Ρεπορτάζ Υγείας

Πυροβόλα Όπλα: Η κοινωνική ευαλωτότητα συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου μεταξύ των νέων

Πυροβόλα Όπλα: Η κοινωνική ευαλωτότητα συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου μεταξύ των νέων

"Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η νομοθεσία μπορεί να μην επαρκεί για την επίλυση του προβλήματος των θανάτων από πυροβόλα όπλα που σχετίζονται με επιθέσεις μεταξύ παιδιών και εφήβων", γράφουν οι συγγραφείς.

Πυροβόλα Όπλα: Οι πολιτείες με περιοριστικούς νόμους περί όπλων έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από πυροβόλα όπλα που σχετίζονται με επιθέσεις μεταξύ των νέων, αλλά οι νέοι από κοινωνικά ευάλωτες κοινότητες επηρεάζονται δυσανάλογα σε όλο το φάσμα των κρατικών νόμων περί όπλων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε online στις 24 Μαΐου στο JAMA Network Open.

Η Eustina G. Kwon, M.D., M.P.H., από το Νοσοκομείο Παίδων του Σιάτλ, και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν το ποσοστό θανάτου λόγω τραυματισμού από πυροβόλο όπλο που σχετίζεται με επίθεση, ανάλογα με την κοινωνική ευαλωτότητα σε επίπεδο κοινότητας και τους νόμους περί όπλων σε επίπεδο πολιτείας. Χρησιμοποιήθηκε το Αρχείο Ένοπλης Βίας (Gun Violence Archive) για τον εντοπισμό όλων των 5.813 θανάτων από πυροβόλο όπλο που σχετίζονται με επίθεση μεταξύ των νέων των ΗΠΑ (ηλικίας 10 έως 19 ετών) μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2020 και της 30ής Ιουνίου 2022. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό θανάτου στην κοόρτη με χαμηλό δείκτη κοινωνικής ευπάθειας (SVI) ήταν 1,2 ανά 100.000 ανθρωποέτη έναντι 2,5 στην κοόρτη με μέτριο δείκτη κοινωνικής ευπάθειας SVI, 5,2 στην κοόρτη με υψηλό δείκτη κοινωνικής ευπάθειας SVI και 13,3 στην κοόρτη με πολύ υψηλό δείκτη κοινωνικής ευπάθειας SVI. Συγκρίνοντας την πολύ υψηλή με τη χαμηλή συνομοταξία κοινωνικής ευπάθειας SVI, ο λόγος θνησιμότητας ήταν 11,43. Η σταδιακή αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας με την αύξηση του ποσοστού της κοινωνικής ευπάθειας SVI παρέμεινε, ανεξάρτητα από το αν η περιοχή απογραφής βρισκόταν σε πολιτεία με περιοριστικούς νόμους περί όπλων (0,83 στην κοόρτη με χαμηλό δείκτη κοινωνικής ευπάθειας SVI έναντι 10,11 στην κοόρτη με πολύ υψηλό δείκτη κοινωνικής ευπάθειας SVI), μέτριους νόμους περί όπλων (0,81 στην κοόρτη με χαμηλό δείκτη κοινωνικής ευπάθειας SVI έναντι 13,18 στην κοόρτη με πολύ υψηλό δείκτη κοινωνικής ευπάθειας SVI) ή επιτρεπτικούς νόμους περί όπλων (1,68 στην κοόρτη με χαμηλό δείκτη κοινωνικής ευπάθειας SVI έναντι 16,03 στην κοόρτη με πολύ υψηλό δείκτη κοινωνικής ευπάθειας SVI). Στις πολιτείες με επιτρεπτικούς έναντι περιοριστικούς νόμους περί όπλων, για κάθε κατηγορία κοινωνικής ευπάθειας SVI, το ποσοστό θανάτου ανά 100.000 ανθρωποέτη ήταν υψηλότερο (μέτριος SVI: 3,37 έναντι 1,71- υψηλός δείκτης κοινωνικής ευπάθειας SVI: 6,33 έναντι 3,78).

“Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η νομοθεσία μπορεί να μην επαρκεί για την επίλυση του προβλήματος των θανάτων από πυροβόλα όπλα που σχετίζονται με επιθέσεις μεταξύ παιδιών και εφήβων”, γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εν μέσω συζήτησης για τον έλεγχο των όπλων, οι αμερικανικές μειονότητες συζητούν την αύξηση των αγορών πυροβόλων όπλων

Τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν σε 10 χρόνια

Οι επιεικείς νόμοι περί όπλων αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια

Είναι δελεαστικό για πολλούς να πουν ότι η βία με όπλα αφορά ψυχικές ασθένειες.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Υπουργείο Εσωτερικών: 52 σελίδες περιέχουν ουσιαστικές πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023. 

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.