Ρεπορτάζ Υγείας

SARS-CoV-2: Δοκιμές περιβαλλοντικών υδάτων για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού σε καταυλισμούς χωρίς στέγη

SARS-CoV-2: Δοκιμές περιβαλλοντικών υδάτων για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού σε καταυλισμούς χωρίς στέγη

Οι ερευνητές λένε επίσης ότι η παρακολούθηση των υδάτινων οδών θα μπορούσε να προειδοποιήσει τους υγειονομικούς αξιωματούχους για απροσδόκητες παραλλαγές που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

SARS-CoV-2: Για να κατανοήσουν καλύτερα την εξάπλωση του COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν επεκτείνει την επιτήρηση των λυμάτων. Αυτές οι προσπάθειες παρακολουθούν τα επίπεδα του SARS-CoV-2 και τους κινδύνους για την υγεία μεταξύ των περισσότερων ανθρώπων, αλλά τους λείπουν άτομα που ζουν χωρίς στέγη, έναν πληθυσμό ιδιαίτερα ευάλωτο σε σοβαρή μόλυνση.

Για να καλύψουν αυτό το κενό πληροφοριών, ερευνητές που αναφέρουν στο Environmental Science & Technology Letters δοκίμασαν υδάτινες οδούς ελέγχου πλημμυρών κοντά σε καταυλισμούς χωρίς στέγη, βρίσκοντας παρόμοια μοτίβα μετάδοσης όπως στην ευρύτερη κοινότητα και εντοπίζοντας ιικές μεταλλάξεις που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως. Τα τελευταία χρόνια, η δοκιμή ακατέργαστων λυμάτων για τη συχνότητα εμφάνισης του SARS-CoV-2 και τις κυρίαρχες παραλλαγές του ιού, καθώς και άλλα παθογόνα, ήταν ζωτικής σημασίας για να βοηθηθούν οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας να προσδιορίσουν τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στις τοπικές κοινότητες. Ωστόσο, αυτή η παρακολούθηση συλλαμβάνει μόνο πληροφορίες για ιούς που αποβάλλονται από ανθρώπινα κόπρανα και ούρα σε κτίρια που είναι συνδεδεμένα με την τοπική υποδομή αποχέτευσης. Πέρα από τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ανθρώπινη υγεία, επιδείνωσε επίσης τις κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες και αύξησε τον αριθμό των ανθρώπων που βιώνουν έλλειψη στέγης και ζουν σε υπαίθριους καταυλισμούς χωρίς πρόσβαση σε εσωτερικά μπάνια. Για να κατανοήσουν τον επιπολασμό του COVID-19 μεταξύ των ανθρώπων που ζουν χωρίς προστασία, ο Edwin Oh και οι συνεργάτες του έκαναν τεστ για SARS-CoV-2 σε πλωτές οδούς κοντά σε καταυλισμούς έξω από το Λας Βέγκας από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022. Χρησιμοποιώντας ποσοτική αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, οι ερευνητές αναγνώρισαν το RNA του SARS-CoV-2 σε περισσότερο από το 25% των δειγμάτων που δοκιμάστηκαν από δύο κανάλια ελέγχου πλημμυρών.

Η υψηλότερη συχνότητα ανίχνευσης κατά την περίοδο της μελέτης ευθυγραμμίστηκε με το πρώτο κύμα λοιμώξεων παραλλαγής omicron του Λας Βέγκας, όπως επιβεβαιώθηκε μέσω παράλληλων δοκιμών σε τοπική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Οι ερευνητές λένε ότι αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι παρόμοιο επίπεδο μετάδοσης συνέβαινε εντός της μη προστατευμένης κοινότητας όπως και στον γενικό πληθυσμό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος για να εντοπίσουν τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 στις πλωτές οδούς. Αυτά τα δείγματα περιείχαν σε μεγάλο βαθμό τις ίδιες παραλλαγές που εντοπίστηκαν στην ευρύτερη κοινότητα. Η βαθύτερη υπολογιστική ανάλυση των ιικών αλληλουχιών εντόπισε τρεις νέες μεταλλάξεις ιικής πρωτεΐνης ακίδας σε ορισμένα δείγματα υδάτινων οδών, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εξετάσει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτές οι μεταλλάξεις στη λειτουργία του ιού ή στα κλινικά αποτελέσματα. Ανεξάρτητα από αυτό, η ικανότητα ανίχνευσης και αναγνώρισης του SARS-CoV-2 σε περιβαλλοντικά δείγματα νερού θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των μέτρων δημόσιας υγείας για μια κοινότητα που συχνά υποεκπροσωπείται στις τρέχουσες μεθόδους επιτήρησης. Οι ερευνητές λένε επίσης ότι η παρακολούθηση των υδάτινων οδών θα μπορούσε να προειδοποιήσει τους υγειονομικούς αξιωματούχους για απροσδόκητες παραλλαγές που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το 70% των παιδιών στο Σικάγο εκτίθενται σε μολυσμένο νερό βρύσης με μόλυβδο

Οι επιχειρήσεις του Σιάτλ παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους για την καταπολέμηση των αστέγων, εξοργίζοντας τους ακτιβιστές

"Ολική Αποτυχία" χαρακτηρίστηκε το πρόγραμμα για τη δημιουργία ξενοδοχείων αστέγων για τον περιορισμό της covid στο Σαν Φρανσίσκο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Με συμμετοχή του ΕΚΑΒ ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Όλες οι προαναφερόμενες δυνάμεις του ΕΚΑΒ που συμμετείχαν στην άσκηση στις 22 και 23 Απριλίου 2024, ήταν εκτός υπηρεσίας και κατά συνέπεια δεν επηρεάστηκε η εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία των πραγματικών ημερήσιων δυνάμεων του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.