Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Σπήλαιο Κένυα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για το ξέσπασμα του ιού Marburg

Σπήλαιο Κένυα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για το ξέσπασμα του ιού Marburg

Σπήλαιο Κένυα: Το σπήλαιο Kitum στο Εθνικό Πάρκο Mount Elgon, Κένυα, είναι γνωστό ως το πιο θανατηφόρο σπήλαιο στον κόσμο.

Το σπήλαιο Kitum στο Εθνικό Πάρκο Mount Elgon, Κένυα, είναι γνωστό ως το πιο θανατηφόρο σπήλαιο στον κόσμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το σπήλαιο είναι ένα σπίτι για μερικούς από τους πιο θανατηφόρους και επικίνδυνους ιούς, όπως ο Έμπολα και το Μάρμπουργκ . Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό το σπήλαιο θα είναι η πηγή της επόμενης πανδημίας ! Η αποκάλυψη άφησε τους ειδικούς στον τομέα της υγείας να ανησυχούν ότι ο ιός Marburg μπορεί να προκαλέσει το επόμενο μεγάλο ξέσπασμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση, δηλώνοντας ότι ο ιός Marburg είναι «επιρρεπής στην επιδημία». «Το σπήλαιο βάθους 600 ποδιών σκάβεται και επεκτείνεται συνεχώς από ελέφαντες, μόνο για να γίνει το σπίτι τους νυχτερίδες που μεταφέρουν ασθένειες», ανέφεραν οι ειδικοί.

Τι είναι η μόλυνση από τον ιό Marburg;

Το Marburg είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αιμορραγία και διαταραχή των σωματικών λειτουργιών. Μπορεί να είναι θανατηφόρο, με έως και 88 τοις εκατό των ανθρώπων να πεθαίνουν από αυτό. Ένας ειδικός δήλωσε ότι «η μόλυνση από τον ιό Marburg είναι μια σοβαρή ασθένεια με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό Έμπολα. Αν και σπάνια, είναι μια θανατηφόρα λοίμωξη που μεταδίδεται στους ανθρώπους από νυχτερίδες φρούτων και διαδίδεται μέσω των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων Οποιαδήποτε έξαρση αυτής της ασθένειας οδηγεί συνήθως σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, θέτοντας μια σημαντική ανησυχία για τους επαγγελματίες υγείας και την κοινωνία γενικότερα».

Το Marburg είναι ένας επικίνδυνος και θανατηφόρος ιός που είναι γνωστό ότι είναι μια «πολύ λοιμώδης ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικό πυρετό». Ο ιός αφού εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό συνήθως μειώνει τη φυσική λειτουργική ικανότητα και επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα. Με ποσοστό θνησιμότητας έως και 88 τοις εκατό, ο ιός σχετίζεται με τον ιό που προκαλεί τον Έμπολα. Ακριβώς όπως ο κορωνοϊός, αυτή η μόλυνση μπορεί επίσης να μεταδοθεί σε άλλους ανθρώπους αγγίζοντας πετσέτες ή άλλα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό Marburg

Ο ιός χρειάζεται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να «επωάσει» προτού ο ασθενής αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα. “Ο ιός συνήθως παραμένει αδρανής για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα στους ασθενείς. Ωστόσο, τα πρώιμα σημάδια συχνά μιμούνται εκείνα της ελονοσίας και του Έμπολα“, ανέφεραν οι ειδικοί.

Μερικά από τα πιο κοινά προειδοποιητικά συμπτώματα της μόλυνσης από τον ιό Marburg περιλαμβάνουν:

  1. Πυρετός
  2. Πονοκέφαλοι
  3. Μυϊκοί πόνοι και
  4. Εξάντληση
  5. Αρκετοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό αναπτύσσουν βαθιά μάτια και ανέκφραστα πρόσωπα.
  6. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία από τον κόλπο, τα μάτια, τη μύτη και τα ούλα, σε μεταγενέστερα στάδια.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τα θύματα μπορεί να γίνουν μάρτυρες σοβαρής αιμορραγίας από διάφορα μέρη του σώματος και ανεπάρκεια οργάνων. Ωστόσο, η διάγνωση αυτής της λοίμωξης είναι δύσκολη λόγω των ασαφών συμπτωμάτων της που συχνά οδηγούν σε καθυστερημένη αναγνώριση και θεραπεία. 

