατάχρηση.

Η κατάχρηση στεροειδών αλλάζει την καρδιά, με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται, να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και οι αρτηρίες να γίνονται λιγότερο ελαστικές. Όλες αυτές οι αλλαγές καθιστούν δυσκολότερη την απόδοση της καρδιάς, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου. Οι καρδιαγγειακές αλλαγές επιμένουν στην πλειοψηφία των καταχραστών. Βλάβη στο ήπαρ και τα νεφρά αναπτύσσεται συχνά σε άτομα που χρησιμοποιούν στεροειδή μακροχρόνια. Η τεστοστερόνη έχει επίσης ψυχολογικά αποτελέσματα—συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης επιθετικότητας, της κατάθλιψης και του άγχους. Το σημαντικότερο είναι ότι τα συμπληρώματα τεστοστερόνης απενεργοποιούν τις φυσιολογικές ορμόνες για αυτήν την ορμόνη στον εγκέφαλο. Αυτό προκαλεί υπογοναδισμό, μια κατάσταση όπου οι ιστοί που φυσιολογικά παράγουν τεστοστερόνη συρρικνώνονται. Στους άνδρες, αυτό οδηγεί σε πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και του όγκου των όρχεων. Ο υπογοναδισμός συμβάλλει επίσης σε ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στέρησης. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κατάθλιψη και μειωμένη λίμπιντο-εκτός φυσικά εάν χρησιμοποιείται περισσότερη τεστοστερόνη. Πολλοί άνδρες που έχουν κάνει κατάχρηση στεροειδών θα γίνουν υπογοναδικοί και θα χρειαστούν ισόβια αντικατάσταση τεστοστερόνης ως αποτέλεσμα.

Αυξανόμενο πρόβλημα

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ απαγόρευσαν την τεστοστερόνη και άλλα αναβολικά στεροειδή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Το σκεπτικό τους ήταν ότι αν και αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τη φυσική απόδοση, έχουν επίσης σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Ωστόσο, περισσότερα από 40 χρόνια μετά τη διεθνή απαγόρευση, η χρήση αναβολικών στεροειδών συνεχίζεται μεταξύ ορισμένων αθλητών. Για παράδειγμα, μεταξύ 29% και 43% των επαγγελματιών αθλητών στο Ιράν αναφέρθηκε ότι κακοποίησαν αυτούς τους πράκτορες το 2021. Και μια αυστραλιανή μελέτη 32 αθλητών (κυρίως γυναίκες) το 2023 διαπίστωσε ότι περίπου το 43% των ερωτηθέντων είχε αναφέρει ότι χρησιμοποιούσε επιδόσεις- και φάρμακα που βελτιώνουν την εικόνα. Ωστόσο, οι επαγγελματίες αθλητές αποτελούν πλέον μόνο ένα μικρό ποσοστό ενός παγκόσμιου προβλήματος ντόπινγκ. Οι καλλυντικές χρήσεις τεστοστερόνης από μη αθλητές που θέλουν να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση και τη φυσική τους εμφάνιση σημαίνουν ότι η κατάχρηση αναβολικών στεροειδών είναι πλέον δημόσιο ζήτημα. Ορισμένες αναφορές υπολογίζουν ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι λαμβάνουν στεροειδή όπως η τεστοστερόνη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά δεδομένων των γνωστών κινδύνων και βλαβών από τη χρήση τεστοστερόνης, γιατί κάποιος να επιλέξει να τη χρησιμοποιήσει — και να συνεχίσει να τη χρησιμοποιεί ακόμη και όταν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που οι ειδικοί προσπαθούν να απαντήσουν εδώ και χρόνια. Ίσως ένας λόγος είναι ότι οι χρήστες αντιλαμβάνονται τα προβλήματα υγείας ως μελλοντικό πρόβλημα — και ότι αυτά τα ζητήματα είναι ένας αποδεκτός κίνδυνος που πρέπει να αναλάβουν, εάν σημαίνει καλύτερη απόδοση ή εμφάνιση βραχυπρόθεσμα. Ο εθισμός στα αναβολικά στεροειδή μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο, καθώς μπορεί να επηρεάσει την κρίση και να ελαχιστοποιήσει την επίγνωση των πιθανών βλαβών. Το «δίλημμα Goldman» μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια εικόνα. Μεταξύ 1982 και 1995, ο Μπομπ Γκόλντμαν, γιατρός και δημοσιογράφος, έθεσε μια φαουστιανή υποθετική ερώτηση στους επίλεκτους αθλητές: θα ήταν πρόθυμοι να πάρουν ένα μαγικό χάπι που θα εξασφάλιζε την επιτυχία του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου, αλλά που θα προκαλούσε και τον θάνατό τους πέντε χρόνια αργότερα; Ανέφερε ότι περίπου οι μισοί αθλητές που ρωτήθηκαν αποδέχθηκαν την επιλογή «χρυσός για θάνατο». Σε μια επανάληψη της μελέτης το 2012-13, αυτό το ποσοστό ήταν μικρότερο, στο 7%-14%, με τους επίλεκτους αθλητές να είναι πιο πιθανό να επιλέξουν «χρυσό για θάνατο». Είναι αναμφισβήτητο αυτό. Η κατάχρηση της τεστοστερόνης και των συνθετικών μιμητών της μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη, ωστόσο, πολλοί συνεχίζουν να κάνουν κατάχρηση. Οι διεθνείς απαγορεύσεις δεν ήταν αποτελεσματικές. Με έναν αυξανόμενο αριθμό μη αθλητών που κάνουν κατάχρηση τεστοστερόνης, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενημερωθεί το κοινό για τις πολλές συνέπειές της στην υγεία μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κάσιους και τεστοστερόνη: Σύμμαχοι στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη;

