Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Σουηδία: Γιατί βλέπει αύξηση του διαβήτη στα μικρά παιδιά;

Σουηδία: Γιατί βλέπει αύξηση του διαβήτη στα μικρά παιδιά;

Σουηδία: Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 1 μειώνεται στην ηλικία. Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, τόσο στην έρευνα όσο και στην υγειονομική περίθαλψη.

Οι διαγνώσεις διαβήτη σε παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, δήλωσε την Τρίτη μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει την έρευνα για τον διαβήτη, προσθέτοντας ότι η πανδημία COVID-19 θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση. Μια νέα έκθεση του Barndiabetesfonden (The Child Diabetes Fund) ανέφερε ότι 460 παιδιά στη Σουηδία υποβλήθηκαν σε θεραπεία για διαβήτη τύπου 1 το 2022, από 283 το 2018, σημειώνοντας αύξηση 62%.

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών χρειάστηκαν εντατική φροντίδα όταν αρρώστησαν, ανέφερε ο Barndiabetesfonden σε μια δήλωση. Ο διαβήτης τύπου 1, που προηγουμένως αναφερόταν ως νεανικός διαβήτης, είναι μια χρόνια αυτοάνοση κατάσταση όπου το σώμα δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, ενώ ο πιο κοινός διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση όπου το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη.

“Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 1 μειώνεται στην ηλικία. Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, τόσο στην έρευνα όσο και στην υγειονομική περίθαλψη”, δήλωσε ο ερευνητής Ake Lernmark σε μια έκθεση που δημοσίευσε η φιλανθρωπική οργάνωση. Ο οργανισμός είπε ότι ήταν γνωστό ότι οι ιογενείς ασθένειες προηγούνται συχνά του διαβήτη τύπου 1 και σημείωσε ότι η τρέχουσα αύξηση στη Σουηδία συνέπεσε με την πανδημία COVID-19.

Είπε επίσης ότι μελέτες είχαν δείξει ότι τα μικρά παιδιά που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 εάν η μητέρα δεν είχε ποτέ COVID-19 πριν από τη γέννηση του παιδιού. Εάν η μητέρα είχε τη μόλυνση ή είχε εμβολιαστεί, οι κίνδυνοι ήταν μικρότεροι. «Σε μερικά από τα παιδιά, ο COVID-19 πιθανότατα πυροδότησε την ανάπτυξη ενός πρώτου αντισώματος», είπε ο Lernmark στην έκθεση.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι ακόμη και πριν από την πανδημία, ο αριθμός των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 1 αυξανόταν και η αργή αύξηση που μπορούσε να παρατηρηθεί τις δεκαετίες που προηγήθηκαν της πανδημίας πιστεύεται ότι σχετίζεται με άλλους ιούς του κρυολογήματος. Είπε ότι η σχέση μεταξύ των περιπτώσεων διαβήτη και του COVID-19 πιθανότατα θα υποχωρήσει καθώς περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν ανοσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 ζουν περισσότερο, αλλά οι παγκόσμιες ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν

Υψηλότερh τεστοστερόνη συνδέetαι με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε άνδρες κάτω των 65 ετών

Η φυλή και η κοινωνική ευπάθεια επηρεάζουν τον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη

Προβλήματα υγείας που συνδέονται άμεσα με τον διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο περιφερειάρχης ζητά να κυρηχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πανώλη Θεσσαλία: Διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και εκπροσώπους παραγωγών, μετά την ανακάλυψη νέου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ αιμοκαθάρσεις το 2020

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην καλύψει ασφαλιστικά τις αιμοκαθάρσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας Covid-19 για 10 μήνες μέσα στο έτος 2020.

Η ζέστη μπορεί να συνέβαλε σε τέσσερα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο Κολοράντο

«Η γρίπη των πτηνών ήταν, από την άποψη της υγείας των ζώων, το κύριο μέλημά μας», είπε ο Giles. «Η πρόκληση, και νομίζω ότι η βιομηχανία ανταποκρίθηκε καλά σε αυτήν, ήταν η διατήρηση της κατάστασης ετοιμότητας και επείγουσας ανάγκης και η εστίαση στη βιοασφάλεια, και νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν σχεδόν τα 2/3 της πρόσληψης θερμίδων των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερεπεξεργασμένης κατανάλωσης τροφίμων στους νέους και των κυματιστικών επιπτώσεων που έχει αυτό στη δημόσια υγεία».

Close Icon