Ιστορία του ιού Marburg

Ο ιός Marburg εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ραντάρ το 1967 όταν προκάλεσε μεταδοτικές εστίες στο Marburg και τη Φρανκφούρτη στη Γερμανία και στο Βελιγράδι στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο ιός μεταφέρεται κυρίως από μολυσμένα ζώα όπως οι νυχτερίδες φρούτων, τα φυσικά του αγγεία, στον άνθρωπο. Με τη διείσδυση στον ανθρώπινο πληθυσμό, πολλαπλασιάζεται γρήγορα μέσω στενών συναντήσεων με μολυσμένα άτομα, αλληλεπίδρασης με σωματικά υγρά ή επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

Το έτος 1980, κατά τη διάρκεια μιας εξερεύνησης στο σπήλαιο Kitum, γνωστό και ως το σπήλαιο των δολοφόνων στα βιβλία της ιστορίας, ένας Γάλλος μηχανικός που εργαζόταν σε ένα κοντινό ζαχαρόμυλο ήρθε κατά λάθος σε επαφή με τον ιό Marburg. Πέθανε λίγο μετά την εισαγωγή του σε νοσοκομείο στο Ναϊρόμπι. Σύμφωνα με αναφορές, η γρήγορη πτώση του άνδρα από ιογενή αιμορραγικό ή αιμορραγικό πυρετό περιγράφηκε σε ένα βιβλίο για την υπόθεση ως «σαν να αποσπάται το πρόσωπο από το κρανίο», με το πρόσωπό του να φαίνεται να κρέμεται από το υποκείμενο οστό. διαλυμένο συνδετικό ιστό. Σε ένα άλλο περιστατικό, λίγα χρόνια αργότερα, ένα αγόρι από τη Δανία που ήταν σε διακοπές με την οικογένειά του έπεσε επίσης θύμα ενός παρόμοιου αιμορραγικού ιού γνωστό ως Ravn και πέθανε, κοντά στην ίδια σπηλιά.

Το 2019, ο κόσμος γνώρισε το χειρότερο ξέσπασμα του ιού στην ιστορία της ανθρωπότητας – την πανδημία COVID-19 . Με συνεχή παρακολούθηση και σωστή επαγρύπνηση από την υγειονομική περίθαλψη και τις κυβερνητικές προσπάθειες, ο ιός τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 3 ολόκληρα χρόνια. Ωστόσο, αυτή η νέα αποκάλυψη σχετικά με τον ιό Marburg που προκαλεί την επόμενη θανατηφόρα πανδημία έχει ανησυχήσει ξανά τους ειδικούς και τον ΠΟΥ! 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΠΟΥ κηρύσσει το τέλος της επιδημίας του ιού Marburg στην Ισημερινή Γουινέα

Τι είναι ο ιός Marburg και ποια τα συμπτώματά του;

Ιός Μάρμπουργκ - Προσοχή στις επαφές αυτή την περίοδο με χώρες της κεντρικής Αφρικής

Ιός Marburg: Το CDC προειδοποιεί μετά το θανατηφόρο ξέσπασμα της Αφρικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο στα οστά

Με λίγες επιλογές θεραπείας εκεί έξω για τους καρκίνους των οστών, αυτή η μελέτη έδειξε ενθαρρυντικές δυνατότητες για νέες θεραπείες. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον Δρ. Fisher και την ομάδα του στα επόμενα σημαντικά στάδια της εξερεύνησης των δυνατοτήτων αυτής της νέας προσέγγισης.

Τέσσερις τρόποι που οι σκεπτικιστές των εμβολίων παραπλανούν για την ιλαρά και πολλές άλλες λοιμώξεις

«Το πιο πειστικό πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι η κόρη μου έχει όλα της τα εμβόλια και ότι κάθε παιδίατρος και άτομο δημόσιας υγείας που γνωρίζω έχει εμβολιάσει τα παιδιά του», είπε η Meyerowitz-Katz. «Κανείς δεν θα το έκανε αυτό αν πίστευε ότι υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι».

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά, προτείνει νευροεπιστήμονας

Οι ανταμοιβές χωρίς ζάχαρη έχουν επίσης αυτό το αποτέλεσμα, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα, παιχνίδια ή μια διασκεδαστική δραστηριότητα ως κίνητρα για θετική συμπεριφορά. Ενώ η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ώθηση ενέργειας, δεν μετατρέπει τα παιδιά σε υπερκινητικούς ανεμοστρόβιλους.

Οικογένεια των ΗΠΑ μολύνθηκε από σκουλήκι του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση κρέατος αρκούδας

Έκθεση CDC: Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, τουλάχιστον έξι μέλη μιας οικογένειας με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνθηκαν από τριχινέλλωση, που είναι ένα σπάνιο παράσιτο στρογγυλού σκουληκιού, αφού έφαγαν κακοψημένο κρέας μαύρης αρκούδας.

ΕΚΑΒ: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την υγειονομική κάλυψη της διεξαγωγής του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League

ΕΚΑΒ: Έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών που θα προκύψουν κατά την διεξαγωγή του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League, θέτοντας τις δυνάμεις του σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Close Icon