Η νέα από του στόματος ορμονοθεραπεία δείχνει πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη με ακτινοθεραπεία

Ποια φαγητά "σκοτώνουν" την τεστοστερόνη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παρά τους βελτιωμένους κανονισμούς του ΠΟΥ, ο κόσμος παραμένει ανεπαρκώς προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία

Οφείλουμε στη μνήμη των περισσότερων από 27 εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από τον COVID, και στις αυξανόμενες απειλές για τις μελλοντικές γενιές, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πετύχουμε έναν ασφαλέστερο και πιο ασφαλή κόσμο.

Το ανθελονοσιακό φάρμακο δείχνει πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Σε εκείνο το σημείο, 12 από τις ασθενείς βρήκαν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους πιο τακτικούς και σχεδόν όλες οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη κύστης μειώθηκε.

Το κλειδί για την ανατροφή ασφαλών παιδιών: Γιατί η γονική ευαισθησία έχει σημασία για τους πατέρες και τις μητέρες

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ταξίδι μάθησης. Συμμετέχοντας σε ευαίσθητη φροντίδα, βοηθάμε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη τους στους φροντιστές, στους άλλους και στον κόσμο γύρω τους, κάτι που μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ευημερία τους.

Διεξαγωγή του Εθνικού Προγράμματος ΠΦΥ σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

ΚΙΜ: Σήμερα, το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα είναι στην Ιστιαία για την τέταρτη φορά, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποφευκτοί θάνατοι κατά τη διάρκεια του COVID-19 που σχετίζονται με χρόνια υποστελέχωση νοσοκομείων

Η θέσπιση ελάχιστων προτύπων στελέχωσης νοσηλευτών νοσοκομείων είναι προς το συμφέρον του κοινού. Το φτωχό περιβάλλον εργασίας των νοσηλευτών νοσοκομείων προϋπήρχε της πανδημίας και συνδέθηκε έντονα με την εξουθένωση των νοσηλευτών και την πρόθεση να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους.

Πώς η αντιλαμβανόμενη ηλικία επηρεάζει τους φροντιστές άνοιας και τους αγαπημένους τους

«Με την ενθάρρυνση των θετικών αλληλεπιδράσεων και της αμοιβαίας κατανόησης, μπορούμε ενδεχομένως να βελτιώσουμε την ψυχική και συναισθηματική υγεία τόσο των φροντιστών όσο και των ατόμων με άνοια».

Close Icon