Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Στάση εργασίας: Την Παρασκευή πραγματοποιείται 5ωρη στάση εργασίας στο Υπουργείο Υγείας

Στάση εργασίας: Την Παρασκευή πραγματοποιείται 5ωρη στάση εργασίας στο Υπουργείο Υγείας

Στάση εργασίας: Την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη έχει προκηρυχθεί νέα 5ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και έχει οριστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας για την Αθήνα.

Για έξι μήνες προβλέπεται σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που έχει τεθεί προς διαβούλευση η παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται να παραμείνουν στις δουλειές τους έως και τις 30/6/2024 αντί για ένα έτος, όπως είχε «δεσμευτεί» ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την ΕΓ της ΟΕΝΓΕ (βλ. θέμα δίπλα). Μεταξύ των χιλιάδων εργαζομένων που πρόκειται να δουν την πόρτα εξόδου από το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι και 700 επικουρικοί διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που προσλήφθηκαν από την αρχή αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και βοήθησαν τα μέγιστα για να μην καταρρεύσει το ΕΚΑΒ.

Παρασκευή 5ωρη στάση εργασίας

Η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω στην ιδιωτικοποίηση και του ΕΚΑΒ, το αποψιλώνει, τη στιγμή μάλιστα που μετρά εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα και με το απαρχαιωμένο κι ανεπαρκές οργανόγραμμά του. Το κόστος αυτής της πολιτικής θα το πληρώσουν τόσο οι εκατοντάδες διασώστες του ΕΚΑΒ που η κυβέρνηση τους πετά στην ανεργία, ενώ υποσχόταν προεκλογικά ακόμη και τη μονιμοποίησή τους, όσο και οι χιλιάδες ασθενείς με τη ζωή τους που χρειάζονται διακομιδή, διασωλήνωση, άμεση νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε αυτό το φόντο, χτες, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ προχώρησαν σε στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση προειδοποιώντας ότι εάν σταματήσουν να εργάζονται οι 700 επικουρικοί διασώστες, που αποτελούν μεγάλο μέρος του συνολικού προσωπικού, το ΕΚΑΒ θα διαλυθεί, χιλιάδες ασθενείς θα είναι σε άμεσο κίνδυνο.

«Η περιβόητη προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό στην Υγεία ήδη κωλυσιεργεί για δύο χρόνια τουλάχιστον και ζητούμε άμεσα την έκδοση προκηρύξεων για μόνιμο προσωπικό 800 ατόμων», απαιτούν, θυμίζοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη έχει προκηρυχθεί νέα 5ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. – 3 μ.μ.) και έχει οριστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας για την Αθήνα. Στην περιφέρεια, συγκεντρώσεις θα γίνουν την ίδια ώρα στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στα κατά τόπους νοσοκομεία.

Παράλληλα, την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ψηφίζουν για νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Σωματείο. Η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΤΑΣ) καλεί τους εργαζόμενους να αλλάξουν τους συσχετισμούς, να στηρίξουν τους αγώνες τους.

«Αποδεδειγμένα, η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ εννοεί ως “ενίσχυση του ΕΚΑΒ” την ικανοποίηση των συμφερόντων του κάθε ιδιώτη, διατηρώντας τον Οργανισμό αδύναμο να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Δεν θέλουμε ένα σωματείο που να τηρεί στάση αναμονής – στην καλύτερη των περιπτώσεων – απέναντι στην κάθε εξαγγελία της εκάστοτε κυβέρνησης», σημειώνει η ΤΑΣ, θυμίζοντας την τιτάνια μάχη με τον κορονοϊό που δόθηκε με την αυταπάρνηση και με το φιλότιμο των διασωστών και όλων των υγειονομικών του ΕΣΥ, τους τραγικούς θανάτους ανθρώπων, ανά την επικράτεια, λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων, που έφεραν στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και οχήματα, τη διαχρονική απαξίωσή του από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την καθημερινή μάχη για τη ζωή των ασθενών που καλούνται να δώσουν όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.

Καλεί τους εργαζόμενους να ψηφίσουν την «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση», να στηρίξουν τη δική τους φωνή ενάντια στις απολύσεις και στη διάλυση του ΕΚΑΒ, διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενίσχυση με προσλήψεις, αυξήσεις 20% στους μισθούς και επαναφορά Δώρων, σύγχρονα, επαρκή σε αριθμό ασθενοφόρα κ.λπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκινάει το Πανελλήνιο Συνέδριο 2023 για τα 40 χρόνια ΕΣΥ

ΜΕΘ: Πώς η ιατρική τεχνολογία βοηθά τους ασθενείς εντατικής θεραπείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών έξω από το Υπουργείο Υγείας

Σ.Υ.Δ.Ε.: 48ωρη Απεργία για τη Δωρεάν και Δημόσια Υγεία – 29-30/11

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότερα είδη κροτώνων, μεγαλύτερη περίοδος, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί «Το Ιλινόις είναι στην πρώτη γραμμή»

"Μετακινούνται σε πολλά μέρη και το Ιλινόις βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών. Λαμβάνουμε περισσότερα τσιμπούρια παντού. Έχουμε δει δεκαπλάσια αύξηση στον αριθμό των ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες. Είναι καιρός να το γνωρίζουμε. "

Συμβουλές για να ταξιδέψετε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με αλτσχάιμερ

Ενημερώστε την αεροπορική σας εταιρεία ότι ταξιδεύετε με κάποιον που έχει προβλήματα μνήμης. Πείτε τους για τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια ή ειδικές ανάγκες σχετικά με το αγαπημένο σας πρόσωπο.

ΕΟΔΥ: 2 θάνατοι από Covid και 6 διασωληνωμένοι - ύφεση στη γρίπη

ΕΟΔΥ: Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 117. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 81 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 636.

Η ετοιμότητα για τον ιό HPAI A(H5N1) διαφέρει από χώρα σε χώρα

«Οι προκλήσεις που αναφέρονται στην παρακολούθηση των εκτεθειμένων ατόμων και οι διαφορές στις αντιιικές συστάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί και να τυποποιηθεί η ετοιμότητα και η ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στους ιούς HPAI A(H5N1) στις Η.Π.Α., ιδιαίτερα εάν αναφέρονται επιπρόσθετα συμβάντα μετάδοσης του ιού A(H5N1) από ζώο σε άνθρωπο», γράφουν οι συγγραφείς.

Πόσο επικίνδυνη είναι η αναταραχή σε ένα αεροπλάνο; Πόσο πρέπει να ανησυχώ;

Ένας τρόπος για να κατανοήσετε δραστηριότητες με μικρούς, δυσνόητους κινδύνους είναι να συγκρίνετε τους κινδύνους τους με τους κινδύνους πιο οικείων δραστηριοτήτων. Αν το κάνουμε αυτό, τα δεδομένα δείχνουν πολύ ξεκάθαρα ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο να οδηγείς αυτοκίνητο ή να οδηγείς μοτοσικλέτα παρά να ταξιδεύεις με αεροπλάνο.

Τα οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη του θηλασμού ποσοτικοποιήθηκαν

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικό όφελος για την υγεία και την οικονομία και ότι η αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων τα πρώτα χρόνια.

Απαιτείται επαγρύπνηση για να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περαιτέρω τα στοιχεία που παρέχονται σε αυτή τη μελέτη για να υποστηρίξουμε τον εμβολιασμό [της γρίπης των πτηνών] σε ζώα και να ενισχύσουμε τη βιοασφάλεια της αγοράς ζωντανών πτηνών στη χώρα. "

Close Icon